Yedinci sınıf öğrencileri için problem kurma öğretim tasarım modeli geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi
Development, implementation and evaluation of a problem posing instructional design model for seventh grade students
- Tez No: 921593
- Danışmanlar: PROF. DR. RIDVAN EZENTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: problem kurma, gerçekçi matematik eğitimi, öğretim tasarım modeli, matematiksel yaratıcılık, problem posing, realistic mathematic education, instructional design model, mathematical creativity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
Yedinci sınıf öğrencilerinin problem kurma becerilerini geliştirmek için problem kurma öğretim tasarım modeli geliştirilmesi, uygulanması ve öğrenciler üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda araştırma yöntemi olarak tasarım tabanlı araştırma yöntemi tercih edilmiştir. İlk aşamada katılımcı öğrenciler belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu otuz ortaokul yedinci sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. İkinci aşamada Gerçekçi Matematik Eğitimi destekli öğretim modelinin tasarlanması ve geliştirilmesi yapılmıştır. Öncelikle belirlenen söz konusu ihtiyaçlar çerçevesinde yedinci sınıf öğrencilerin problem kurma becerisini kazandırmak için ADDIE öğretim tasarım modeli kullanılarak, Gerçekçi Matematik Eğitim destekli problem kurma öğretim modeli tasarlanmıştır. Modelin tasarlanmasında uzman görüşleri ve literatür taramaları ışığında gerçekleşmiştir. Geliştirilme basamağında tasarlanan öğretim modelinin yedinci sınıf öğrencileri için uygunluğu uzman görüşü alınarak değerlendirilmiştir. Üçüncü aşamada tasarımı yapılan öğretim modelinin yedinci sınıf öğrencileri problem kurma becerisini kazandırmak için geliştirilen Gerçekçi Matematik Eğitim destekli öğretim tasarım modeli bir uygulama döngüsü şeklinde öğrencilere uygulanmıştır. En son ve dördüncü aşaması olan değerlendirme aşamasında öğrencilerin uygulama sonunda öğrenci ürünleri (süreç içeresinde problem kurma etkinlikleri, süreç sonunda problem çözme son test ve problem kurma son test) aracılığıyla elde edilen veriler problem kurma tasarımın etkisi ortaya konulmuştur. Çalışmanın sonucunda yedinci sınıf öğrencileri için geliştirilen problem kurma öğretim tasarım modelinin matematiksel yaratıcılıklarını arttırdığı görülmüştür. Bu bağlamda yedinci sınıf öğrencilerin yeni ve gerçekçi bir problem kurdukları görülmüştür. Deney ve kontrol grubunun sıra dışı problem çözme son testinin Mann-Whitney U testi ile karşılaştırılması sonucunda anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Bu durum deney grubunun kontrol grubuna göre daha başarılı olduğu ifade edilebilir. Bununla birlikte geliştirilen problem kurma tasarım modeli ile öğretimin ders kitabı öğretimine göre daha anlamlı bir sonuç vermiş olmasıdır. Problem kurma öğretim tasarım modeli ile gerçekleştirilen öğretimin sonrasında problem kurma son testte bulunan problem kurma görevlerinde öğrenciler ders kitabında bulunan problemlerden farklı problemler kurdukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop, implement, and evaluate a problem posing instructional design model to enhance the problem posing skills of seventh grade students, as well as to assess its effects on the students. To achieve this goal, the design-based research methodology has been preferred. In the first phase, the participant students were determined. The research group consisted of thirty seventh grade middle school students. In the second phase, the design and development of a instructional model supported by Realistic Mathematics Education (RME) were carried out. Based on the identified needs, a problem posing instructional model supported by RME was designed using the ADDIE instructional design model to equip seventh-grade students with problem posing skills. The design of the model was carried out in light of expert opinions and literature reviews. During the development phase, the suitability of the designed instructional model for seventh grade students was evaluated through expert opinions. In the third phase, the instructional model, designed to enhance seventh grade students' problem posing skills, was implemented in the form of an application cycle with the Realistic Mathematics Education (RME) supported instructional design model. In the final phase, the evaluation phase, the data collected through student products (problem posing activities during the process, problem-solving post-test and problem posing post-test at the end of the process) at the end of the application were analyzed to reveal the impact of the problem posing design The results of the study indicated that the problem posing instructional design model developed for seventh grade students increased their mathematical creativity. In this context, it was observed that the seventh grade students formulated new and realistic problems. A significant difference was found when the experimental and control groups' unusual problem solving post-test was compared with the Mann-Whitney U test.This suggests that the experimental group performed better than the control group. Furthermore, the problem posing design model yielded more meaningful results compared to traditional textbook-based instruction. After the instruction carried out with the problem posing instructional design model, it was concluded that the students posed different problems than the problems in the textbook in the problem posing tasks in the post-test.