Afyonkarahisar Merkezde yer adlarına bağlı oluşan efsaneler: Derleme - inceleme - metinler
The legends which are related to the place - names in Central district of Afyonkarahi̇sar: Compilation - study - texts
- Tez No: 395975
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Afyonkarahisar, Efsane, Halk Edebiyatı, Yer Adı, Toponomi, Afyonkarahisar, Legend, Folk Literature, Place-Names, Toponymy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
“Afyonkarahisar Merkezde Yer Adlarına Bağlı Oluşan Efsaneler Derleme-İnceleme-Metinler”adlı bu çalışmamızda öncelikle Afyonkarahisar ile ilgili genel bilgiler verilmiş, Türkiye'deki toponomi çalışmaları üzerinde durulmuş, efsane kavramı, efsanenin içerik ve anlatım özellikleri, efsanenin işlevi, efsanenin diğer türlerle ilişkisi ve efsane tasniflerine değinilmiştir. Ayrıca çalışmamızda bugüne kadar Afyonkarahisar efsaneleri üzerine yapılan çalışmalara kısaca yer verildikten sonra tarafımızdan derlenen ve tasnif edilen 136 adet efsane metninin motif yapıları incelenmiştir. Böylece Afyonkarahisar halkının yer adlarına verdiği isimlere bağlı olarak oluşan bu efsaneler aracılığıyla halkın muhayyilesindeki tarihî, siyasi ve dinî geçmiş tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study named as“The Legends which are related to the Place-Names in the Central District of Afyonkarahisar compilation-study-texts”general information about Afyonkarahisar was given, and it was focused on Turkey's toponymic studies. Furthermore, the term“legend”, its characteristics of content and expression, its function, its relations with other genres and its classification were mentioned. Moreover, motif structures of 136 legends compiled and classified by the researcher of this study were evaluated after the studies that have been conducted up until today about the legends on Afyonkarahisar were explained briefly. Thus, it was tried to detect historical, political and religious background in public imagination through these legends related to/with the place-names given by the public of Afyonkarahisar.