Maden sahalarında susuzlaştırma amaçlı yeraltı suyu modellemesi
Groundwater modeling for mine dewatering
  1. Tez No: 922839
  2. Yazar: SEDAT BUDAKBEYOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHTEREM DEMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Modelleme, Yeraltı suları, MenteĢ Havzası, Visual MODFLOW, Modelling, Groundwater, MenteĢ Watershed, Visual MODFLOW
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Ülkemizde ve dünyada yeraltı suyu seviyesi altında karayolu, tren yolu, su taĢımacılığı ile ilgili tünel açma ve maden üretim faaliyetlerinde ani yeraltı suyu giriĢlerinin öngörülememesi nedeniyle büyük can ve mal kayıplarına yol açan ciddi afetler yaĢanmıĢtır. Bu durum, birçok projede zaman kaybı ve büyük maliyet artıĢına sebep olmuĢtur. Madencilik faaliyetleri çalıĢmalarında, kazı öncesi ve kazı sırasında yeraltı suyu giriĢinin doğru tahmini, güvenli ve düĢük maliyetli yöntemlerin tanımlanması araĢtırmacıların en zorlu görevleri arasındadır. Bu bağlamda modelleme çalıĢmaları, mevcut durumu anlamak, gelecekteki değiĢimleri öngörmek ve farklı senaryoları değerlendirmek açısından belirleyici bir araçtır. Verilerin sürekli güncellenmesi ve ileriye dönük tahminlerin geliĢtirilmesi, modelleme süreçlerinin önemini artırmaktadır. Ceyhan ana havzası MenteĢ alt havzası içinde yer alan ve susuzlaĢtırma yapılan bir maden sahasında gerçekleĢtirilen çalıĢmada, yeraltı suyu beslenimi ve buharlaĢma oranları hesaplanmıĢ; yeraltı suyu seviyesindeki düĢümlerin yönetimi için farklı pompaj programları uygulanmıĢtır. Visual MODFLOW yazılımı kullanılarak yapılan bu uygulamalar, yeraltı suyu modellemesindeki belirsizliklerin nasıl minimize edilebileceğini ve su yönetiminde daha etkin kararlar alınmasına nasıl katkı sağlanabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Serious disasters causing significant loss of life and property have occurred in our country and worldwide due to the inability to predict sudden groundwater inflows during tunnel construction for highways, railways, and water transportation, as well as mining production activities below the groundwater level. This situation has led to time losses and substantial cost increases in many projects. Accurately predicting groundwater inflow before and during excavation and identifying safe and cost-effective methods are among the most challenging tasks for researchers in mining operations. In this context, modeling studies are a crucial tool for understanding the current situation, forecasting future changes, and evaluating different scenarios. The continuous updating of data and the development of forward-looking predictions further emphasize the importance of modeling processes. In a study conducted at a dewatered mining site located within the MenteĢ sub-basin of the Ceyhan main basin, groundwater recharge and evaporation rates were calculated, and various pumping programs were implemented to manage groundwater level declines. Using the Visual MODFLOW software, these applications demonstrated how uncertainties in groundwater modeling can be minimized and how more effective decisions can be made in water management.