Hastanelerde afet ve acil durum planlanması ve uygulamaları
Disaster and emergency planning and applications in hospitals
- Tez No: 601466
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHSİN AYKAN KEPEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Kazalar, Public Health, Accidents
- Anahtar Kelimeler: Afet, Hastane Afet Planı, Afet Yönetimi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Afetler ve acil durumlar bir ülkenin ya da toplumun her menfaatini ekonomik, sosyo kültürel ve siyasi bakımdan etkilemektedir. Afetlerden ve acil durumlarda en az şekilde etkilenmek için iyi hazırlanmış ve yönetilebilir bir yönetim gerekmektedir. Daha önceden önlem alınarak afet ve acil durumların etkileri azaltılabilir. Jeopolitik konumu nedeniyle Türkiye'de afetler ile sıkça karşılaşılabilmektedir.17 Özellikle afet ve acil durumlarda sağlık sektöründeki yetersiz ya da koordinasyonda yaşanabilecek sorunlar toplumun genelini etkileyebilecektir. Toplumlar için sağlık sektörü yaşamsal bir önem sahiptir. Bu nedenle Türkiye'de yaşanan ve yaşanabilecek afet durumlarında, acil durumlarda sağlık sektörünün kesintisiz hizmet sunmaya devam etmesi gerekmektedir. Sağlık hizmetlerinin bu durumlarda belirli bir süre aksaması halinde toplum sağlık hizmeti alamayacağından kargaşanın oluşması kaçınılmazdır. Bu yaşanan afetin ve acil durumun etkilerini de arttıracaktır. Sağlık sektöründe hizmetin kesintisiz şekilde verilebilmesi için hastanelerin ve diğer sağlık kurumlarının afet tehlikelerini bilmesi ve toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla düzenli olarak eğitimlerin verilmesi, hastane afet ve acil durum planlarının aksatılmadan yapılması gerekmektedir. Afetlerin ve acil durumların oluşmasına engel olunamaz. Ancak zararların önemli bir kısmının azaltılması toplumun, insanların elindedir. Bu nedenle afetlere ve acil durumlara karşı özenle, sabırla ve duyarlılıkla hazırlanılması gerekmektedir. Özellikle hastanelerde afet ve acil durum planları ihmal edilmeden, mevcut yasal düzenlemelere, ilgili mevzuata, yönetmeliklere uygun şekilde yapılmalıdır. HAP içeriği düzenli olarak kontrol edilmeli, yapılacak tatbikatlarla planın uygunluğu değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Regulations on preparation, harm reduction, intervention and improvementstages in hospitals in disaster and emergency situationshavebeenframed by Ministry of Interior, Ministry of Family, Labor and Social Services and Ministry of Health. Theseregulationsprimarilyaim to protect health. Our aim is to share the results of our studies related to patient and worker health management in preparation of the pre-emergence phase of emergency and emergency situations in the legal regulations of Ministries in hospitals. Determining the hazards and emergency hazardsthatmayoccur in hospitals, Preventing the risks, decreasing the damagesthatmayoccur, protecting the life safety of the personnel, the patients and theirrelatives, ensuring the environmentalsafetytogether with the damage of the facility and determining the employees to be assigned in these issues and increasing the performance of the employees. KeyWords : Occupational health and safety, disaster, emergency, disaster plan, civildefense, hospital, employee health, patient and patientrelatives health