Mini insansız hava araçları için sürekli mıknatıslı senkron motorun tasarımı, en uygunlaştırılması, mekanik ve ısıl başarımının tespiti
Design, optimization, and determination of mechanical and thermal performance of permanent magnet synchronous motor for mini unmanned aerial vehicle
  1. Tez No: 921535
  2. Yazar: HASAN OĞUZ ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnsansız hava araçları(İHA), BLDC motor, verimlilik, simülasyon, Unmanned aerial vehicles(UAV), BLDC engine, efficiency, simulation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aviyonik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aviyonik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
İnsansız hava araçları (İHA'lar) çağımızın popüler hava araçları arasında yer almaktadır. Askeri faaliyetlerde, tarımsal uygulamalarda, sivil lojistik faaliyetlerinde ve yangınla mücadele devriyelerinde kullanılabilirler. Motor sistemlerinin performansı, İHA'ların verimliliğini ve operasyonel kullanımını etkileyen en önemli parametrelerden biridir. Bu çalışma mini İHA sınıfı uçaklar için BLDC motor tasarımı ve analizi üzerinedir. Öncelikle İHA'ların tarihçesi, çeşitleri ve kullanım alanları anlatılmıştır. Daha sonra BLDC motorların özellikleri ve insansız hava araçlarında kullanımının avantajları anlatılmıştır. BLDC motorlar yüksek verimleri, düşük bakım maliyetleri ve uzun servis ömürleriyle İHA'lar için ideal bir çözümdür. Tasarım yapılırken öncelikle uçağımızın operasyonel faaliyetleri dikkate alınarak elektromanyetik ve mekanik hesaplamalar buna göre yapılmıştır. Elektromanyetik tasarımlar Ansys Electromagnetics Suite programı kullanılarak oluşturuldu. Performans analizi bölümünde motorun çalışma verilerine odaklanılmış ve bu veriler incelenmiştir. Verimlilik, güç-tork dengesi, sıcaklık xv dağılımı ve değerleri simüle edildi. Mekanik simülasyonlar yapılırken Ansys Workbench modülü kullanıldı. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde tasarlanan BLDC motorun mini İHA sınıfı araçlar için yüksek performans ve güvenilirlik gibi kriterleri karşıladığı görüldü. İyi düzeyde enerji verimliliği ve termal yönetim, İHA'nın operasyonel yeteneklerini ve uçuş sürelerini olumlu yönde etkiler. Böylece İHA daha operasyonel koşullarda görev yapabilecek ve daha uzun uçuşlar yapabilecek. Sonuç olarak bu çalışmada İHA'lar için yüksek performanslı BLDC motorların tasarlanması ve analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışmanın motor sistemlerinin geliştirilmesine ve bu konudaki araştırmalara referans olması beklenmektedir. İHA sistemlerinin geliştirilmesine daha güvenilir ve daha verimli motorlar üzerinde çalışılarak devam edilecektir.
Özet (Çeviri)
Unmanned aerial vehicles (UAVs) are among the popular aerial vehicles of our age. They can be used in military activities, agricultural applications, civil logistics activities, and firefighting patrols. The performance of engine systems is one of the most important parameters affecting the efficiency and operational use of UAVs. This The study is on BLDC motor design and analysis for mini UAV class aircraft. First of all, the history, types and usage areas of UAVs are explained. Then, the features of BLDC motors and the advantages of using them in unmanned aerial vehicles are explained. BLDC motors are an ideal solution for UAVs with their high efficiency, low maintenance costs and long service life. While designing, primarily the operational activities of our aircraft were taken into consideration, and electromagnetic and mechanical calculations were made accordingly. Electromagnetic designs were created using the Ansys Electromagnetics Suite program. In the performance analysis section, the engine's operating data was focused on and these data were examined. Efficiency, power-torque balance, temperature distribution and values were simulated. Ansys Workbench module was used while performing mechanical simulations. When the results obtained were examined, it was seen that the designed BLDC engine met the criteria such as high performance and reliability for mini UAV class vehicles. Good levels of energy efficiency and thermal management positively affect the operational capabilities and flight times of the UAV. Thus, the UAV can operate under more operational conditions and make long flights. As a result, this study is aimed at designing and analyzing high-performance BLDC engines for UAVs. This study is expected to be a reference for the development of engine systems and research on this subject. The development of UAV systems will continue by working on engines that are more reliable and more efficient.