Acil sağlık hizmetlerinin afet durumlarında sürdürülebilirliğinin incelenmesi
Investigation of the sustainability of emergency health services in disaster situations
- Tez No: 922285
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAR DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Acil Tıp, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Emergency Medicine, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Acil Sağlık Hizmetleri, Sürdürülebilirlik, Ambulans Hizmetleri, Afet Yönetimi, Emergency Health Services, Sustainability, Ambulance Services, Disaster Management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Acil Sağlık Hizmetleri sunumunda en önemli kıstas zamandır. Hizmet ihtiyacı doğduktan sonra çağrının değerlendirilip, en uygun noktada ki hizmet aracının yönlendirilip aracın olay yerine ulaşmasına kadar geçen süreye acil duruma müdahale süresi denir. Müdahalenin gecikmesi, hastanın iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir ve bazen kalıcı hasara veya ölüme yol açabilir. Bu nedenle, acil sağlık hizmetlerinde hızlı ve etkili müdahale büyük önem taşır. Afetlerde acil sağlık hizmetlerini aksatacak durumların sayısı oldukça fazladır. Bunun yanında hizmet sunulması gereken vaka sayısının normal zamana göre yüksek olması da bu hizmetin sürdürülebilir olmasını hayati kılar. Çalışmanın amacı; afet zamanında verilecek hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinin (ambulans hizmetleri) sürdürülebilirliğinin sağlanmasına katkı sağlamaktır. Oluşacak bu farklı koşullar içerisinde sunulacak hizmeti aksatacak problemlerin tespit edilip çözümüne katkı sunmak amaçlanmaktadır. Araştırma, 2023 Kahramanmaraş Depremi sırasında 10 ilde verilen acil sağlık hizmetlerinin değerlendirilme sınırlarını kapsamaktadır. Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri sağlayıcıları dışındakiler kapsam dışı tutulmuştur. Yapılan bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Bu görüşme tekniği ile araştırmacının görüşme öncesinde hazırladığı araştırma konusu ile ilgili soruları kapsayan bir protokol oluşturulmuştur. Yapılan araştırmada Acil Sağlık Hizmetleri alanında karar alıcı ve uygulayıcı konumunda olan kişilerden, önceden hazırlanmış olan soruların cevaplanması istenmiştir. Bu yöntem ile afetlerde acil sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğine engel teşkil eden problemler tespit edilmiştir. Tespit edilen problemlerin çözümlerine dair öneriler getirilmiştir. Getirilen 11 tane öneri ile afetlerde sağlık hizmetlerinin her zaman erişilebilir olmasını ve herhangi bir kesinti yaşanmadan devam etmesini sağlamak amaçlanmıştır. Aynı zamanda acil sağlık hizmetlerinin etkinliğini ve güvenirliğini artırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the provision of Emergency Health Services, the most critical criterion is time. The period from the evaluation of the call after the need for service arises, to directing the service vehicle from the most appropriate point, and to the arrival of the vehicle at the incident site, is called the emergency response time. Delays in response can adversely affect the patient's recovery process and sometimes lead to permanent damage or death. Therefore, a quick and effective response is of utmost importance in emergency health services. In disasters, there are numerous situations that can hinder emergency health services. Additionally, the number of cases requiring service being higher than normal times makes the sustainability of this service vital. The aim of this study is to contribute to the sustainability of pre-hospital emergency health services (ambulance services) provided during disaster times. It is aimed to identify and contribute to the solution of problems that may disrupt the service to be provided under these different conditions. The research covers the evaluation boundaries of emergency health services provided in 10 provinces during the 2023 Kahramanmaraş Earthquake. Those other than prehospital emergency health service providers were excluded from the scope. In this research, the semi-structured interview technique, one of the qualitative research methods, was used. With this interview technique, a protocol including questions related to the research topic prepared by the researcher before the interview was created. In the conducted research, individuals in decision-making and implementing positions in the field of Emergency Health Services were asked to answer the pre-prepared questions. With this method, problems that hinder the sustainability of emergency health services in disasters have been identified. Suggestions for solutions to the identified problems have been made. The 11 proposed recommendations aim to ensure that healthcare services are always accessible and continue without any interruptions during disasters. Additionally, it seeks to enhance the efficiency and reliability of emergency health services.