İnsan dişlerindeki mine ve dentin tabakalarının ve diş hekimliğinde kullanılan çeşitli restoratif materyallerin radyasyon soğurma parametrelerinin deneysel olarak belirlenmesi
Experimental determination of radiation absorption parameters of enamel and dentin layers in human teeth and various restorative materials used in dentistry
- Tez No: 921632
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP KURUCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Dentistry, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kütle azaltma katsayısı, X-ışınları, foton madde etkileşimi, dental restoratif materyaller, diş, dentin, mine, Mass attenuation coefficient, X-rays, photon-matter interaction, dental restorative materials, tooth, dentin, enamel
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Amaç: Bu çalışmada sağlıklı insan dişlerinin mine ve dentin tabakaları ile diş hekimliğinde protetik tedavilerde sıklıkla tercih edilen altı çeşit restoratif materyalin radyasyon soğurma parametrelerinin deneysel olarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalında muayenesi yapılan, herhangi bir çürük patolojisi bulunmayan ve periodontal problemlerden dolayı çekim endikasyonu gerektiren 90 adet sağlıklı insan dişi çekildikten sonra yaş, cinsiyet, diş numarası ve diş yönüne bağlı olarak gruplandırılmıştır. Hassas kesme cihazıyla toplanan dişlerin dentin ve mine tabakalarından örnekler kesilmiştir. Bu örnekler ve diş hekimliğinde kullanılan altı çeşit restoratif materyalin radyasyon soğurma parametreleri U-LEGe dedektörü kullanılarak 8,04-81,00 keV enerji aralığında ölçülmüş, yaş ve cinsiyete göre istatistiksel olarak kütle azaltma katsayıları arasındaki korelasyon belirlenmiştir. Bulgular: Düşük enerjilerde mine tabakasının sahip olduğu azaltma katsayılarının, dentin tabakasından daha büyük olduğu bulunmuştur. PEEK restoratif materyali düşük enerjilerde dentin ve mineden daha düşük kütle azaltma katsayılarına sahipken, orta ve yüksek enerji bölgelerinde PEEK'in kütle azaltma katsayıları mine ve dentinin sahip olduğu kütle azaltma katsayılarından daha büyük değerler alabilmektedir. LDGC ve ZLS, mine ve dentin tabakalarının azaltma katsayılarına en yakın değerlere sahipken, Feldspatik porselen, Monolitik zirkonya ve Zirkon core'un parametreleri bu değerlerden çok farklıdır. Sonuç: Elde edilen bulgular Feldspatik porselen, Monolitik zirkonya ve Zirkon core'un en fazla, PEEK'in en az radyo-opak olan restoratif materyaller olduğunu göstermektedir. LDGC ile ZLS ise dentin ve mine tabakalarına en yakın radyo-opasiteye sahip restoratif materyallerdir. Dentin ve mine tabakalarının parametrelerinin istatistiksel analizleri, yaşa bağlı olarak bu parametrelerin değişmediği göstermektedir. Dentin'in parametreleri cinsiyete göre değişmezken, mine tabakasına ait parametreler cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı farka sahiptir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, the aim was to experimentally determine the radiation absorption parameters of the enamel and dentin layers of healthy human teeth, as well as six types of restorative materials frequently preferred in prosthetic treatments in dentistry. Method: At the Department of Oral Diagnotics and Radiology, Faculty of Dentistry, Atatürk University, 90 healthy human teeth, that had no caries pathology but requiring extraction due to periodontal problems, were extracted and grouped according to age, gender, tooth number, and tooth orientation. The samples were cut from the dentin and enamel layers of the teeth that were collected using a precision cutting device. The radiation absorption parameters of these samples and six types of restorative materials used in dentistry were measured in the energy range of 8,04–81,00 keV using a U-LEGe detector, and the correlation between mass attenuation coefficients and age and gender was determined statistically. Findings: At low energies, the attenuation coefficients of the enamel layer were found to be greater than those of the dentin layer. While PEEK restorative material has lower mass attenuation coefficients than dentin and enamel at low energies, the mass attenuation coefficients of PEEK can assume larger values than the mass attenuation coefficients of enamel and dentin at medium and high energy regions. LDGC and ZLS have the closest values to the attenuation coefficients of enamel and dentin layers, while the parameters of feldspathic porcelain, monolithic zirconia and zircon core are very different from these values. Results: The findings show that feldspathic porcelain, monolithic zirconia and zirconia core are the most radiopaque restorative materials, while PEEK is the least radiopaque restorative material. LDGC and ZLS are the restorative materials with the closest radiopacity to the dentin and enamel layers. Statistical analyses of dentin and enamel layer parameters show that these parameters do not change with age. Dentin parameters do not change according to gender, whereas enamel layer parameters show a statistically significant difference according to gender.