Türkiye ve Singapur'da yedinci sınıf düzeyinde kullanılan matematik ders kitaplarındaki sorulara eşlik eden görsellerin incelenmesi
An Analysis of the images accompanying questions in seventh grade mathematics textbooks used in Turkey and Singapore
  1. Tez No: 921659
  2. Yazar: SENA BİLİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUTLU PİŞKİN TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik ders kitabı, Görsel kullanımı, Sayılar ve İşlemler, Cebir, Math textbook, Use of visuals, Numbers and operations, Algebra
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmada Türkiye ve Singapur'da yedinci sınıf düzeyinde kullanılan matematik ders kitaplarında sorulara eşlik eden görsellerin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada her iki ülkede yaygın olarak kullanılan ders kitapları seçilmiş ve bu ders kitaplarından sayılar ve işlemler ile cebir öğrenme alanlarında bulunan görsellerin eşlik ettiği sorular doküman incelemesi yoluyla seçilmiştir. Görseller incelenirken Dewolf vd.'nin (2015) çerçevesi kullanılarak işlevine ve doğasına göre sınıflandırma yapılmıştır. Bu sınıflandırmaya göre işlevine göre görseller gerekli, gereksiz ve ilgisiz olmak üzere üç ayrı gruba ayrılmıştır. Doğasına göre görseller ise tek, geniş çaplı ve yapısal görsel olmak üzere üç ayrı gruba ayrılmıştır. Yapısal görseller ise kendi içinde gruplama, tablo ve grafik olarak alt gruplara ayrılmıştır. Görseller işlevine göre incelendiğinde her iki ülkede kullanılan ders kitabında da gerekli görsel sayısının gereksiz görsel sayısından daha fazla kullanıldığı görülmüştür. Ancak Türkiye'de kullanılan ders kitabında Singapur'da kullanılan ders kitabında göre gereksiz görsellerin sayıca daha fazla olduğu görülmüştür. İlgisiz görsel türüne her iki ülkede kullanılan ders kitabında da görülmemiştir. Görseller doğasına incelendiğinde Singapur'da kullanılan ders kitabında yapısal görsel türü daha fazla kullanılmıştır. Kullanılan yapısal görsellerden ise tablo şeklinde görsellere daha fazla yer verildiği görülmüştür. En az kullanılan görsel türü ise yapısal görsel çeşidi olan grafik görselidir. Türkiye'de kullanılan ders kitabında yer alan görsellerin büyük bir bölümünü tek görsel, geniş çaplı görsel ve yapısal görsel sınıfının bir çeşidi olan tablo görseli oluşturmaktadır. En az sayıda kullanılan görsel çeşidi ise Singapur ders kitabındakine benzer olarak yapısal görsel çeşidi olan grafik görselidir. Gelecekte yapılacak araştırmalar için ise farklı öğrenme alanlarında ve farklı sınıf düzeylerinde yer alan sorulara eşlik eden görsellerin incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the visuals accompanying questions in seventh-grade mathematics textbooks used in Turkey and Singapore. In the study, textbooks widely used in both countries were selected, and questions accompanied by visuals in the areas of learning numbers and operations and algebra were selected through document review. While examining the visuals, a classification was made according to their function and nature using the framework of Dewolf et al. (2015). According to this classification, visuals were divided into three separate groups as necessary, unnecessary and irrelevant according to their function. Visuals were divided into three separate groups as single, large-scale and structural visuals according to their nature. Structural visuals were divided into subgroups as grouping, table and graph. When visuals were examined according to their function, it was seen that the number of necessary visuals was used more than the number of unnecessary visuals in the textbook used in both countries. However, it was seen that the number of unnecessary visuals was higher in the textbook used in Turkey compared to the textbook used in Singapore. The irrelevant visual type was not seen in the textbooks used in both countries. When the nature of the visuals was examined, the structural visual type was used more in the textbook used inSingapore. It was seen that most of the space was given to the table-shaped visuals among the structural visuals used. The least used visual type was the graphic visual, which is a type of structural visual. Most of the visuals in the textbook used in Turkey are single visuals, wide-scale visuals, and a type of structural visual class, the table visual. The least used visual type is the graphic visual, which is a type of structural visual, similar to the one in the Singapore textbook. For future research, examining the visuals accompanying the questions in different learning areas and grade levels is recommended.