Çocukluk çağı travması olan ve olmayan obsesif kompulsif bozukluk tanılı hastalar ile sağlıklı kontrol grubunun TNF-alfa, IL-6 ve CRP kan düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of TNF-alpha, IL-6 and CRP blood levels in patients with obsessive compulsive disorder with and without childhood trauma and healthy control group
- Tez No: 922175
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR ÇETİNAY AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Obsesif kompulsif bozukluk, çocukluk çağı travması, inflamasyon, TNF-alfa, IL-6, CRP, Obsessive Compulsive Disorder, Childhood Trauma, Inflammation, TNF-alpha, IL-6, CRP
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Obsesif kompulsif bozuklukta (OKB) travmatik yaşam olaylarının hastalık şiddeti, belirti alt tipleri ve tedavi yanıtı ile ilişkili olduğu ve OKB'nin etyopatogenezinde bağışıklık sisteminin rolü üzerine yapılan araştırmalar, proinflamatuar sitokinlerin (TNF-α, IL-6) ve inflamasyon belirteçlerinden CRP'nin seviyelerinde değişiklikler olabileceğini öne sürmektedir. Bu doğrultuda, çalışmamızda çocukluk çağı travması (ÇÇT) olan ve olmayan OKB tanılı hastalar ve sağlıklı kontroller arasında CRP, IL-6 ve TNF-α kan düzeylerinin karşılaştırılması ve bu parametrelerin hastalığın şiddeti ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: DSM-5-TR'ye göre OKB tanısı konmuş araştırmaya katılmaya gönüllü, çocukluk çağı travma öyküsü olan 45 ve olmayan 41 olmak üzere toplamda 86 kişi ile cinsiyet ve yaş açısından eşleşmiş 36 sağlıklı gönüllü kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Bütün katılımcılara Bilgilendirilmiş Gönüllü Onam Formu, Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu ve Çocukluk Çağı Travma Ölçeği (ÇÇTÖ) uygulanmış, OKB tanılı gruba ek olarak Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (Y-BOKÖ) ve Y-BOKÖ Semptom Kontrol Listesi uygulandı. Hasta ve sağlıklı kontrol gruplarından alınan kan örneklerinden CRP, TNF-alfa ve IL-6 düzeyleri çalışıldı. Bulgular: OKB tanılı hasta grubunun ÇÇTÖ puanlarının kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu tespit edildi (p < 0,001). TNF-alfa düzeylerinin sağlıklı kontrol grubunda (296,44±215,82 ng/L) OKB tanılı hasta grubuna göre (197,09±195,11 ng/L) daha yüksek olduğu saptandı (t = 2,48, p = 0,014). IL-6 kan düzeyinin sağlıklı kontrol grubunda (71,92 , 2589,00 ng/L) OKB tanılı hasta grubuna göre (57,14, 4914,00 ng/L) daha yüksek olduğu saptandı (Z = 2,10, p = 0,035). CRP kan düzeyi açısından ise OKB tanılı hastalar (63,78, 5485,50 ng/L) ve sağlıklı kontrol grubu (56,04, 2017,50 ng/L) arasındaki fark anlamlı bulunmadı (Z = 1,10, p = 0,270). Yapılan ikili karşılaştırmalarda TNF-alfa düzeyi sağlıklı kontrol grubunda (296,44±215,82 ng/L), ÇÇT olan (165,40±137,49 ng/L), ve ÇÇT olmayan hasta grubuna (231,86±240,28 ng/L) göre anlamlı ölçüde yüksek saptandı (p2 = 0,001, p3 = 0,023). IL-6 kan düzeyleri ÇÇT olmayan OKB tanılı hasta grubunda (206,43±256,56 ng/L), ÇÇT olan hasta grubuna (110,31±144,53 ng/L) kıyasla yüksek saptandı (p1 = 0,028). IL-6 kan düzeyi sağlıklı kontrol grubunda (187,93±163,44 ng/L) ÇÇT olan OKB tanılı hasta grubuna (110,31±144,53 ng/L) kıyasla yüksek saptandı (p2 = 0,005). CRP kan düzeyleri açısından çocukluk çağı travması olan (2,13±2,09 mg/dl) ve olmayan OKB hasta grubu (2,92±3,74 mg/dl) ve kontrol grubu (2,16±2,75 mg/dl) arasında anlamlı bir fark saptanmadı (H = 1,59, p = 0,451). Yapılan korelasyon analizinde TNF-alfa kan düzeyi ile IL-6 arasında pozitif ve güçlü bir korelasyon saptandı (r = 0,752, p < 0,01). IL-6 düzeyi ile cinsel istismar alt ölçek puanları arasında negatif ilişki saptandı (r = -0,238, p < 0,05). Ayrıca IL-6 kan düzeyi ÇÇTÖ toplam puanıyla negatif ve anlamlı bir ilişki gösterdi (r = -0,216, p < 0,05). Sonuç: Bu çalışmada, OKB tanılı hastalar ile sağlıklı kontroller