Seyitömer termik santrali 3 nolu ünitenin enerji etüdü ve vap uygulaması
Energy study and eip application of Seyitömer thermal power plant unit #3
  1. Tez No: 922404
  2. Yazar: SAMET ARAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN DONAT YILDIZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji verimliliği, termik santral, tasarruf potansiyeli, enerji etüt raporu, verimlilik artırıcı proje(VAP), Energy efficiency, thermal power plant, saving potential, energy audit report, efficiency increasing project (EIP)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Seyitömer Termik Santrali, ülkemizin enerji üretiminde önemli bir yer tutan linyit yakıtlı pülverize kömür santrallerinden biridir. Termik santrallerde enerji verimliliği, hem ekonomik açıdan hem de çevresel etkiler açısından büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, Seyitömer Termik Santrali 3. Ünitesinde yapılan enerji etüdü çalışması, santralin enerji verimliliğini artırmak ve enerji tüketim maliyetlerini azaltmak amacıyla başlatılmıştır. İç tüketim oranının düşürülmesi, santralde üretilen elektrik enerjisinin daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayacak önemli bir adımdır. Ayrıca verimlilik artırıcı projelerle birlikte santralin kapasite kullanım oranı ve emreamadelik faktörlerlerinin iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu projeler, enerji yönetiminin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayarak, santralın toplam enerji maliyetlerini azaltmayı hedeflemektedir. Yapılan hesaplamalar sonucunda, Seyitömer Termik Santrali 3. Ünitesinde yıllık 30.461 Ton Eşdeğer Petrol (TEP) enerji tasarruf potansiyeli tespit edilmiştir. Bu tasarruf, santralin enerji tüketim verimliliğinin artırılması ve iç tüketim oranının azaltılmasıyla elde edilebilecektir. Ayrıca, bu tasarruf potansiyelinin ekonomik değeri 274.528.924 TL olarak hesaplanmıştır. Bu miktar, santralin enerji verimliliği arttıkça sağlanacak maliyet tasarrufunun büyüklüğünü gözler önüne sermektedir. Aynı zamanda sadece ekonomik fayda sağlamamakla kalmayıp, aynı zamanda çevresel etkilerin de azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Gelecek dönemde, bu stratejilerin uygulanması ile Seyitömer Termik Santrali'nin enerji verimliliği daha da artırılabilir ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Seyitömer Thermal Power Plant is one of the lignite-fired pulverized coal power plants that hold an important place in our country's energy production. Energy efficiency in thermal power plants is of great importance both economically and in terms of environmental impacts. In this context, the energy study conducted at the Seyitömer Thermal Power Plant 3rd Unit was initiated in order to increase the energy efficiency of the plant and reduce energy consumption costs. Reducing the internal consumption rate is an important step that will ensure that the electrical energy produced at the plant is used more efficiently. In addition, it is aimed to improve the capacity utilization rate and availability factors of the plant with efficiencyenhancing projects. These projects aim to reduce the total energy costs of the plant by ensuring that energy management is carried out effectively. As a result of the calculations, an annual energy saving potential of 30,461 Tons of Oil Equivalent (TOE) was determined at the Seyitömer Thermal Power Plant 3rd Unit. This saving can be achieved by increasing the energy consumption efficiency of the plant and reducing the internal consumption rate. In addition, the economic value of this saving potential has been calculated as 274,528,924 TL. This amount reveals the magnitude of the cost savings that will be achieved as the energy efficiency of the power plant increases. At the same time, it will not only provide economic benefits, but will also contribute to the reduction of environmental impacts. In the coming period, with the implementation of these strategies, the energy efficiency of the Seyitömer Thermal Power Plant can be further increased and significant contributions can be made to the country's economy.