Tıp fakültesi öğrencilerinin zenofobi düzeyleri ve ilişkili faktörlerin saptanması
Determination of xenophobia levels and associated factors of medical faculty students
- Tez No: 922701
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMMÜHAN ŞEVKAT BAHAR ÖZVARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Zenofobi, yabancı düşmanlığı, tıp fakültesi öğrencileri, mülteci, sağlık hizmeti sunumu, Xenophobia, fear of strangers, students, medical, delivery of health care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Uluslararası Göç Örgütü (IOM)'e göre zenofobi, toplumun veya ulusal kimliğin bir parçası olmadığı düşünülen kişilere karşı geliştirilen, onları reddetme, dışlama ve çoğu zaman kötüleme eğiliminde olan tutumlar, önyargılar ve davranışlar şeklinde tanımlanır. Bu tanımlayıcı araştırma, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Türkçe Programı birinci sınıf öğrencilerinin zenofobi düzeylerini ve ilişkili faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada evrene ulaşmak (228) hedeflenmiş ve 205 (%89,91) öğrenciye ulaşılmıştır. Araştırmaya katılmaya gönüllü öğrenciler araştırmacı tarafından oluşturulan tanıtıcı bilgi formu ile Bozdağ ve Kocatürk (2017)'ün Zenofobi Ölçeği'ni gözlem altında doldurmuşlardır. Ölçek korku, nefret ve aşağılama alt boyutlarından oluşmaktadır. Ölçekten alınanabilecek minimum puan 18, maksimum puan 90'dır ve puan arttıkça zenofobi düzeyi artmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin Zenofobi Ölçeği genel puan ortalaması 60,49 ± 13,89 olarak hesaplanmıştır. Ölçek alt boyutlarından korku puanı (25,28 ± 4,72), nefret (21,43 ± 5,97) ve aşağılama (13,78 ± 4,26) puanlarına göre daha yüksektir. Erkek öğrencilerin zenofobi puanı (63,18 ± 13,84) kadın öğrencilerden (58,58 ± 14,01) anlamlı derecede yüksektir (p=0,019). Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan öğrencilerin puanı (47,28 ± 14,97) diğer bölgelere göre düşük bulunmuştur (p=0,001). Mültecilerle iletişim kurmayanların puanı (63,96 ± 14,28), iletişim kuranlardan (55,93 ± 13,64) anlamlı derecede yüksektir (p=0,016), benzer şekilde mültecilerle olumsuz tecrübesi olanların puanı (66,51 ± 12,27) olmayanlardan (57,63 ± 13,74) daha yüksektir (p=0,00). Ayrımcılık yaşayanların puanı (56,28 ± 15,58), ayrımcılık yaşamayanlardan (63,04 ± 13,29) daha düşük bulunmuştur (p=0,007). Göçmen sağlığı dersi almak isteyenlerin puanı (54,88 ± 12,32), istemeyenlerden (67,25 ± 12,66) anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,000). Tercih hakkı olsa mültecilere bakım vermek istemeyen öğrencilerin puanı (74,32 ± 8,04) diğer gruplardan daha yüksektir (p=0,000). Temel tıp eğitimi müfredatında ilk yıldan başlayarak zenofobi kaynaklı korkuyu, nefreti ve aşağılamayı azaltmak için bilgi sağlayan ve empati geliştiren, farklı eğitim metotları içeren interaktif derslerin kapsanması ve göçmenlerle kaliteli teması artırabilecek staj da dahil farklı imkanların sağlanmasının hem öğrencilerin olumsuz önyargıları ile baş etmesinde hem de hizmet faydalanıcılarının daha kaliteli ve adaletli hizmet almasında yararlı olabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
According to the International Organization for Migration (IOM), xenophobia is defined as attitudes, prejudices, and behaviors that tend to reject, exclude, and often vilify people who are not considered to be part of the community or national identity. This desciptive study aims to examine the levels of xenophobia and related factors among first-year students of Hacettepe University Faculty of Medicine. It was aimed to reach the population (228) and 205 (89.91%) students were reached. Students answered the introductory information form created by the researcher with Bozdağ and Kocatürk's (2017) Zenophobia Scale under observation. The scale consists of fear, hatred and humiliation sub-dimensions. The minimum score is 18 and the maximum score is 90, and as the score increases, the level of xenophobia increases. The overall mean score of the Zenophobia Scale of the students participating in the study was calculated as 60.49 ± 13.89. Among the sub-dimensions of the scale, the score of fear (25.28 ± 4.72) is higher than the scores of hate (21.43 ± 5.97) and humiliation (13.78 ± 4.26). The xenophobia score of male students (63.18 ± 13.84) was significantly higher than that of female students (58.58 ± 14.01) (p=0.019). The score of students living in the Southeastern Anatolia Region (47.28 ± 14.97) was found to be lower than in other regions (p=0.001). The score of those who did not communicate with refugees (63.96 ± 14.28) was significantly higher than those who communicated (55.93 ± 13.64) (p=0.016), and similarly, the score of those who had negative experiences with refugees (66.51 ± 12.27) was higher than those who did not (57.63 ± 13.74) (p=0.00). The score of those who experienced discrimination (56.28 ± 15.58) was lower than those who did not experience discrimination (63.04 ± 13.29) (p=0.007). The score of those who wanted to take a course on immigrant health (54.88 ± 12.32) was significantly lower than those who did not (67.25 ± 12.66) (p=0.000). The score of students who would not want to provide care to refugees if they had the right to choose (74.32 ± 8.04) was higher than the other groups (p=0.000). It is suggested that medical education curricula incorporate interactive courses from the first year, designed to provide knowledge, foster empathy, and address concerns related to fear, hatret and humuliation of migrants. Such courses, combined with opportunities for quality interactions with migrants, including internships, could help students combat negative biases and improve the quality and equity of services provided to service users.