Yetişkinlerde algılanan duygusal istismar ile psikolojik sağlamlık arasındaki ilişki
The relationship between perceived emotional abuse and psychological resilience in adults
- Tez No: 922862
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELEK İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal istismar, psikolojik sağlamlık, istismar, Emotional abuse, psychological resilience, abuse
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırma yetişkin bireylerde algılanan duygusal istismar ile psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkiyi inceleme amacıyla yapılmıştır. Araştırma, İstanbul ilinde yaşayan 151 kadın, 55 erkek olmak üzere 18- 65 yaş arasında 206 yetişkin birey katılımı ile kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, yetişkin bireylerde algılanan duygusal istismarı ölçmek amacıyla“Yetişkinler İçin Algılanan Duygusal İstismar Ölçeği”; yetişkin bireylerin psikolojik sağlamlığını ölçmede“Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”ve yetişkin bireylerin demografik özellikleri hakkında bilgi edinilmesi amacıyla da araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırmada yetişkin bireylerin algılanan duygusal istismarının; eğitim durumu ve gelir durumu değişkenlerine göre ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği bulgulanmıştır. Ayrıca yetişkin bireylerin psikolojik sağlamlığının; yaş, medeni durum ve gelir durumu değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda, bireylerin algıladıkları duygusal istismarın psikolojik sağlamlık ile ilişkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the relationship between perceived emotional abuse and psychological resilience in adult individuals. The research was conducted using the easily accessible sampling method with the participation of 206 adults between the ages of 18 and 65, 151 women and 55 men living in Istanbul. In the study,“Perceived Emotional Abuse Scale for Adults”was used to measure perceived emotional abuse in adults; The“Brief Psychological Resilience Scale”was used to measure the psychological resilience of adult individuals, and the“Personal Information Form”created by the researcher was used to obtain information about the demographic characteristics of adult individuals. In the research, perceived emotional abuse of adult individuals; It was found that there was a statistically significant difference according to education level and income variables. In addition, the psychological resilience of adult individuals; It shows statistically significant differences according to age, marital status and income variables. In line with the findings of the research, it was found that the emotional abuse perceived by individuals was related to psychological resilience.