Kuşlarda macrorhabdus ornitogaster enfeksiyonunda tnf-α ekspresyonlarının ımmunohistokimyasal olarak araştırılması
The immunohistochemical investigation of TNF-α expressions in macrorhabdus ornithogaster infection in birds
  1. Tez No: 921755
  2. Yazar: DAMLA ATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Makrorabdozis, muhabbet kuşu, TNF-α, patoloji, ihc
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Patolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Kuşlarda önemli ve bulaşıcı bir hastalık olan megabakteriyozis (makrorabdozis) hastalığında mide ve bağırsaklarda patolojik lezyonlara sebep olur. Tedavisi çok zor ve genellikle başarısızdır. Özellikle psittasin ve paserin kuşlarda önemli kayıplara yol açar. Bu sebeple hastalığın tedavisinde birçok yöntem denenmektedir. TNF-α birçok hastalıkla ekspresyonu artan bir sitokindir ve bunun inhibisyonunun birçok hastalık tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı Anabilim Dalımız arşivinde bulunan megabakteriyozisli kuş bloklarından alınacak kesitlerde TNF- α ekspresyonlarının immunohistokimyasal olarak tespiti ve bu hastalıkta TNF-α inhibisyonunun tedavi amacıyla kullanılıp kullanılamayacağının değerlendirilmesidir. Bu amaçla 25 adet daha önce makrorabdozis teşhis edilen muhabbet kuşunun mide bağırsak sistemine ait parafin bloklar kullanıldı. Bloklardan histopatolojik incemeler için hematoksilen eozin boyaması, etkenler için periodik Shiff (PAS) ve Gomori Methanamine Silver boyaması ve immunohistokimyasal olarak TNF-α ekspresyonlarının değerlendirilmesi için olmak üzere dörder adet kesit alındı. Histopatolojik olarak proventrikülüs bölgesinde daha belirgin olmak üzere eroziv ülseratif lezyonlar ve yoğun şekilde etkenler saptandı. Etkenler PAS ve Gomori Methanamine Silver boyaması ile daha net tespit edildi. İmmunohistokimyasal olarak TNF-α ekspresyonlarının lezyonların olduğu bölgelerde epitel hücreleri başta olmak üzere tüm hücrelerde belirgin şekilde arttığı saptandı. Bu çalışmanın sonuçları muhabbet kuşlarında önemli kayıplara yol açan bu hastalığın patogenezinde TNF-α'nın önemli rol oynadığını gösterdi. Bu sonuçlar hastalık tedavisinde TNF-α antagonisleri veya inhibitörlerinin bir tedavi seçeneği olarak düşünülebileceği fikrini uyandırdı. Bu konuda yeni ve daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Macrorhabdosis, a significant and contagious disease in birds, causes pathological lesions in the stomach and intestines. Treatment is extremely challenging and often unsuccessful. It leads to substantial losses, especially in psittacine and passerine birds. For this reason, various methods are being explored for its treatment. TNF-α is a cytokine whose expression increases in many diseases, and its inhibition is known to be utilized in the treatment of several conditions. This study aimed to evaluate TNF-α expression immunohistochemically in sections obtained from archived blocks of birds diagnosed with macrorhabdosis and assess whether TNF-α inhibition could be used as a treatment strategy for this disease. For this purpose, paraffin blocks containing gastrointestinal tissues from 25 budgerigars previously diagnosed with macrorhabdosis were used. Four sections were prepared from each block for histopathological examination using hematoxylin-eosin staining, detection of pathogens with Periodic Acid-Schiff (PAS) and Gomori Methanamine Silver staining, and evaluation of TNF-α expression via immunohistochemistry.Histopathological examination revealed erosive and ulcerative lesions, particularly pronounced in the proventriculus region, along with a high density of pathogens. Pathogens were more clearly identified with PAS and Gomori Methanamine Silver staining. Immunohistochemically, TNF-α expression was significantly increased in the lesion areas, notably in epithelial cells and other cell types.The results of this study demonstrated the critical role of TNF-α in the pathogenesis of this disease, which causes significant losses in budgerigars. These findings suggest that TNF-α antagonists or inhibitors could be considered as a potential treatment option for macrorhabdosis. Further comprehensive studies are needed on this topic.