Almanya'da Türk diasporasının oluşum süreci ve uyumu (1961-2021)
The formation process and integration of the Turkish diaspora in Germany (1961–2021)
- Tez No: 922894
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ UYANIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türk Diasporası, Almanya Türkleri, Avrupalı Türkler, Yurtdışı Türkler, Almanya Türklerinin Entegrasyonu
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Türklerin Almanya'ya göçü 1961 yılında başlamıştır. Zamanla Avrupa'nın sanayi ülkelerine gelen Türklerin sayısı hızla artsa da en büyük grup Almanya'ya yerleşmiştir. Bugün Avrupa'da yaşayan her üç Türk'ten ikisi Almanya'da bulunmaktadır. Bu durum, Almanya'yı Avrupa'da Türklerin en yoğun göç ettiği ülke hâline getirmiştir. Altmış üç yıl sonra, günümüzde Almanya'da yaklaşık üç milyon Türk yaşamaktadır. Dört nesilden bu yana Almanya'da yaşayan Türkler, Avrupa ve dünyadaki en büyük diasporalardan birini oluşturmaktadır. Başlangıçta kısa bir süre kalıp Türkiye'ye dönmeleri hedeflenen ve“misafir işçi”olarak adlandırılan bu topluluk, sosyologlar için adeta bir laboratuvar hâline gelmiştir. Dört nesil boyunca Almanya'da kalan ve Türk kimliğini korumayı başaran bu üç milyonluk topluluk, kendi içinden çok sayıda sivil toplum örgütü çıkarmıştır. Bu örgütler, Türkiye ile Almanya arasındaki ikili ilişkileri etkilemeyi de başarmıştır.“Almanya'da Türk Diasporasının Oluşum Süreci ve Uyumu (1961-2021)”başlıklı ve altı bölümden oluşan bu doktora tezinin ilk üç bölümünde“Nazi Almanyası'nın Genel Durumu”,“1945-1961 Yılları Arasında Türk-Alman İlişkileri,”ve“Türklerin Almanya'ya Göç Süreci ve Almanya'da Kurdukları Sivil Toplum Kuruluşları”ele alınmıştır. Tezin diğer üç bölümünde ise;“Türkiye ve Almanya'nın Türk Diasporasına Yaklaşımları”,“Türk Diasporasının Almanya'ya ve Türkiye'ye Katkıları”,“Almanya'daki Türklerin 2000 yılından Sonra Sosyal Hayattaki Yeri”bölümlerinden oluşmaktadır. Bu bağlamda, Türk göçmenler ile Alman toplumu arasındaki toplumsal ilişkiler ve değişimler, tarihi seyir içerisinde ve kültürel bir temelde incelenmiştir
Özet (Çeviri)
The migration of Turks to Germany began in 1961. Over time, although the number of Turks migrating to industrial countries in Europe increased rapidly, the largest group settled in Germany. Today, two out of every three Turks living in Europe reside in Germany. This situation has made Germany the country in Europe with the highest concentration of Turkish migrants. Sixty-three years later, approximately three million Turks live in Germany today. Turks who have lived in Germany for four generations now form one of the largest diasporas in Europe and the world. Initially intended to be a temporary stay with the goal of returning to Turkey, this community, referred to as“guest workers,”has become a sort of laboratory for sociologists. This three-million-strong community, which has managed to preserve its Turkish identity over four generations, has also produced numerous civil society organizations. These organizations have succeeded in influencing the bilateral relations between Turkey and Germany. The first three chapters of this doctoral thesis, titled“The Formation Process and Integration of the Turkish Diaspora in Germany (1961-2021),”which consists of six chapters, cover:“The General Situation in Nazi Germany,”“Turkish-German Relations between 1945 and 1961,”and“The Migration Process of Turks to Germany and the Civil Society Organizations They Established in Germany.”The other three chapters of the thesis focus on:“The Approaches of Turkey and Germany towards the Turkish Diaspora,”“The Contributions of the Turkish Diaspora to Germany and Turkey,”and“The Role of Turks in German Social Life After 2000.”In this context, the social relations and changes between Turkish immigrants and German society have been examined both within the historical course and on a cultural basis.