Zihinsel engelli kadınların cinselliğine ilişkin toplumun tutumu ölçeğinin türkçe uyarlaması: Geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Mentally disabled Turkish adaptation of society's attitudes towards women's sexuality scale: A validity and reliability study
  1. Tez No: 921935
  2. Yazar: ROJİN COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUDE DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsellik, Toplum tutumu, Zihinsel engelli kadın, Sexuality, Society's attitude, Women with intellectual disability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Zihinsel Engelli Kadınların Cinselliğine İlişkin Toplumun Tutumu Ölçeğinin (The Scale on Society's Attitudes towards the Sexuality of Women with Intellectual Disabilities) Türkçe'ye uyarlaması ve psikometrik özelliklerinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Metodolojik olarak tasarlanan çalışmada veri toplama formları Google Forms kullanılarak, WhatsApp, İnstagram ve Facebook üzerinden araştırmaya katılmaya gönüllü 18 yaş üstü, 258 açıklayıcı faktör analizi, 258 doğrulayıcı faktör analizinde kullanılmak üzere 516 kişiye uygulandı. Veriler Kişisel Tanıtım Formu, Engelli Kadın Tutum Ölçeğinin Engelli Kadın ve Özel Yaşamı alt boyutu ve ''Zihinsel Engelli Kadınların Cinselliğine İlişkin Toplumun Tutumu Ölçeğinin Türkçe versiyonu kullanılarak toplandı. Toplanan veriler Açıklayıcı Faktör Analizi, Doğrulayıcı Faktör Analizi, Test Tekrar Test Yöntemi, Paralel Form Güvenirliği, Cronbach Alfa Güvenlik Katsayısı kullanılarak, SPSS 24 ve AMOS 24 ile geçerlilik ve güvenirlik analizleri yapıldı. Bulgular: Ölçeğin 10 madde, dört alt boyuttan oluştuğu bulundu. Açıklanan toplam varyans %77,37, ortak varyans ise %65,05 olarak belirlendi. Maddelerin faktör yükleri 0,53 ve 0,99 değerleri arasında iyi ve yüksek düzeyde ilişkili bulundu. Doğrulayıcı faktör analizine göre, tüm uyum indeksleri >0,90 ve RMSEA=0,067'dir. Ölçeğin Cronbach's α 0,70 olarak bulundu. Ölçeğin alt boyutlarının cronbach's α değerleri 0,70-0,85 arasında olduğu bulundu. Sonuç: Zihinsel Engelli Kadınların Cinselliğine İlişkin Toplumun Tutumu Ölçeğinin Türkçe formunun geçerli ve güvenilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to adapt the Scale on Society's Attitudes towards the Sexuality of Women with Intellectual Disabilities into Turkish and to examine its psychometric properties. Material and Method: In the methodologically designed study, data collection forms were applied to 516 people over the age of 18 who volunteered to participate in the research via Google Forms, WhatsApp, Instagram and Facebook, 258 for explanatory factor analysis and 258 for confirmatory factor analysis. Data were collected using the Personal Introduction Form, Disabled Women and Private Life sub-dimension of the Disabled Women Attitude Scale and the Turkish version of the“Society's Attitude Towards the Sexuality of Mentally Disabled Women Scale”. The collected data were analyzed using Exploratory Factor Analysis, Confirmatory Factor Analysis, Test-Retest Method, Parallel Form Reliability, Cronbach's Alpha Safety Coefficient, and validity and reliability analyses were performed with SPSS 24 and AMOS 24. Results: The scale was found to consist of 10 items and four sub-dimensions. The total variance explained was 77,37% and the common variance was 65,05%. The factor loadings of the items were found to be well and highly correlated between 0,53 and 0,99. According to confirmatory factor analysis, all fit indices were>0,90 and RMSEA=0,067. Cronbach's α of the scale was found to be 0,70. Cronbach's α values of the sub-dimensions of the scale were found to be between 0,70-0,85. Conclusion: It was concluded that the Turkish form of the Scale of Society's Attitude Towards the Sexuality of Mentally Disabled Women is valid and reliable.