The contribution of Turkish civil society organizations to the formation of the Turkish diaspora in the Netherlands: Example of Türkevi Foundation, Islamische Gemeinschaft Millî Görüş (IGMG), Dutch Turkish Federation and Social Resistance Institute (Maatschappelijke Veerkracht)
Hollanda örneğinde Türk sivil toplum örgütlerinin Türk diasporası oluşumuna katkısı: Türkevi, İslam Toplum Milli Görüş (IGMG), Hollanda Türk Federasyon, Sosyal Direnç Enstitüsü (Maatschappelijke Veerkracht)
  1. Tez No: 807277
  2. Yazar: MAHMUT FURKAN YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUDRET BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Diaspora, Göç, Kamu Diplomasisi, Lobi Faaliyetleri, Sivil Toplum Kuruluşları, Türk Diasporası, Diaspora, Lobby Activities, Migration, Non-Governmental Organizations, Public Diplomacy, Turkish Diaspora
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
İnsanlar zaman içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı yaşadığı köyünden, ilçesinden, ilinden ve daha da önemlisi ülkelerinden ayrılarak başka şehirlere, bölgelere, ülkelere yeni yaşam alanları oluşturmak adına yönelmişlerdir. Bu yöneliş literatürde göç olarak nitelendirilmektedir. Göç kavramı ile beraber birçok farklı sözcük literatüre girmiştir. Bunlardan biri de yaklaşık 2500 yıllık geçmişi ile diasporadır. Son dönemde popülerlik seviyesi artan bu kavramın ise içeriği hâlâ tartışmalıdır. Bu nedenle de diaspora kavramının tanımlamasında birçok farklılık ortaya çıkmaktadır. Ancak en yalın haliyle diaspora, anavatanlarından koparak başka etnik grup veya bölge içerisinde yaşamlarını sürdüren bir kavram olarak betimlenebilir (Yaldız, 2013, p. 294). Buna ek olarak, diaspora kavramına yönelik yapılan literatür taramasında kavramın, dağılma veya kopma sözcükleri ile eş anlama gelecek şekilde daha çok dış göç veya bu göç ile alakalı sonuçları belirtmek için kullanıldığı gözlenmektedir (Bülbül, 2020, p. 132). Özellikle son yıllarda popülerleşen diaspora kavramı, uluslararası alanda birçok ülke tarafından kendi soydaşlarının başka kültürlerin himayesi altında asimile olmasını engellemek adına telaffuz edilmekte ve desteklenmektedir. Hollanda Örneğinde Türk Sivil Toplum Örgütlerinin Türk Diasporası Oluşumuna Katkılarının analiz edildiği bu tez çalışmasında; farklı ideolojik ve organizasyon yapısına sahip, Hollanda'da yer alan, Türk kimliğini benimseyen kişilerce kurulan ve hali hazırda faaliyetlerine devam eden Türkevi, İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG), Hollanda Türk Federasyonu ve Sosyal Direnç/Dayanışma Enstitüsü (Maatschappelijke Veerkracht) özelinde Türk Diasporası oluşum sürecine STK'ların katkısına ilişkin bir değerlendirme yapılmıştır. Söz konusu çalışma yapılırken ise genel anlamda literatür hakimiyeti olan Almanya yerine Avrupa'da büyük bir diaspora potansiyeline sahip olan Hollanda'daki Türk STK'larının diaspora aktivitelerine bir bakış sağlanmıştır. Bu tez çalışmasına yönelik yapılan literatür taraması sonucunda da diaspora kavramına olan ön yargı ve bahse konu kavram yerine kullanılan göçmen, gurbetçi, Almancı, akraba topluluklar, EuroTürk, Avrupalı Türkler, Hollandalı Türkler vb. gibi birçok başka ifade olması nedeniyle diaspora hususunun Türkiye de literatür açısından eksik kaldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca literatür genelinde yapılan incelemeler sonucu var olan çalışmalarda Türk diasporasının sivil toplum kuruluşları özelinde de az sayıda çalışmaya konu edildiği fark edilmiştir. Bu nedenle, diasporada yaşayan Türklerin, Türk diasporasına ve Türkiye'ye bütüncül bakışının analiz edileceği söz konusu tez çalışmasının literatüre STK'lar açısından bir bakış sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Over time, people have left their village, district, province and more importantly, their country for various reasons, and have turned to other cities, regions and countries in order to create new living spaces. This tendency is described as migration in the literature. Along with the concept of migration, many different concepts contain similar issues. One of them is diaspora, an ancient word with a history of about 2500 years. The popularity of this concept has been increasing day by day, and definition of the diaspora word is still controversial. Therefore, there are many differences in the definition of the concept. However, the concept of diaspora, in its simplest form, means that those who break away from their homeland and continue their lives in another ethnic group or region, generally separated from the country of origin, dispersed. Also, we can describe it as a concept derived from the Greek words dia (for, because) and sporos (seed), which was used to describe the Greek Colonies that were only outside the mainland of Athens and the Jews who spread all over the world as a result of the great exile (Yaldız, 2013, p. 294). In addition, in the literature review on the concept of diaspora, it is observed that the concept is used synonymously with the words disintegration or rupture, mostly to indicate external migration or the results related to this migration (Bülbül, 2020, p. 132). This concept, which has become more popular recently, is pronounced and supported by many countries in the international arena in order to prevent their cognates from assimilation under the patronage of other cultures. In this study, the Contributions of Turkish Non-Governmental Organizations to the Formation of the Turkish Diaspora in the Example of the Netherlands are evaluated in terms of organizations with different ideological and organizational structures, located in the Netherlands, established by those who adopt the Turkish identity and still continue their activities. Also, for this evaluation Türkevi Foundation, Islamische Gemeinschaft Millî Görüş (IGMG), Dutch Turkish Federation and Social Resistance Institute (Maatschappelijke Veerkracht) were chosen as samples. In addition to this thesis research, it will be tried to provide an overview of the diaspora activities in the Netherlands, which has a great diaspora potential in Europe, instead of Germany, which dominates the literature in general. As a result of the literature review for this thesis study, immigrant, expatriate, Euro-Turk, European Turks and so on used instead of the diaspora and this concept correlated with Armenian and Jews so it can be reason of prejudice against the concept. In addition to this, it has seen in the studies conducted throughout the literature, there are not studies that deal with the perspective of the Non-Governmental Organizations side on the Turkish diaspora. For this reason, it is thought that a thesis study in which the view of the Turks living in the diaspora to the Turkish diaspora and their holistic view of Turkey will be contribute to the literature.