Standart perkütan nefrolitotomi, miniperkütan nefrolitotomi ve fleksible üreteroskopi kullanılarak uygulanan böbrek taşı cerrahilerinin böbrek parankimi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of renal parenchymal alterations in standart percutaneous nephrolithotomy, minipercutaneous nephrolithotomy and flexible ureteroscopy
  1. Tez No: 525978
  2. Yazar: ELNUR ALLAHVERDIYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILÖREN TANIDIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: NGAL, Böbrek taşı, PNL, ELISA, Minimal invaziv taş cerrahisi, böbrek parankimi, renal fonksiyon, NGAL, Renal stone, PNL, ELISA, Minimal invasive stone surgery, renal parenchyma, renal function
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Standart Perkütan Nefrolitotomi, Miniperkütan Nefrolitotomi Ve Fleksible Üreteroskopi Kullanılarak Uygulanan Böbrek Taşı Cerrahilerinin Böbrek Parankimi Üzerindeki Etkilerini Değerlendirilmesi Amaç: Standart perkütan nefrolitotomi (sPNL), simultane bilateral endoskopik cerrahi (SBEC) ultra miniperkütan nefrolitotomi(umPNL), miniperkütan nefrolitotomi (mPNL) ve fleksible üreteroskopi (FURS) kullanılarak uygulanan böbrek taşı cerrahilerinin böbrek parankimi üzerindeki olası etkilerinin ortaya konması klinik uygulamalarda yol gösterici olabilir. Bu çalışmada, preoperatif ve postoperatif kreatinin, sistatin C,“neutrophil gelatinase-associated lipocalin”(NGAL) düzeylerine bakılarak, böbrek parankim kalınlığı ölçümü yapılarak; standart perkütan nefrolitotomi (sPNL), miniperkütan nefrolitotomi (mPNL), ultra miniperkütan nefrolitotomi (umPNL), retrograd intrarenal cerrahi (RİRC) ve simultane bilateral endoskopik cerrahi (SBEC) kullanılarak uygulanan böbrek taşı cerrahilerinin böbrek parankimi üzerindeki etkilerinin değerlendirmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Aralık 2017 - Haziran 2018 tarihleri arasında böbrek taşı nedeniyle operasyon gerçekleştirilen ardışık 7 çocuk ve 70 erişkin hasta çalışmaya dahil edildi. Her hastadan preoperatif dönemde, postoperatif 2.saatte ve postoperatif 1. ayda idrar örnekleri alındı. Örnekler 4 derecede 15 dakika santrifüj edildikten sonra -80oC'de saklandı. Hastaların postoperatif 1. aydaki radyolojik değerlendirmeleri üriner sistem ultrasonografi (USG) veya kontrastsız tüm batın bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülemeleri ile yapıldı. Radyolojik değerlendirmede üst, orta ve alt polden böbrek parankimal kalınlığı, antero-posterior ve kranio-kaudal olarak böbrek uzunluğu ölçümleri gerçekleştirildi. Rezidüel taş hacimleri ölçüldü. Hastaların belirtilen 3 değişik zamanda serum kreatinin, sistatin C, değerlerleri ölçüldü. İdrar örneklerinde ELISA yöntemi ile NGAL seviyeleri çalışıldı ve serum kreatinini ile normalize edildi. EGFR (değerlendirilen glomerüler filtrasyon hızı) hesaplandı. Elde edilen veriler SPSS 20.0 programı ile uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların kadın erkek oranı 0,97, ortanca yaşı 41 (1 - 80), ortanca boy 165 (80 - 180) cm, ortanca ağırlıkları 72 (7 - 108) kg olarak hesaplandı. Hastaların ortanca boy ve ortanca yaş değerlerinde istatistiksel anlamlı fark saptandı (boy için p=0,011; yaş için p=0,018). Çalışmaya dahil edilen hastaların idrar NGAL, serum kreatinin, serum Sistatin C düzeyleri ve EGFR düzeyleri ile böbrek parankim ve uzunluk ölçümleri karşılaştırıldı. umPNL grubu ile RİRC grubu arasında ortanca kreatinin düzeyinde istatistiksel anlamlı fark saptandı (p= 0,029). Tüm hastaların %15,6'sında bilateral taş cerrahisi uygulandığı tespit edildi. Pre-operatif umPNL grubu ile sPNL grubu arasında ortanca antero-posterior böbrek uzunluklarının istatistiksel anlamlı fark gösterdiği saptandı (p= 0,024). Pre-operatif ultra mini PNL grubu ile SBEC grubu karşılaştırıldığında, ortanca antero-posterior böbrek uzunluklarında istatistiksel anlamlı fark saptandı (p= 0,017). umPNL grubu ile standart PNL grubu karşılaştırıldığında, post-operatif ortanca antero-posterior böbrek uzunlukları istatistiksel anlamlı fark göstermekteydi (p= 0,008). umPNL grubu ile SBEC grubu karşılaştırıldığında, post-operatif ortanca antero-posterior böbrek uzunluklarında istatistiksel anlamlı fark saptandı (p= 0,016). Ameliyat sürelerinin istatistiksel anlamlı farklılık gösterdiği saptandı (p= 0,009). Sonuç: Çalışma sonucunda hastaların kreatinin, sistatin C, idrarda NGAL seviyesi ve EGFR değerlerinin benzer olduğu, umPNL grubu ile sPNL grubu karşılaştırıldığında, preoperatif ve post-operatif ortanca antero-posterior böbrek uzunluklarında istatistiksel anlamlı fark olduğu saptandı. umPNL grubu ile SBEC grubu karşılaştırıldığında, preoperatif ve post-operatif antero-posterior böbrek uzunluklarında istatistiksel anlamlı fark saptandı. Buradan taş nedeni ile yapılan minimal invaziv cerrahilerde kullanılan enstrumanların boyutunun böbrek parankim hasarı ile doğru orantılı olabileceği sonucuna varıldı. Ancak bu sonuçların desteklenmesi için daha geniş hasta sayılı çalışmalara ihtiyaç olduğu gerçeği vurgulandı.