0-3 ay infantil kolik tanılı bebeklerde okyanus sesinin etkisi
Effect of ocean sound on 0-3 months old babies diagnosed with infantille colic
- Tez No: 922502
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İnfantil kolik, Ağlama nöbeti, Okyanus sesi, Uyku süresi, Pediatri hemşireliği, Infantile colic, Crying fit, Ocean sound, Sleep duration, Pediatric nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çalışma 0-3 aylık infantil kolik tanılı bebeklerde okyanus sesinin bebeklerin ağlama ve uyku süresi ile infant kolik ölçeği ortalama puanı üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine gelen 0-3 aylık bebek ve aileleri çalışmanın evrenini oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini kolik tanısı konmuş 0-3 ay arası, günde 3 saatten fazla ağlayan, rutin muayenede işitme testinden geçmiş, herhangi bir fizyolojik problemi olmayan rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen okyanus sesi grubunda (30), kontrol grubunda (31) olmak üzere 61 bebek ve aileleri örneklemini oluşturmuştur. Araştırma Haziran 2023- Ekim 2024 tarihleri arasında yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak Tanımlayıcı Veri Formu, İnfantil Kolik Ölçeği, Ağlama Süresi Kayıt Formu, Uyku Süresi Kayıt Formu, ses desibel ölçüm uygulaması ve cep telefonu kullanılmıştır. Girişim ve kontrol grubu bebeklerin ağlama ve uyku süreleri açısından girişim grubu lehine anlamlı farklılık saptanmıştır (p0.05). İki gruplu tasarlanan deneysel araştırmada, okyanus sesinin 0-3 aylık kolikli bebeklerde uyku süresinin artırılması, ağlama süresinin azaltılmasında ve bebeklerin sakinleştirilmesinde etkin bir non-farmakolojik yöntem olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to determine the effect of ocean sound on the crying and sleep duration of infants and the mean score of the infant colic scale in infants diagnosed with infantile colic aged 0-3 months. The population of the study consisted of 0-3-month-old infants and their families who came to Darıca Farabi Training and Research Hospital Pediatrics Outpatient Clinic. The sample of the study consisted of 61 infants (30) in the ocean sound group and 31 (31) in the control group, who were diagnosed with colic, aged 0-3 months, crying more than 3 hours a day, passed the hearing test in routine examination, and did not have any physiological problems, selected by random sampling method. The study was conducted between June 2023 and October 2024. Descriptive Data Form, Infantile Colic Scale, Crying Time Recording Form, Sleep Time Recording Form, sound decibel measurement application and cell phone were used as data collection tools. A significant difference was found in favor of the intervention group in terms of crying and sleep duration of the intervention and control group infants (p0.05). In the experimental study designed with two groups, it was found that ocean sound is an effective non-pharmacological method in increasing sleep duration, decreasing crying time and calming infants with colic in 0-3 months old infants.