Endüstriyel atık ve yan ürünler kullanılarak elde edilen buz çözücünün karla mücadeledeki etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of de-icing agent obtained using industrial waste and by-products in fighting snow
- Tez No: 922403
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ÜNSAL BAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kar ve Buzla mücadele, Kimyasal Buz Çözücüler, Donma Noktası, Buz Eritme (çözme) Kapasitesi, Snow and Ice Fighting, Chemical De-Icers, Freezing Point, Ice Melting (Thawing) Capacity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Asfalt karışımları, dünya genelinde yol yapımında en sık kullanılan malzemelerden biridir. Ancak kış mevsiminde buz ve kar, kaplama yüzeyi ile araç lastikleri arasındaki sürtünmeyi azaltarak yol güvenliği, trafik akışı ve genel ulaşım verimliliğini olumsuz etkiler. Kar ve buz ile mücadele de dünyada en yaygın buz çözücü olarak kullanılan kimyasal madde ise bol rezerv, temindeki kolaylık, uygun maliyet, taşıma, depolama ve kolay kullanım avantajları nedeniyle klor bazlı tuzlardır en çok tercih edileni ise sodyum klorür (NaCl). Bu kimyasalların üst ve alt yapıya, taşıtlara, metal aksamlar ve çevreye verdiği zararlı etkileri ise kaçınılmaz birer gerçektir. Bu olumsuzlukları azaltıp buz çözme miktarını, yolda kalma süresini ve ıslanabilirliğini artıran, donma noktasının ve kullanım miktarını azaltan, tarımsal atık ve yan ürün destekli Potasyum Asetat üretilmesi için çalışmalar yapılmıştır Yöntem: Ekmek fırınlarının atık ürünü olan odun külü suda çözündürülüp süzme işleminin ardından içerisine ağırlıkça ‰ 2 oranında alkol fabrikası yan ürünü şlempe yine ağırlıkça % 7,5 asetik asit eklenip asetat bazlı buz çözücü elde edilmiş ve bu elde edilen buz çözücüye performans kriterleri değerlendirilmek üzere fiziksel özelliklerinin yanı sıra Yüzey Gerilimi, Donma Noktası, Elementel Analizi, Buz Eritme (çözme) Kapasitesi, Soyulma, Aktif ve Katı Madde Miktarı deneyleri uygulanmıştır. Elde edile veriler eşliğinde kullanılabilirliği değerlendirilmiştir. Bulgular: Yapılan deneyler ile elde edilen veriler eşliğinde ürün içinde herhangi bir partikül olmayan kahve–siyah arasında bir renk olduğu, Potasyum Asetat içerikli, % 50 oranında katı maddeye sahip, yoğunluğunun 1,23 gr/cm3 , 7,2 pH değerinde, yüzey geriliminin 51 mN/m, buz eritme kapasitesinin 1,35-1,45 ml/gr arasında olduğu, donma noktasının ise - 50 °C, soyulma mukavemeti direncinin ise %20-25 arasında olduğu belirlenmiştir. KGM Teknik Şartnamesi Karla mücadelede kullanılması olası buz önleyici ve çözücü başlıklı madde gereği mevsimsel şartlar göz önüne alındığında arzu edilen kimyasal, fiziksel özelliklere ve performans kriterlerine sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu veriler ışığında, ürünün kar ve buz mücadelesinde etkin rol oynayan kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılması içi uygun bir sıvı kimyasal buz çözücü olarak kullanılabileceği öngörülmektedir
Özet (Çeviri)
Purpose: Asphalt mixtures are one of the most commonly used materials in road construction worldwide. However, in the winter season, ice and snow reduce the friction between the pavement surface and the vehicle tires, negatively affecting road safety, traffic flow and general transportation efficiency. The most commonly used chemical deicer in the world in combating snow and ice is chlorine-based salts due to their economic, easy supply, large reserves, transportation, storage and easy use advantages, and the most preferred is sodium chloride (NaCl). The harmful effects of these chemicals on the superstructure and substructure, vehicles, metal parts and the environment are inevitable facts. Studies have been carried out to produce Potassium Acetate supported by agricultural waste and by-products, which reduces these negativities, increases the amount of deicing, the duration of road use and wettability, and reduces the freezing point and amount of use. Method: After dissolving wood ash, which is a waste product of bread ovens, in water and filtering, 7.5% acetic acid was added to the alcohol factory by-product vinasse at a rate of 2‰ by weight to obtain an acetate-based deicer. In addition to its physical properties, Surface Tension, Freezing Point, Elemental Analysis, Ice Melting (Dissolving) Capacity, Peeling, Active and Solid Matter Amount tests were applied to this deicer to evaluate its performance criteria. Its usability was evaluated with the obtained data. Findings: Based on the data obtained through the experiments, it was determined that the product was coffee-black in color without any particles, contained Potassium Acetate, had a solid content of 50%, a density of 1.23 gr/cm3, a pH value of 7.2, a surface tension of 51 mN/m, an ice melting capacity of 1.35-1.45 ml/gr, a freezing point of -50 °C, and a peeling strength of 20-25%. It was determined that the product had the desired physical properties and performance criteria when the climate conditions were taken into consideration, as required by the article titled De-icing and Preventive (liquid) Solution to be Used in Snow and Ice Combustion of the KGM Technical Specification. Results: In the light of these data, it is foreseen that the product can be used as a suitable liquid chemical de-icer for use by institutions and organizations that play an active role in snow and ice combat.