arasında TNF-α, IL-6 ve CRP düzeyleri karşılaştırılmış ve çocukluk çağı travmasının bu inflamatuar belirteçler üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bulgularımız, OKB'nin etyopatogenezinde inflamasyonun rol oynayabileceğini göstermekte olup, bu ilişkinin daha iyi anlaşılabilmesi için geniş örneklemli ve uzunlamasına çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Traumatic life events are associated with disease severity, symptom subtypes and treatment response in obsessive-compulsive disorder (OCD) and research on the role of the immune system in the etiopathogenesis of OCD suggests that there may be changes in the levels of proinflammatory cytokines (TNF-α, IL-6) and CRP, a marker of inflammation. In this study, we aimed to compare CRP, IL-6 and TNF-α blood levels between OCD patients with and without childhood trauma (CT) and healthy controls and to examine the relationship between these parameters and the severity of the disease. Method: Total 86 participants, 45 with and 41 without a history of childhood trauma, who were diagnosed with OCD according to DSM-5-TR and volunteered to participate in the study, and 36 age- and gender-matched healthy volunteers were included in the study as control group. Informed Consent Form, Sociodemographic and Clinical Data Form and Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-28) were administered to all participants, and Yale-Brown Obsession Compulsion Scale (Y-BOCS) and Y-BOCS Symptom Checklist were additionally administered to the OCD group. CRP, TNF-alpha and IL-6 levels were measured in blood samples obtained from the patient and healthy control groups. Results: It was found that the OCD patient group had higher CTQ-28 scores than the control group (p < 0.001). TNF-alpha levels were higher in the healthy control group (296.44±215.82 ng/L) than in the patient group with OCD (197.09±195.11 ng/L) (t = 2.48, p = 0.014). IL-6 blood level was higher in the healthy control group (71.92, 2589.00 ng/L) compared to the patient group with OCD (57.14, 4914.00 ng/L) (Z = 2.10, p = 0.035). No significant difference was found between patients with OCD (63.78, 5485.50 ng/L) and healthy control group (56.04, 2017.50 ng/L) in terms of CRP blood levels (Z = 1.10, p = 0.270). In pairwise comparisons, TNF-alpha levels were found to be significantly higher in the healthy control group (296.44±215.82 ng/L) than in the patients with CT (165.40±137.49 ng/L) and the patients without CT (231.86±240.28 ng/L) (p2 = 0.001, p3 = 0.023). IL-6 blood levels were significantly higher in the patient group with OCD without CT (206.43±256.56 ng/L) compared to the patient group with CT (110.31±144.53 ng/L) (p1 = 0.028). IL-6 blood levels were higher in the healthy control group (187.93±163.44 ng/L) compared to the patient group with OCD (110.31±144.53 ng/L) (p2 = 0.005). There was no significant difference in CRP blood levels between the patients with OCD with (2.13±2.09 mg/dl) and without childhood trauma (2.92±3.74 mg/dl) and the control group (2.16±2.75 mg/dl) (H = 1.59, p = 0.451). In the correlation analysis, a positive and strong correlation was found between TNF-alpha blood level and IL-6 (r = 0.752, p < 0.01). A negative correlation was found between IL-6 level and sexual abuse subscale scores (r = -0.238, p < 0.05). In addition, IL-6 blood level showed a negative and significant correlation with the total score of the CTQ-28 (r = -0.216, p < 0.05). Conclusion: In this study, TNF-α, IL-6 and CRP levels were compared between patients with OCD and healthy controls and the effect of childhood trauma on these inflammatory markers was analyzed. Our findings suggest that inflammation may have a role in the etiopathogenesis of OCD, and longitudinal studies with large samples are suggested to clarify this relationship.