ALT EKSTREMİTE KISALIKLARININ UZAYABİLEN İNTRAMEDÜLLER ÇİVİ İLE TEDAVİSİNİN KLİNİK VE RADYOLOJİK SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
EVALUATION OF THE CLINICAL AND RADIOLOGICAL RESULTS OF THE TREATMENT OF LENGTHENİNG INTRAMEDULAR NAILS OF THE LOWER LİMB DİSCREPANCİES
  1. Tez No: 921594
  2. Yazar: MESUT KARIKSIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KARAKOYUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Alt Ekstremite, Kısalık, Uzayabilen İntramedüller Çivi, Lower Extremity, Shortening, Expandable Intramedullary Nail
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Alt ekstremite kısalıklarının tedavisinde yeni bir yöntem olan uzayabilen intramedüller çivi ile ekstremite uzatmaları yaptığımız hastaların klinik ve radyolojik sonuçlarını değerlendirmek amaçlanmıştır. Metod: Retrospektif olan çalışmamıza kliniğimize 2013-2016 yılları arasında alt ekstremite de kısalık nedeniyle başvuran hastalardan uzayabilen intramedüller çivi ile ekstremite uzatma operasyonu yaptığımız 12 hastayı klinik ve radyolojik sonuçlarına göre değerlendirdik. Hastalarımızın ortalama yaşı 27,7 (dağılım:13-51). Cinsiyet dağılımı 2 erkek, 10 kadın. Kemik dağılımı 5 tibia ,8 femur olarak tespit edildi. Hastaların karşı ekstremiteye göre kısalığı ortalama olarak 51,5 mm(dağılım:30-140 mm) olarak tespit edildi.Hastalarımızın taraf olarak dağılımı 8 sağ ,5 sol olarak tespit edildi.Hastalarımızdan 3 tanesinde post travmatik kısalık,3 tane sinde konjenital kısalık ve 3 tanesindede opere gelişimsel kalça displazisine sekonder kısalık tespit edildi. Bulgular: Hastalarımızın ortalama takip süresi 25,7 (dağılım:12-36) ay olarak tespit edildi. Hastalarımızın ortalama distraksiyon indeksleri 1,14 (dağılım:1,05-1,52) gün/mm olarak tespit edildi. Ortalama kemik iyileşme indeksi 37,3 (dağılım: 27-70) gün/cm olarak hesaplandı. Ortalama uzatma miktarı 5,15 (dağılım:3-10) cm olarak tespit edildi. Paleyin intramedüller çivi üzerinde uzatma hastaları için kullandığı kemik ve fonksiyonel skorlamasına göre hastalarımız değerlendirildiğinde.hastarımızın hepsinin fonksiyonel skoru çok iyi ,11 hastanın kemik skoru çok iyi ve 1 hastanın kemik skoru iyi olarak değerlendirildi.Tüm hastalarımızda tam kaynama sağlandı sadece bir hastamızda gecikmiş kaynama tespit edildi bu hastadada greft tatbiki ihtiyacı olmadan kontrollerde kaynama görüldü.Tüm hastalarımızın eklem hareket açıklıkları operasyon öncesi değerlerine ulaştı.Tüm hastalarımızda post op medial aks sapması(MAD) fonksiyonel sınırlar içerisinde tespit edildi.1 hastamızın konsolidasyon safhasında intramedüller çivisinde kırık tespit edildi ve plak vida ile desteklendi.Hiç bir hastamızda derin enfeksiyon tespit edilmedi. Sonuç: Alt ekstremite kısalığı olan hastaların tedavisinde uzayabilen intramedüller çivi ile uzatma operasyonlarının klinik ve radyolojik sonuçlarının tatmin edici olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the clinical and radiological outcomes of patients who underwent limb lengthening using an expandable intramedullary nail, a new method for treating lower extremity length discrepancies. Method: This retrospective study included 12 patients who presented to our clinic between 2013 and 2016 with lower extremity length discrepancies and underwent limb lengthening surgery using an expandable intramedullary nail. The average age of the patients was 27.7 years (range: 13-51). The gender distribution was 2 males and 10 females. The bone distribution was 5 tibias and 8 femurs. The mean discrepancy compared to the contralateral extremity was 51.5 mm (range: 30-140 mm). The distribution of affected sides was 8 right and 5 left. Among the patients, 3 had post-traumatic shortening, 3 had congenital shortening, and 3 had shortening secondary to previously operated developmental hip dysplasia. Results: The mean follow-up period was 25.7 months (range: 12-36). The mean distraction index was 1.14 days/mm (range: 1.05-1.52). The mean bone healing index was calculated as 37.3 days/cm (range: 27-70). The mean lengthening achieved was 5.15 cm (range: 3-10 cm). According to Paley's bone and functional scoring system for lengthening over an intramedullary nail, all patients had excellent functional scores, 11 patients had excellent bone scores, and 1 patient had a good bone score. Full union was achieved in all patients, with only one patient experiencing delayed union, which eventually healed without the need for grafting. All patients regained their preoperative range of motion. Postoperative medial axis deviation (MAD) remained within functional limits in all patients. One patient experienced a fracture of the intramedullary nail during the consolidation phase, which was managed with plate and screw support. No deep infections were observed in any patient. Conclusion: The clinical and radiological outcomes of limb lengthening surgery using an expandable intramedullary nail appear to be satisfactory in the treatment of lower extremity length discrepancies.