Elektromyostimülasyon antrenmanları ve direnç egzersizlerinin tenis branşında servis hızına etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of electromyostimulation trainings and resistance exercises on service velocity in tennis.
  1. Tez No: 922695
  2. Yazar: TEKMİLE BÖLÜKBAŞI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İZZET KIRKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromistümilasyon, Direnç bandı, Tenis, Servis hızı, Tennis, Electromyostimulation, Resistance band, Service speed
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, tenis sporunda kuvvet gelişimi için uygulanan direnç bandı egzersizleri ve elektriksel kas uyarımı (EMS) antrenmanlarının tenis servis hızı üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, Yozgat Bozok Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Fakültesinde öğrenim gören 27 (12 kadın ve 15 erkek) kişi gönüllü olarak katılmıştır [Kontrol Grubu (K.G, n=9, vücut ağırlığı:66,66±9,68 kg; boy uzunluğu: 166,66±9,11 m), Direnç Bandı (D.B, n=9 vücut ağırlığı: 69,16±12,12 kg; boy uzunluğu: 168,66±10,93 m) ve Elektrosmülasyon (EMS, n=9, vücut ağırlığı: 69,5±11,21 kg; boy uzunluğu: 170,25±9,53 m)]. Katılımcılar rastgele olarak 3 gruba ayrılmıştır. Çalışma, 8 hafta ve haftada 3 gün şeklinde uygulanmıştır. EMS antrenmanları, bifazik kare akım formunda, 100 Hz frekans, 200 µs akım süresi ile gerçekleştirilmiş. Kasılmalar 3*30tekrar ve 10s kasılma 3s dinlenme olarak uygulanmıştır. Direnç bandı grubunda ise 3*10 şeklinde egzersizlerle yapılmıştır. Kontrol grubu herhangi bir antrenman programına dahil edilmemiştir. Veri toplama araçları arasında boy uzunluğu, vücut ağırlığı, maksimal kuvvet ve servis hızı ölçümleri yer almıştır. Maksimal kuvvet ölçümleri için 1 tekrar maksimal (1-RM) kuvvet değerleri tespit edilmiştir. Servis hızları, radar cihazıyla ölçülmüş ve her katılımcının en hızlı servis değeri veri analizinde kullanılmıştır. Bütün veriler SPSS 21.0 paket programı ile değerlendirilmiştir. Grup içi ön-son test farkları belirlemek adına T-Testi kullanılmıştır. Gruplararası zaman bağlı etkileşimin değerlendirilmesi için Karışık Dizayn Anova ve Bonferroni post-hoc testleri uygulanmıştır. Araştırma sonuçları, EMS ve direnç bandı antrenmanlarının tenis servis hızında anlamlı artış sağladığını göstermiştir. Kontrol grubunda anlamlı bir değişim tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the effects of resistance band exercises and electrical muscle stimulation (EMS) training on tennis serve speed as a method for strength development in tennis. The research involved 27 (12 woman and 15 man) tennis specialization students studying at the Faculty of Sport Sciences at Yozgat Bozok University [Control Group (C.G, n=9, body weight: 66,66±9,68 kg; height: 166,66±9,11 m), Resistance Band (R.B, n=9 body weight: 69,16±12,12 kg; height: 168,66±10,93 m) and Electrostimulation (EMS, n=9, body weight: 69,5±11,21 kg; height: 170,25±9,53 m)]. Participants were randomly assigned to EMS, resistance band, and control groups. The study included training protocols implemented over 8 weeks, with sessions conducted three times a week. EMS training utilized biphasic square waveforms with a frequency of 100 Hz and a pulse duration of 200 µs, resulting in a total of 90 contractions per training session. Contractions were performed in 3 sets of 30 repetitions, with 10 seconds of contraction followed by 3 seconds of rest. For the resistance band group, exercises were performed in 3 sets using resistance bands chosen according to participants' fitness levels. The control group did not participate in any training program. Data collection tools included measurements of height, body weight, maximal strength, and serve speed. Maximal strength was determined through one-repetition maximum (1-RM) assessments, while serve speed was measured using a radar device, with the fastest serve speed of each participant being used for data analysis. All data were analyzed using SPSS 21.0 software. A paired T-test was employed to determine pre- and post-test differences within groups. Mixed-design ANOVA and Bonferroni post-hoc tests were used to evaluate the interaction effects of time and group. The results demonstrated significant increases in tennis serve speed for both the EMS and resistance band training groups. EMS training was particularly effective in promoting strength gains by activating fast-twitch motor units.