Sıçan femoral arter mikrovasküler anastomoz modelinde glutatyon ve n-asetil sistein'in perivasküler inflamasyon üzerine etkileri
Effects of glutathione and n-acetylcysteine on perivascular inflamation in rat femoral artery microvascular anastomosis model
- Tez No: 921660
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER ÜSÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Glutatyon (GSH), N-Asetil sistein (NAC), Mikrovasküler Anastomoz, Glutathione (GSH), N-Acetyl cysteine (NAC), Microvascular Anastomosis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş: Mikrovasküler anastomoz plastik cerrahi pratiğinde sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Mikrovasküler anastomoz sonrası anastomoz başarısının artırılması amacıyla birçok madde mikrovasküler anastomoz modelleri üzerinde denenmiştir. Glutatyon(GSH) ve N-Asetil sistein(NAC)'in flep sağkalımında, oksidatif stres ve endotel fonksiyonları üzerinde olumlu etkilerini gösteren literatür çalışmaları mevcuttur. Bu çalışmada Glutatyon ve N-Asetil Sisteinin mikrovasküler anastomoz sonrasında damar patensi, trombüs formasyonu, damar duvarı ve perivasküler alandaki etkileri incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza yaşları 4 ile 6 ay arasında değişim gösteren 200-350 g ağırlığında Wistar - Albino tipi dişi sıçanlar dahil edildi. İstatistiksel güç analizi yapılması sonrasında 24 adet sıçan her grupta rastgele 8 adet sıçan olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Sıçanların sağ femoral arter kesisi oluşturuldu. Takiben aralıklı basit dikişler kullanılarak mikrovasküler anastomoz gerçekleştirildi. Operasyon sonrasındaki 7. günde sıçanlar tekrar opere edilerek anastomoz patensleri değerlendirildi ve histopatolojik örneklerin alınmasını takiben sakrifiye edildi. Histopatolojik olarak perivasküler inflamasyon, adventisyal inflamasyon, adventisyal fibrozis, medial nekroz, intimal hiperplazi, endotel bütünlüğü ve intimal hiperplazi değerlendirildi. Bulgular: Perivasküler inflamasyon, adventisyal inflamasyon NAC + GSH verilen grupta anlamlı olarak daha az bulundu. Endotel bütünlüğünün NAC + GSH verilen grupta anlamlı olarak daha iyi sağlandığı gözlemlendi. Medial nekroz NAC + GSH verilen grupta anlamlı olarak daha az saptandı. Adventisyal fibrozis, intimal hiperplazi ve trombüs varlığı gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemiştir. Patens oranı, klemp süresi ve deneklerin ağırlıkları arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Patens mevcut olan deneklerde trombüs oranı anlamlı olarak düşük saptandı. Patens mevcut olan deneklerde medial nekroz ve perivasküler inflamasyon anlamlı olarak daha az bulundu. Sonuç: Bu bulgular, Glutatyon ve N-Asetil sisteinin antioksidan ve sitoprotektif etkileri sayesinde anastomoz hattında daha az inflamasyon ve daha hızlı endotelizasyon sağlanabileceğini düşündürmüştür. Çalışmamız, klinikte sık kullanılan NAC ve Glutatyonun mikrovasküler anastomoza etkileri üzerine yapılacak klinik veya deneysel çalışmalarda araştırmacılara bir fikir sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Microvascular anastomosis is a frequently used technique in plastic surgery practice. Many substances have been tested on microvascular anastomosis models to increase anastomosis success after microvascular anastomosis. There are literature studies showing the positive effects of glutathione (GSH) and N-Acetyl cysteine (NAC) on flap survival, oxidative stress and endothelial functions. In this study, the effects of Glutathione and N-Acetyl Cysteine on vascular patency, thrombus formation, vascular wall and perivascular area after microvascular anastomosis were examined. Materials and Methods: Wistar - Albino type female rats weighing 200-350 g, aged between 4 and 6 months, were included in our study. After statistical power analysis, 24 rats were randomly divided into three groups, with eight rats in each group. The right femoral artery of the rats was used. Subsequently, microvascular anastomosis was performed using simple interrupted sutures. On the 7th day after the operation, the rats were operated again, their anastomosis patency was evaluated, and they were sacrificed following the collection of histopathological samples. In histopathological evaluation perivascular inflammation, adventitial inflammation, adventitial fibrosis, medial necrosis, intimal hyperplasia, endothelial integrity and intimal hyperplasia were evaluated. Results: Perivascular inflammation and adventitial inflammation were significantly less in the NAC + GSH administered group. Endothelial integrity was achieved significantly better in the NAC + GSH administered group. Medial necrosis was detected significantly less in the NAC + GSH administered group. The presence of adventitial fibrosis, intimal hyperplasia and thrombus did not show any significant difference between the groups. There was no significant difference between the patency rate, clamp duration and weights of the subjects. The thrombus rate was significantly lower in subjects with patency. Medial necrosis and perivascular inflammation were significantly less in subjects with patency. Conclusion: It has been suggested that glutathione and N-Acetyl cysteine may provide less inflammation and faster reendothelialization in the anastomosis, thanks to their antioxidant and cytoprotective effects. This study may provide an idea to researchers in future clinical or experimental studies on microvascular anastomosis using NAC and Glutathione, which are frequently used in the clinical practice.