Tekstil ve hazır giyim sektöründe çalışanlara sağlanan ek faydaların iş motivasyonuna etkisi: İstanbul Merter Tekstil Bölgesinde bir araştırma
The effect of additional benefits provided to employees in the textile and ready-wear industry on work motivation: A research in Istanbul Merter Textile
- Tez No: 922390
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NACİ EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Hazır Giyim, Tekstil, Ek Faydalar, İş Motivasyonu, Ready-made Clothing, Textile, Additional Benefits, Work Motivation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Tekstil ve hazır giyim sektörü, istihdama ve ticarete yaptığı önemli katkılarla bilinen, küresel ekonomide önemli bir sektörü temsil etmektedir. Bu araştırma, bu sektördeki çalışanlara sağlanan ek faydaların iş motivasyonuna etkisini araştırmaktadır. İstanbul Merter Tekstil Bölgesi'nde tekstil ve hazır giyim sektöründe çalışanlara sunulan ek faydaların iş motivasyonu üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, sektördeki 10 farklı firmanın 150 çalışanıyla yapılan anketler aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma sürecinde, yan haklar olarak bilinen bu ek faydaların çalışanların işlerine olan bağlılıklarını, iş motivasyonlarını ve performanslarını nasıl etkilediği araştırılmıştır. Sonuçlar, çalışanların iş motivasyonlarının, iş yerinde sunulan yan haklar ile önemli ölçüde arttığını ortaya koymaktadır. Çalışanlar, kendilerine sunulan ek faydalar sayesinde iş yerlerine daha fazla aidiyet hissi duymakta ve bu durum, iş yerindeki genel verimliliğin artmasına katkı sağlamaktadır. Ayrıca, çalışanların işverenlerine olan güvenleri ve iş yerinde kalma eğilimleri de bu yan haklar sayesinde güçlenmektedir. Bu araştırma, işverenlerin çalışanlarına sundukları ek faydaların hem çalışan memnuniyeti hem de işletme başarısı üzerinde kritik bir rol oynadığını vurgulamaktadır. İşverenlerin bu tür faydaları stratejik bir şekilde kullanmaları hem çalışan bağlılığını hem de genel iş performansını artırmada önemli bir araç olabilir.
Özet (Çeviri)
The textile and ready-to-wear sector represents an important sector in the global economy, known for its significant contributions to employment and trade. This research investigates the effects of additional benefits provided to employees in this sector on work motivation. It aims to comprehensively examine the effects of additional benefits provided to employees in the textile and ready-to-wear sector in the Merter Textile District of Istanbul on work motivation. The study was conducted through surveys conducted with 150 employees of 10 different companies in the sector. During the research process, it was investigated how these additional benefits, known as fringe benefits, affect employees' commitment to their jobs, work motivation and performance. The results reveal that employees' work motivation increases significantly with fringe benefits offered at the workplace. Employees feel a greater sense of belonging to their workplaces thanks to the additional benefits offered to them, and this contributes to an increase in overall productivity at the workplace. In addition, employees' trust in their employers and their tendency to stay at work are strengthened thanks to these fringe benefits. This research emphasizes that the additional benefits offered by employers to their employees play a critical role in both employee satisfaction and business success. Employers' strategic use of such benefits can be an important tool in increasing both employee engagement and overall business performance.