Elektromyostimülasyon antrenmanlarının bazı fiziksel uygunluk parametrelerine etkisinin incelenmesi
An analysis on impacts of electromyostimulation trainings on certain physical compliance parameters
  1. Tez No: 443908
  2. Yazar: NAZLI ÇİRKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN DELİCEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: EMS, Fiziksel uygunluk, Kuvvet, Postür, EMS, Physical Compliance, Force, Posture
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Araştırmada, Ankara ilindeki spor merkezine gelen daha önce spor yapmamış yetişkin bayanlara uygulanan elektromyostimülasyon antrenmanlarının bazı fiziksel uygunluk parametrelerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grubunu, Ankara ilindeki spor merkezine gelen daha önce hiç spor yapmamış yaşları 31-41 yaş arası değişen, 18 bayan gönüllü sedanterler oluşturmuştur. Araştırma, yetişkinlerin fiziksel uygunluk parametrelerinin belirlenmesini kapsamaktadır. Araştırmaya katılan yetişkinlerin fiziksel uygunluklarını belirlemek amacıyla boy uzunluğu, vücut ağırlığı, core kuvvet testi ve postür analizi uygulanmıştır. Fiziksel uygunluklarının farklılığı için 't' testi kullanılmıştır. Araştırma grubundan elde edilen boy uzunluğu, vücut ağırlığı, core kuvvet testi ve postür analizi değişkenlerinin hesaplanmasında SPSS 17.0 paket programı kullanılmıştır. Sonuç olarak araştırma grubunu kapsayan yetişkinlere uygulanan EMS antrenmanlarının vücut yağ yüzdeleri, vücut kitle indeksleri, duruş pozisyonları (baş duruş, omuz duruş, strenum duruş, kalça duruş, kalça yan duruş, diz yan duruş, baş yan duruş pozisyonları) ve core bölgesindeki kuvvet yetisinde anlamlı etkileri olduğu görülmüştür. Elektromyostimülasyon antrenmanları kuvvette core bölgesine etki ederken, postürde skolyoz, lordoz ve kifoz gibi bozuklukları tedavi etmektedir sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The research aims at analyzing the impacts on certain physical compliance parameters of the electromyostimulation trainings applied on adult females, who have never done sports before and who come to the sports center in the province of Ankara. The research group consists of 18 female volunteer sedentary aged between 31 and 41, who have never done sports before and who come to the sports center in the province of Ankara. The research covers the determination of adults' physical compliance parameters. The tallness, body weight, core force test and posture analysis were carried out in order to determine the physical compliance of adults who participated in the research. The“t”test was carried out regarding the difference between their physical compliance. The SPSS 17.0 packet program was used in the course of calculating such variables as tallness, body weight, core force test and posture analysis from the research group. In conclusion, it was found out that the EMS trainings which were applied on the adults covering the research group consist of significant impacts on their body fat percentages, body fat indexes, posture positions (head posture, shoulder posture, sternum posture, hip posture, hip side posture, knee side posture and head side posture) and their force ability in the core area. It is concluded that the electromyostimulation trainings create an impact on the force in the core area and treat such disorders as scoliosis, lordosis and kyphosis in the posture.