Majör depresif bozukluk tanısı alan hastalarda çinko-alfa-2-glikoprotein düzeyleri ve obezite ile ilişkisi
Zinc-alpha-2-glycoprotein Levels In Patients with Major Depressive Disorder and Relationship Between Obesity
  1. Tez No: 922700
  2. Yazar: ESRA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR BAYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çinko-alfa 2-glikoprotein, majör depresif bozukluk, obezite, Zinc alpha-2-glycoprotein, major depressive disorder, obesity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Majör depresif bozukluk (MDB) en sık görülen duygudurum bozukluğudur ve çeşitli zihinsel, fiziksel ve bilişsel semptomlara neden olur. Klinisyenler, majör depresif bozukluğu yapılandırılmış klinik görüşmeler ve görüşmeler sırasında genel izlenim kullanarak teşhis ederler. Bu durum da majör depresif bozukluk tanısını oldukça subjektif hale getirebilir. Bu amaçla yeni keşfedilecek belirteçlerin varlığı depresyon tanısı koymada yardımcı olacaktır. Çinko-alfa 2-glikoprotein (ZAG) ise ana histokompatibilite kompleksi sınıf I protein ailesine ait 41-43 kDa ağırlığında, çeşitli hücre ve dokularda bulunan ve birçok vücut sıvısına salgılanan bir glikoproteindir Bu çalışmanın amacı literatürde birçok hastalıkla ilişkisi bulunduğu bildirilen çinko-alfa-2 glikoproteinin majör depresif bozukluk ayırıcı tanısında kullanılma potansiyellerini tespit etmek ve majör depresif bozukluk ve çinko-alfa 2-glikoprotein ile obezite arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu amaçla Balıkesir Üniversitesi Psikiyatri bölümüne kabul edilen majör depresif bozukluk tanı kriterlerini yerine getiren hastalar (n=44) ve sağlıklı gönüllülerden (n=40) oluşan bir grup katılımcı çalışmaya dahil edildi. Kontrol ve hasta gruplarının ZAG ortanca(min-maks) değerleri sırasıyla 69,0(19-150) µg/ml ve 32,4(0,5-150) µg/ml olarak bulundu. Bu iki grubun çinko-alfa 2-glikoprotein değerleri karşılaştırıldığında aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (P=0,020). Ancak katılımcıların ZAG düzeylerinin kontrol ve hasta grupları arasında anlamlı fark olduğu düşünülse de yaş değişkenin etkisini değerlendirmek için yapılan regresyon analizinde bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı gözlemlendi (Pdüz=0,059). ZAG düzeyleri ile BKİ arasında ise istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gözlenmedi (P=0.063). Sonuç olarak, bu çalışma ZAG düzeylerinin MDB‟li hastalarda kontrol grubuna göre daha düşük olduğunu ve depresyon şiddeti ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Bulgular, ZAG düzeylerinin depresyon biyobelirteci olarak potansiyel rolünü araştıran daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Abstract: Major depressive disorder (MDD) is the most common mood disorder, characterized by various mental, physical, and cognitive symptoms. Diagnosis is primarily based on structured clinical interviews, making the process subjective. The discovery of new biomarkers may enhance the accuracy of depression diagnoses. Zinc alpha-2-glycoprotein (ZAG) is a glycoprotein weighing 41-43 kDa, found in various cells and tissues, and secreted into many body fluids. Objective: This study aims to determine the potential of ZAG in the differential diagnosis of MDD and to investigate the relationship between MDD, ZAG, and obesity. The study included 44 patients diagnosed with MDD at the Psychiatry Department of Balıkesir University and 40 healthy volunteers. Results: The median ZAG levels for the control and patient groups were 69.0 (19-150) µg/ml and 32.4 (0.5-150) µg/ml, respectively. The difference between the two groups was statistically significant (P=0.020). However, regression analysis, accounting for age, indicated that this difference was not statistically significant (Pdüz=0.059). Additionally, no statistically significant correlation was observed between ZAG levels and body mass index (BMI) (P=0.063). Conclusion: This study demonstrates that ZAG levels are lower in patients with MDD compared to the control group and may be associated with the severity of depression. The findings highlight the need for further studies investigating the potential role of ZAG as a biomarker for depression.