Sıçanlarda uterus iskemi/reperfüzyon hasarına karşıenoksaparin tedavisinin koruyucu etkisi
Protective effect of enoxaparin treatment againstuterus ischemia/reperfusion injury in rats
  1. Tez No: 922661
  2. Yazar: DUYGU LAFCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYDA SANCAKLI USTA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Enoksaparin, İskemi/Reperfüzyon, Uterus, Enoxaparin, Ischemia/Reperfusion, Uterus
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
AMAÇLAR: Bu çalışmada, uterusun deneysel iskemi-reperfüzyon hasarına maruz bırakılarak enoksaparinin sıçan uterusundaki histopatolojik olarak koruyucu etkisini analiz etmek amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Otuz dişi sıçan ağırlık ve sikluslarında homojenizasyon sağlanarak üç gruba ayrıldı. Grup 1 kontrol, Grup 2 iskemi reperfüzyon grubu, Grup 3 ise tedavi grubu olarak belirlendi. Grup 2 ve Grup 3 deneysel uterin iskemi- reperfüzyon modeli oluşturuldu. Grup 3' deki tüm ratlara, Grup 2'den farklı olarak, iskemi oluşturmadan 2 saat önce subkutan (sc) Enoxaparin (CLEXANE 4000 anti- Xa/0,4 mL) 0,5 mg/kg verildi. Histopatolojik analizlerde endometriyal epitel glandüler değişiklikler (inflamatuar hücre infiltrasyonu,endometrial glandüler hücre dejenerasyonu) ve endo/myometriyal stromal değişiklikler (konjesyon ve hemoraji, nekroz, ödem, vasküler tromboz) histopatolojik skorlama sistemine göre skorlandı. BULGULAR: Histopatolojik analizimizde, Grup 1'de nekroz dışındaki tüm parametrelerde diğer gruplara göre düşük skorlara sahiptir (p0.05). Ancak vasküler tromboz, ödem, endometrial glandüler hücre dejenerasyonu ve konjesyon-hemoraji skorları Grup 2'ye göre daha düşük skora sahiptir. SONUÇ: Çalışmamız enoksaparinin, doku hasarını azalttığını gösterse de uterus I/R hasarına karşı koruyucu etkinliğinde anlamlı sonuç elde edememiştir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES: The aim of this study was to analyze the histopathologically protective effect of enoxaparin in rat uterus by exposing the uterus to experimental ischemia-reperfusion injury. MATERIALS AND METHODS: Thirty female rats were divided into three groups after homogenization in weight and cycles. Group 1 was designated as control, Group 2 as ischemia-reperfusion group and Group 3 as treatment group. Group 2 and Group 3' experimental uterine ischemia-reperfusion model was established. All rats in Group 3, unlike Group 2, received subcutaneous (sc) Enoxaparin (CLEXANE 4000 anti-Xa/0.4 mL) 0,5 mg/kg 2 hours before ischemia. In histopathological analysis, endometrial epithelial glandular changes (inflammatory cell infiltration, endometrial glandular cell degeneration) and endo/myometrial stromal changes (congestion and hemorrhage, necrosis, edema, vascular thrombosis) were scored according to histopathological scoring system. RESULTS: In our histopathologic analysis, Group 1 had lower scores than the other groups in all parameters except necrosis (p0.05). However, vascular thrombosis, edema, endometrial glandular cell degeneration and congestion- hemorrhage scores were lower in Group 3 compared to Group 2. CONCLUSION: Although our study demonstrated that enoxaparin attenuated tissue damage, it failed to achieve significant results in its protective efficacy against uterine I/R injury.