Türk Devletleri Teşkilatı: Tarihsel gelişimi, yapısı ve gelecekteki siyasi konumu
The Organization of Turkic States: Historical development, structural framework and prospective political role
  1. Tez No: 922299
  2. Yazar: SEMİH PEHLİVANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGENEKON SAVRUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Devletleri Teşkilatı, Türk Dünyası, Kurumsal Dayanışma, Kültürel Miras, Ortak Kimlik, Ekonomik İş Birliği, Türk Konseyi, Uluslararası İlişkiler, Enerji İş Birliği, Gelecekteki Siyasi Konum, Organization of Turkic States, Turkic World, Institutional Solidarity, Cultural Heritage, Common Identity, Economic Cooperation, Turkic Council, International Relations, Energy Cooperation, Future Political Position
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Türk dünyasının dil, kültür, tarih ve coğrafi bağlarını birleştirerek modern bir kurum çatısı altında bir araya getiren, Türk devletleri arasındaki dayanışmayı güçlendirmeyi hedefleyen önemli bir oluşumdur. Bu çalışma, TDT'nin tarihsel gelişim sürecini, kurumsal yapısını ve gelecekteki siyasi konumunu kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. Tezde, Türk halklarının geçmişten günümüze taşıdığı ortak kimlik ve dayanışma bilinci, TDT'nin bu mirası nasıl kurumsallaştırdığı çerçevesinde analiz edilmiştir. Türk dünyasının tarihsel bağları ve ortak kimliği, teşkilatın temel yapı taşlarını oluştururken, bu bağların uluslararası düzeyde daha etkin bir rol oynaması için atılan adımlar incelenmiştir. Türk Devletleri Teşkilatı'nın kökenleri, Türk Dili Konuşan Devlet Başkanları Zirveleri'ne dayanmaktadır. 1990'larda düzenlenen bu zirvelerle başlayan süreç, 2009 yılında Nahçıvan Zirvesi'nde Türk Konseyi'nin kurulmasıyla kurumsal bir kimlik kazanmıştır. 2021 yılında TDT adını alan teşkilat, Türk dünyası ile ilgili dil, kültür, ekonomi, enerji, ulaştırma ve eğitim gibi alanlarda ortak projeler geliştirmiş ve uluslararası arenada daha etkili bir konuma ulaşmıştır. Çalışma, TDT'nin kurumsallaşma sürecindeki önemli dönüm noktalarını detaylı bir şekilde ele almakta ve Türk halkları arasındaki iş birliğinin kurumsal bir yapı üzerinden nasıl ilerlediğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, teşkilatın gelecekteki siyasi pozisyonuna yönelik öngörülerde bulunarak, Türk dünyasının uluslararası ilişkilerde daha güçlü bir aktör olma potansiyelini tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Organization of Turkic States (OTS) is a pivotal institution that unites the linguistic, cultural, historical, and geographical ties of the Turkic world under a modern framework, strengthening solidarity among Turkic nations. This study provides a comprehensive analysis of the OTS's historical development, institutional structure, and its prospective political role in the future. The thesis examines the common identity and solidarity of Turkic peoples, analyzing how the OTS institutionalizes this heritage. The historical ties and common identity of the Turkic world serve as foundational pillars for the organization, while this study also investigates steps taken to amplify its role on the international stage. The roots of the OTS can be traced back to the Turkic-Speaking States Summits held in the 1990s. This process gained a structured identity with the establishment of the Turkic Council at the Nakhchivan Summit in 2009. Renamed the OTS in 2021, the organization has developed joint projects in language, culture, economy, energy, transportation, and education, elevating its position on the global stage. This study meticulously explores key milestones in the institutionalization of the OTS and demonstrates how cooperation among Turkic nations has progressed through an organizational framework. Moreover, it provides insights into the OTS's future political positioning, discussing the potential of the Turkic world to become a stronger player in international relations.