Reiki ve duygusal özgürleşme tekniğinin hemodiyaliz hastalarınınsemptom yükü, hastalığa uyum, yaşam bulguları ve kateterle ilişkiliağrı üzerine etkisi
The effect of reiki and emotional freedom technique on hemodialysis patients' symptom burden, compliance with disease, life findings and catheter-related pain
- Tez No: 922907
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKİME ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Reiki, EFT, Hemodiyaliz, Semptom, Hemşirelik Bakımı, Reiki, EFT, Haemodialysis, Symptom, Nursing Care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Bu araştırma, reiki ve duygusal özgürleşme tekniğinin (EFT) hemodiyaliz hastalarının semptom yükü, hastalığa uyum, yaşam bulguları ve kateterle ilişkili ağrı üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla yürütüldü. Materyal ve Metot: Araştırma, ön test-son test randomize kontrollü deneysel araştırma modeli olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Eylül 2023-Ocak 2025 tarihleri arasında Bingöl ilinde bulunan iki hemodiyaliz ünitesinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, bu iki hastanedeki tüm hemodiyaliz hastaları oluşturmuştur. Örneklem ise güç analizi ile belirlenen 96 hastadan (Reiki grubu = 32, Duygusal Özgürleşme Tekniği grubu = 32 ve kontrol grubu = 32 kişi) oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında“Diyaliz Semptom İndeksi,”“Son Dönem Böbrek Yetmezliği Uyum Ölçeği,”“Yaşam Bulguları İzlem Formu”ve“Vizüel Analog Skalası”kullanılmıştır. Araştırma sürecinde, deney gruplarındaki hastalara 8 seans Reiki ve EFT uygulanmış; kontrol grubundaki hastalar ise rutin bakım uygulamalarına devam etmişlerdir. Bulgular: Araştırma sonucunda reiki ve EFT grubunda yer alan hastaların semptom yüklerinin kontrol grubuna göre anlamlı şekilde azaldığı, hastalığa uyumlarının kontrol grubuna göre anlamlı şekilde arttığı ve kateterle ilişkili ağrı düzeylerinin anlamlı şekilde azaldığı belirlendi (p0.05). Sonuç: Sonuç olarak reiki ve EFT'nin hemodiyaliz hastalarının semptomlarını azalttığı, hastalığa uyumlarını artırdığı ve kateterle ilişkili hissedilen ağrıyı azalttığı belirlendi. Yaşam bulguları üzerindeki etkileri ise seansların uygulanması ile değiştiği belirlendi. Bu sonuçlara göre reiki ve EFT yöntemlerinin hemodiyaliz hastalarının bakımına katılması ve hemşirelerin bu konularda eğitilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to evaluate the effect of reiki and emotional release technique (EFT) on symptom burden, disease adaptation, vital signs and catheter-related pain in haemodialysis patients. Material and Method: The study was conducted as a randomised controlled experimental pretest-posttest research model. The research was conducted in two haemodialysis units in the province of Bingöl between September 2023 and January 2025. The study population consisted of all haemodialysis patients in these two hospitals. The sample consisted of 96 patients (Reiki group = 32, Emotional Liberation Technique group = 32 and control group = 32 people) determined by power analysis. The“Dialysis Symptom Index”,“End Stage Renal Failure Adjustment Scale”,“Life Findings Monitoring Form”and“Visual Analogue Scale”were used for data collection. During the research process, 8 sessions of Reiki and EFT were applied to the patients in the experimental groups, while the patients in the control group continued their routine care practices. Results: As a result of the study, it was determined that the symptom burden of the patients in the reiki and EFT group decreased significantly compared to the control group, their compliance with the disease increased significantly compared to the control group, and their catheter-related pain levels decreased significantly (p0.05). Conclusion: As a result, it was determined that reiki and EFT reduced the symptoms of haemodialysis patients, increased their compliance with the disease and reduced the pain felt in relation to the catheter. The effects on vital signs changed with the application of the sessions. According to these results, it is recommended that reiki and EFT methods should be included in the care of haemodialysis patients and nurses should be trained on these issues.