Sîbeveyhi'nin el-Kitâb'ında hocası Halîl b. Ahmed el-Ferâhîdî'nin yeri
In Sîbeveyhi's el-Kitâb, his teacher Halîl b. the place of Ahmed el-Ferâhîdî
  1. Tez No: 922356
  2. Yazar: ABDURRAHMAN OCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ACAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili, Nahiv, al-Kitâb, Sîbeveyhi, Halîl
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
Sîbeveyhi‟nin el-Kitâb‟ı, gramer kitapları arasında hiçbir eserin ulaşamadığı bir konuma ulaşmıştır. Hicri ikinci asrın sonlarına doğru kaleme alınmış olan bu eser, gramer kaidelerine ulaşmadaki en sağlam ve mutemet kaynak olmuştur. Çünkü bu eser, nahiv ilminin kurucusu olarak kabul edilen Ebü‟l-Esved ed-Düelî‟den (ö. 69/688) itibaren nahiv ilminin bu merhaleye ulaşmasında önemli bir yere sahiptir. el-Kitâb günümüz gramer kitapları arasında başvurulan en önemli kaynaktır. Aynı zamanda o, nahiv kaidelerini kayıt altına almış olan ilk kitaptır. Kendisinden sonra gelen dilciler ilave kaideler üretmemiş, sadece mevcut kaidelerin beyanını ve Sîbeveyhi‟nin görüşlerini dile getirmişlerdir. Sîbeveyhi dönemindeki dilciler eserin şerhi, usul ve yöntemiyle ilgili çalışmalar yaparken kendi döneminden sonra gelen âlimlerden bazıları eserin içindeki kaideleri eserlerinde olduğu gibi zikretmiş; bazıları da kuralların gerekçeleri ve sebep-sonuç ilişkisi üzerine eserler kaleme almışlardır. Son dönemlerde yazılan eserler ise nahiv ilminin tertibi, konularının düzeni ve kapalı meselelerinin açıklanması bağlamında kalme alınmıştır. Çalışmada bu önemli eserin üzerinde yapılan incelemeler ışığında Sibeveyhi‟nin elKitâb‟ında nahiv ilminin kökenlerinin izi sürülmüş, mümkün mertebe bilgi toplanmaya gayret edilmiş ve o bilgiler çalışmamızda ele alınarak bilimsel yöntemle kullanılmıştır. Bu eserin çeşitli yönlerini keşfetmek için hala daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Dil bilgisi, dilbilim ve modern çalışmalarla bu eksiklik kapatılabilir. Yapılacak çalışmalar, Sibeveyhi‟nin eserinin yüzyıllar boyunca araştırmacıların faydalanmasına olanak sağlayacaktır. AnahtarKelimeler: Arap Dili, Nahiv, el-Kitâb, Sîbeveyhi, Halîl.
Özet (Çeviri)
Sîbevayhi's al-Kitâb has reached a position that no other work has reached among grammar books. In light of the observed information, this work is the main source for any study to be carried out in the field of the Arabic language. This work, which was written towards the end of the second century Hijri, has become the most reliable and reliable source for reaching grammatical rules. This work has an important place in the science of grammar reaching this stage since Ebü'l-Esved ed-Düelî (d. 69/688), who is considered the founder of the science of grammar. It is the most important source preferred among today's grammar books. It is the first book that recorded all the grammar rules. The linguists who came after him did not produce additional rules, but only expressed the existing rules and Sîbeveyhi's views. All of the works written in the recent period were written on the arrangement of the science of grammar, the order of the subjects, and the explanation of closed issues. While the linguists in the Sîbeveyhi period were working on the commentary, procedure, and method of the work, some of the scholars who came after his period mentioned the rules in the work as they are in their works; Some have also written works on the justifications of the rules and the cause-effect relationship. In the light of the examinations made on this important work, the origins of the science of grammar were traced in Sîbeveyhi's al-Kitâb, an effort was made to collect as much information as possible and that information was discussed in our study. For this, analytical and scientific methods were used. More studies are still needed to explore various aspects of this work. This deficiency can be filled with grammar, linguistics, and modern studies. The studies to be carried out will enable researchers to benefit from Sibeveyhi's work for centuries.