Afyonkarahisar Efsaneleri (İnceleme-Metin)
Legends of Afyonkarahisar (Review-Text)
  1. Tez No: 922908
  2. Yazar: DÖNDÜ TUĞBA KAYKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA KARADAVUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Efsane, Derleme, Folklor, Kültür, İnanç, Legend, compilation, folklore, culture, belief
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Toplumun yapısını inceleyen, yazılı belgelerden ziyade atalardan ve geçmişten gelen gelenekleri, görenekleri, inanışları inceleyen halk bilimi çalışmalarından derleme/alan araştırması önemli bir yere sahiptir. Çünkü her toplumun kendine özgü bir yapısı vardır. İnsanoğlunun düşünsel yapısını oluşturan her şey Halk bilimi alanının içine girer. Bu çalışmada, Afyonkarahisar ilinin ilçe ve köylerine gidilerek efsaneler derlenip incelenmiştir. Değişen dünya değişen kültürü de beraberinde getirmektedir. Bu kültür bazen unutulmakta hatta yok olmaktadır. Biz de bu efsanelerin tamamen yok olmaması ve gelecek nesillere aktarılması için bir çalışma yaptık. Tezimiz Performans ve İcra (Bağlamsal) Kuramı ile incelenmiştir. Araştırmada yöntem olarak alan araştırması yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın amacı, kaynak kişiyi icra ortamında görerek, aktif katılım sağlayarak gözlem yapmaktır.
Özet (Çeviri)
Compilation has an important place in folklore studying that analyzing traditions, customs and believes from the past and ancestors. Also this letters analyze the structure of community except written documents. Because every community has a typical construction. Everything that forms human's spiritual construction involve folklore. In this study legends are compiled and analysed by going counties and villages of Afyonkarahisar. Changing world accompany changing culture. This culture is sometimes forgotten even disappear in time. We studied to transfer this legends from generation to generation and not to disappear. And this study is recorded by compiling studiously. Our thesis has been reviewed by the Performance and Commitment Theory. The method of field research was used in the study. The purpose of the study is to observe the source by seeing the person in the fulfillment environment, providing active participation.