Pilonidal sinüs'ün cerrahi tedavisindelimberg flep ile adipofasyal flep karşılaştırılması:prospektif randomize klinik çalışma
- Tez No: 922401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN YALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: limberg flep, adipofasyal flep, limberg flap, adipofascial flap
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Pilonidal sinüs sakrokoksigeal bölgenin sık karşılaşılan kronik bir hastalığıdır. Bir çok cerrahi tedavi yöntemi tanımlanmış olmasına rağmen,yüksek nüks oranları nedeniyle ideal bir tedavi yöntemi yoktur.Bu çalışma kullanımda olan limberg flep ve adipofasyal flep yöntemlerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. 2006-2008 yılları arasında polikliniğimize başvuran ve kronik pilonidal sinüs hastalığı tanısı konan rastgele seçilmiş hastalar üzerinde yapılmış, Prospektif randomize klinik çalışma olarak planlandı. Olgular iki gruba ayrıldı. Birinci gruptaki (grup limberg) olgulara tedavide romboid sinüs eksizyonu ve limberg flep yöntemi uygulandı. İkinci gruptaki(grup adipofasyal)olgulara tedavide wedge sinüs eksizyonu ve adipofasyal flep yöntemi uygulandı. Nüks olgular, enfekte haldeki olgular ve komplike pilonidal sinüs olguları çalışma dışı bırakıldı. Birinci gruptaki olguların cinsiyet dağılımı 45 erkek ve 4 kadın idi. Yaş aralığı 19-39, yaş ortalaması 25.3 olduğu görüldü.İkinci gruptaki olguların cinsiyet dağılımı 48 erkek 7 kadın idi.Yaş aralığı 16-46, yaş ortalaması 27.3 olduğu görüldü. Olguların başvuru şikayetleri sıklık sırasıyla akıntı, şişlik ve ağrı olduğu görüldü.Şikayet süresi 1 ay-4 yıl aralığındaydı,ortalama 24.5 ay idi.Olguların 45'inde (%43.3)orta hatta tek sinüs ağzı saptanırken,59 olguda (%49.7) orta hatta iki ve daha çok sinüs ağzı saptandı. Hastaların çalışma sırasında değerlendirilen parametreleri; ameliyat sonrasında hastanede kalış süreleri, cinsiyet,sinüs ağzı sayısı açısından gruplar arasında anlamlı bir fark görülmedi. Gruplar ameliyat sonrası erken dönem komplikasyonlar açısından karşılaştırıldı. Yara ayrışması, adipofasyal grubunda limberg grubuna göre anlamlı olarak daha az görülürken (p:0.02),seroma ve enfeksiyon açısından gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Gruplar ameliyat sonrası geç komplikasyanlar açısından karşılaştırıldı. Ağrı açısından gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Estetik memnuniyet adipofasyal grubunda, limberg grubuna göre anlamlı olarak daha fazla görüldü.(p:0.023). Adipofasyal grubunda 5, Limberg grubunda ise 4 olguda nüks saptandı. Nüks gelişimi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Adipofasyal flep yönteminin hastanede yatış süresi, enfeksiyon, seroma, geç komplikasyonlar ve nüks oranında bir değişiklik oluşturmaksızın, düşük yara ayrışması, erken komplikasyonlar, kısa ameliyat süresi ve anlamlı estetik memnuniyet oranı avantajıyla pilonidal sinüs hastalığının cerrahi tedavisinde limberg flep yöntemine alternatif olarak kullanılabiceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Pilonidal sinus is the common chronical disease of the sacrococsigeal area. Despite a lot of surgical methods have been defined, there is no ideal treatment because of the high rates of recurrance. The aim of our study is to compare two treatment modalities in usage: limberg flap and adipofascial flap methods. This study was designed as prospective randomised clinical trial, and the patients were selected randomly, who refer to our surgical outpatient clinic with the diagnosis of chronical pilonidal sinus disease between 2006-2008. The patients divided into two groups. In the first group (the limberg group), the cases were treated with limberg flap method and rhomboid sinus excision. In the second group(the adiofascial group); the cases were treated with wedge sinus excision and adipofascial flap methods. In recurrance cases, the cases with enfection and complicated pilonidal sinus cases were excluded from the study. In the first group, there were 45 men and 4 women. The age range was 19-39, age average was 25.3. In the second group, there were 48 men and 7 women. The age range was 16-46, age average was 27.3. The admittance complaints incidence was leaking, swelling, and pain respectively. The complaints time period was 1 month to 4 years, mean 24.5 months. In 45 of the cases (43.3 %) only one sinus mouth at the midline was determined, in 59 of the cases (49.7 %), two or more sinus mouths were determined. The parameters, the duration of hospital stay, sex, sinus mouth number, were evaluated in the study and no significant difference was found between groups. The groups were compared for early complication. Wound seperation was found significantly lower in the adipofascial group than limberg group (p: 0.02), there was no significant difference between the groups for seroma and enfection. The groups were compared for late complication after surgery. There was no significantly difference for pain between groups. Esthetical satisfaction was found significantly higher in adipofascial froup than limberg group(p: 0.023). In adipofascial group 4 recurrance cases, in limberg group 4 recurrance cases were determined. There was no statistically significant difference between the groups for the development of recurrance. Adipofascial flap method made no differences in the duration of hospital stay, enfection, seroma, late complications and recurrance; because of the advantages of lower wound seperation, early complication, short surgery time, and significantly esthetical satisfaction rates in the surgical treatment of pilonidal sinus disease it should be an alternative method to limberg flap.