Böbrek taşı nedeni ile fleksibl üreterorenoskopi laser litotripsi yapılan hastalarda perioperatif alınan taş tozu içeren sıvıdan X-ışının kırınımı (XRD) yöntemi ile yapılan taş analizinin sonuçları
The analysis of stone fragments seperated from perioperative fluid in the flexible ureterorenoscopy laser lithotripsy procedure used in kidney stone treatment via X-ray di̇ffracti̇on (XRD) method
  1. Tez No: 921906
  2. Yazar: İBRAHİM OLĞUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAYRAM DOĞAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH GEVHER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Fleksible Urs, Böbrek Taşı, XRD Taş Analizi, Flexible URS, Kidney Stone, XRD Stone Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Üriner sistem taş hastalığının hayat boyu görülme prevelansı %1-15 arasındadır. Prevalans ve rekürrens oranları yüksek olan taş hastalığının etiyolojisini ortaya koymak ve predispozan faktörleri belirlemek en az tedavisi kadar önem arz etmektedir. Tedavi kılavuzlarında da taşın toplanması ve analiz edilmesi güçlü derecede önerilmektedir. Bu çalışmada F-URS lazer litotripsisi uygulanan hastalardan perioperatif toplanan sıvının postoperatif süzülmesi ile elde edilen taş tozları ve fragmanlarının XRD yöntemiyle analiz edilerek taş tipinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: 17.01.2024-17.07.2024 tarihleri arasında Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Üroloji kliniğine başvuran 18-90 yaş arasındaki böbrek taşı tanısı almış olup F-URS laser litotripsi yapılacak olan hastalar prospektif olarak çalışmaya dâhil edilmiştir. Taş tozu ve fragmanlarını içeren sıvının toplanmasını takiben süzülerek elde edilen materyal, XRD yöntemi ile analiz edilmesi için Ankara Maden Tetkik Arama (MTA) Laboratuvarına gönderilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen hastaların ortalama yaşı 50.57 ± 14.5 olarak bulunmuştur. Toplam 77 hastadan oluşan grupta, %41.6 kadın ve %58.4 erkek hasta bulunmaktaydı. Hastaların %42.9'u sağ böbrek taşı, %57.1'i sol böbrek taşı ile tedavi edilmiştir. %25.97'sinde birden fazla üriner sistem lokalizasyonunda taş bulunmuştur. Ortalama taş dansitesi 1173.3 ± 359.13 Hounsfield Ünitesi (HU) olarak ölçülmüştür. Ortalama taş hacmi 1282 ± 1894 mm³ olarak hesaplanmıştır. Çalışmaya dâhil edilen hastaların %38.96'sında hidronefroz tespit edilmiştir. Operasyon süresi ortalaması 89.14 ± 36.12 dakikadır. Çalışmada kullanılan taş toplama yöntemi ile XRD analizi yapılabilen hastaların oranı %85.71'dir. En sık görülen taş türleri Whewellite ve Whewellite + Weddellite'dir. Çalışmada tanımlanan yöntem kullanılarak taş toplanabilmesi ile taş analizinin yapılmasında farklı değişkenlerin etkisi incelenmiştir. Cinsiyet (p=.777), operasyon tarafı (p:.259), taş hacmi (p=.150), taş lokalizasyonu (p=.918), taş dansitesi (p=.269), hidronefroz derecesi (p=.130), 8 BMİ (p=.084) ve operasyon süresi (p=.397) değişkenleri ile taş analizi yapılabilmesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>.05). Sonuç: F-URS laser litotripsi yapılan hastalardan perioperatif olarak toplanan taş tozu içeren sıvının operasyon sonrasında süzülerek elde edilen taş tozu ve fragmanlarının XRD ile incelenmesi, kolay uygulanabilir olması, ek maliyet oluşturmaması ve bu operasyonun yapıldığı her merkezde yapılabilir olması açısından avantaj sağlamaktadır. F-URS yapılan her hastada bu yöntemle XRD analizi için taş toplanabilir. Ayrıca son dönemde kullanıma giren aspirasyonlu geçiş kılıflarına eklenecek taş toplama düzeneği ile her hastadan taş analizi yollanarak gerekli hastalarda taş nüksünü önlemek amaçlı metaflaksi uygulanmasına olanak sağlar.
Özet (Çeviri)
Introduction: The lifetime prevalence of urinary system stone disease ranges between 1-15%. Uncovering the etiology of stone disease, which has high prevalence and recurrence rates, and identifying predisposing factors is as important as its treatment. Treatment guidelines strongly recommend the collection and analysis of stones. In this study, the aim was to determine the type of stone by analyzing the stone dust and fragments obtained by filtering the perioperative fluid collected from patients undergoing F-URS laser lithotripsy using the XRD method. Method: Patients aged 18-90 years diagnosed with kidney stones who were scheduled for F-URS laser lithotripsy at the Bezmialem Vakıf University Urology Clinic between 17.01.2024 and 17.07.2024 were prospectively included in the study. Following the collection of fluid containing stone dust and fragments, the material obtained by filtration was sent to the Ankara Mineral Research and Exploration (MTA) Laboratory for analysis using the XRD method. Results: The average age of the patients included in the study was found to be 50.57 ± 14.5 years. In the group consisting of 77 patients, 41.6% were female and 58.4% were male. Of the patients, 42.9% were treated for right kidney stones, and 57.1% were treated for left kidney stones. Multiple urinary system localizations of stones were found in 25.97% of the patients. The average stone density was measured as 1173.3 ± 359.13 Hounsfield Units (HU). The average stone volume was calculated as 1282 ± 1894 mm³. Hydronephrosis was detected in 38.96% of the patients included in the study. The average operation time was 89.14 ± 36.12 minutes. The proportion of patients for whom XRD analysis could be performed using the stone collection method used in the study was 85.71%. The most common types of stones were Whewellite and Whewellite + Weddellite. The effect of different variables on the ability to collect stones and perform stone analysis using the method described in the study was examined. No significant relationship was found between the ability to perform stone analysis and the variables of gender (p = .777), operation side (p = .259), stone volume (p = .150), stone localization (p = .918), stone density (p = .269), 10 degree of hydronephrosis (p = .130), BMI (p = .084), and operation time (p = .397) (p > .05). Conclusion: Examining the stone dust and fragments obtained by filtering the fluid containing stone dust collected perioperatively from patients who underwent F-URS laser lithotripsy using XRD offers advantages in terms of ease of application, no additional cost, and feasibility in any center where this operation is performed. Stones can be collected for XRD analysis using this method in every patient who undergoes F-URS. Additionally, the inclusion of a stone collection device in the aspiration sheaths recently introduced into use allows for the analysis of stones from every patient, enabling the application of metaphylaxis to prevent stone recurrence in necessary cases.