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Renal Parenchymal Alterations in Standart Percutaneous Nephrolithotomy, Minipercutaneous Nephrolithotomy and Flexible Ureteroscopy Aim: The documentation of renal parenchymal alterations after various renal stone surgeries including standard percutaneous nephrolithotomy (sPNL), mini percutaneous nephrolithotomy (mPNL), flexible ureteroscopy (FURS), ultra mini percutaneous nephrolithotomy (umPNL) and simultaneous bilateral endoscopic surgery (SBES), endoscopic combined intrarenal surgery (ECIRS) may guide the clinical management. In this study, we aimed to measure preoperative and postoperative changes in creatinin, urinary neutrophil gelatinase-associated lipocalin (NGAL), cystatin C, renal parenchymal measurements to evaluate renal parenchyma damage in patients who underwent standard percutaneous nephrolithotomy (sPNL), mini percutaneous nephrolithotomy (mPNL), flexible ureteroscopy (FURS), ultra mini percutaneous nephrolithotomy (umPNL) and simultaneous bilateral endoscopic surgery (SBES), endoscopic combined intrarenal surgery (ECIRS) due to kidney stone. Methods: A total of 77 patients (7 children and 70 adults) who underwent renal stone surgery were prospectively enrolled in the study between December 2017 and June 2018. Urine and blood samples were collected before the surgery and postoperatively at 2nd hour and at first month. Urine samples were frozen and stored at -80°C degrees after centrifugation for 15 minutes at 4°C. All patients had routine radiological imaging at postoperative 1st month by either renal ultrasonography or computerized scan to evaluate renal parenchymal thickness, renal anteroposterior length, and residual stone. Creatinine, cystatin C, urinary NGAL, and estimated glomerular filtration rate were also measured. Urinary NGAL levels were calculated by ELISA and urinary creatinine levels were used for standardization. Kruskal Wallis Test was used for the comparison of demografic values. On the other hand, the comparison of various renal stone surgeries in terms of causing renal damage based on these preoperative and postoperative values were performed by using Anova Statistical analyses were performed with SPSS version 20.0. v Results: The ratio of female to male was 0.97 median age 41 (1 - 80), median height was 165 (80 - 180) cm and median weight 72 (7 - 108) kg. There was a statistically significant difference in median height and median age of the patients (p = 0.011 for height; p = 0.018 for age). Urinary NGAL, serum creatinine, serum cystatin C levels, EGFR levels and renal parenchyma and length measurements of patients included in the study were compared. There was a statistically significant difference between the umPNL group and the RIRC group in median creatinine level (p = 0.029). Bilateral stone surgery was performed in 15.6% of all patients. There was a statistically significant difference between the pre-operative umPNL group and the sPNL group in the median antero-posterior kidney length (p = 0.024). There was a statistically significant difference in median antero-posterior kidney length between the pre-operative ultra mini PNL group and SBEC group (p = 0.017). When the umPNL group and the standard PNL group were compared, the post-operative median antero-posterior kidney lengths showed a statistically significant difference (p = 0.008). There was a statistically significant difference in post-operative median antero-posterior kidney lengths between the umPNL group and the SBEC group (p = 0.016). There was a statistically significant difference in the operative times (p = 0.009). Conclusion: When comparing the standard PNL group with the ultra-mini PNL group, there was a statistically significant difference in the preoperative and post-operative median antero-posterior renal lengths, creatinine, cystatin C, urinary NGAL level and EGFR values. Comparing the SBES group with the ultra-mini PNL group, a statistically significant difference was found in the preoperative and postoperative antero-posterior renal lengths. Here, we concluded that the size of the instruments used in minimally invasive renal surgeries may be directly correlated with the renal parenchymal damage. However, it should be emphasized that larger studies with higher number of patients are required to support these results.