Pilonidal sinüsün cerrahi tedavisinde limberi flep ile karidakis flep onarımının karşılaştırılması: Prospektif klinik çalışma
Comparison of Limber flap and Karydakis flap repair in the surgical treatment of pilonidal sinus: A prospective clinical study.
  1. Tez No: 773820
  2. Yazar: ERTUĞRUL GAZİ ALKURT
  3. Danışmanlar: DR. YAŞAR MURAT VARDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: limberg flep, karidakis flep, limberg flap, caridacis flap
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Pilonidal sinüs sakrokoksigeal bölgenin sık karşılaşılan kronik bir hastalığıdır.Birçok cerrahi tedavi yöntemi tanımlanmış olmasına rağmen, yüksek nüks oranları nedeniyle ideal tedavi yöntemi yoktur. Tekrarlayan apse atakları sonucunda multipl sinüslerin ve lateral sinüs traktlarının ortaya çıkmasıyla hastalık komplike bir görünüm kazanmaya başlar. Uzun süre tedavi edilmediği zaman sosyal ve psişik problemleri beraberinde getiren bu hastalık aynı zamanda malign dejenarasyon gösterebilmektedir. Bu çalışma kullanımda olan limberg flep ile karidakis flep yöntemlerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. 2010-2012 yılları arasında polikliniğimize başvuran ve kronik pilonidal sinüs hastalığı tanısı konan hastalar üzerinde yapılmış prospektif klinik çalışma olarak planlandı. Olgular iki gruba ayrıldı. Birinci gruptaki olgulara tedavide romboid sinüs eksizyonu ve limberg flep yöntemi uygulandı. İkinci gruptaki olgulara tedavide sinüs eksizyonu sonrası karidakis flep uygulandı. Nüks olgular, enfekte haldeki olgular ve komplike pilonidal sinüs olguları çalışma dışında bırakıldı. Birinci gruptaki olguların cinsiyet dağılımı 67 erkek,6 kadın idi. Yaş aralığı 15-42,yaş ortalaması 25.6 olduğu görüldü. İkinci gruptaki olguların cinsiyet dağılımı 57 erkek,10 kadın idi. Yaş aralığı 15-56,yaş ortalaması 26.5 olduğu görüldü. Olguların başvuru şikayetleri sıklık sırasıyla akıntı, şişlik ve ağrı olduğu görüldü. Şikayet süresi 1-38 ay aralığındaydı,ortalama 22.5 ay idi.Olguların 59'unda(%42.1))orta hatta tek sinüs ağzı saptanırken,81 olguda (%57.9) orta hatta iki ve daha çok sinüs ağzı saptandıHastaların çalışma sırasında değerlendirilen parametreleri; ameliyat sonrasında hastanede kalış süreleri, cinsiyet, sinüs ağzı sayısı açısından gruplar arasında anlamlı bir fark görülmedi. Gruplar ameliyat sonrası erken dönem komplikasyonlar açısından karşılaştırıldı. Yara ayrışması, seroma ve enfeksiyon açısından gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Gruplar ameliyat sonrası geç komplikasyanlar açısından karşılaştırıldı. Ağrı açısından gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Estetik memnuniyet karidakis grubunda, limberg grubuna göre anlamlı olarak daha fazla görüldü.(p:0.003). Karidakis grubunda 6, Limberg grubunda ise 5 olguda nüks saptandı. Nüks gelişimi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Karidakis yönteminin hastanede yatış süresi, enfeksiyon, seroma, geç komplikasyonlar ve nüks oranında bir değişiklik oluşturmaksızın, düşük yara ayrışması, kısa ameliyat süresi ve anlamlı estetik memnuniyet oranı avantajıyla pilonidal sinüs hastalığının cerrahi tedavisinde limberg flep yöntemine alternatif olarak kullanılabiceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Pilonidal sinus is a common chronic disease of sacrococcigeal region. Although many surgical treatment methods have been defined, no ideal treatment method is available due to high rates of relapse. The disease begins to have a complicated appearance due to emerging of multiple sinuses and lateral sinus tracts as a result of repeating abscess attacks. This disease which causes social and psychic problems if it isn't treated for a long time may also show malign degeneration. This study was performed to compare limberg flap and caridacis flap methods being used currently. It was planned as a prospective clinic study performed with the patients who applied to our polyclinic and who were diagnosed with pilonidal sinus between 2010-2012. The cases were divided into two groups. The cases in the first group were subjected to rhomboid sinus excision and limberg flap method for treatment. The cases in the second group were applied caridacis flap after sinus excision for treatment. Relapsing cases, infected cases and complicated pilonidal sinus cases were excluded. The first group was composed of 67 men and 6 women. Age interval was 15-42 and age mean was 25.6. The second group was composed of 57 men and 10 women. Age interval was 15-56 and age mean was 26.5. Complaints of the cases were discharge, blister and pain respectively according to frequency. Duration of complaints was between 1-38 months and the mean was 22.5 month. While single opening was detected in the midline in 59 (42.1%) of the cases, two and more openings were detected in the midline in 81 (57.9%) of the cases. No significant difference was seen between the groups in terms of duration of stay in hospital after operation, gender, number of sinus openings which were the parameters of patients assessed during the study. The groups were compared in terms of early period complications after the operation. No significant difference was detected between the groups in terms of dehiscence, seroma and infections. The groups were compared in terms of late complications after the operation. No significant difference was detected between the groups in terms of pain. Aesthetic satisfaction was significantly higher in caridacis group than the limberg group (p:0.003). Relapse was detected in 6 cases of caridacis group and 5 cases of limberg group. No statistically significant difference was seen between the groups in terms of relapse development. We are in the opinion that caridacis method can ve used as an alternative to limberg flap method for surgical treatment of pilonidal sinus disease with its advantage of low dehiscence, shorter duration of stay in hospital and significant rate of aesthetic satisfaction without making any change in duration of stay in hospital, infections, seroma, late complications and rates of relapse.