Hemşirelerde iş yaşam dengesinin depresyon ve intihar olasılığı üzerine etkisi
The effect of work-life balance on depression and suicide likelihood in nurses
- Tez No: 922920
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDİNE KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, İş Yaşam Dengesi, Depresyon, İntihar, Nurse, Work-Life Balance, Depression, Suicide
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çalışmanın amacı hemşirelerin iş yaşam dengesinin depresyon ve intihar olasılığına etkisini incelemektir. Araştırma tanımlayıcı kesitsel ve ilişki arayıcı tasarım özelliğindedir. Araştırmanın evrenini Tokat Devlet Hastanesi, Tokat Gaziosmapaşa Üniversitesi Hastanesi ve Tokat Dr. Cevdet Aykan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan hemşirelerden oluşmuştur. Araştırmanın örneklemini çalışmaya katılmaya gönüllü olan 296 hemşire oluşturmuştur. Çalışma yüz yüze anket doldurma yoluyla yapılmıştır. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, İş Yaşam Dengesi Ölçeği (İYDÖ), Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ) kullanılmıştır. Veriler, SPSS 24 (Statistical Program for Social Sciences) programı kullanılarak analiz edilmiştir. İYDÖ toplam puan ortalaması 2,909±0,453 olarak, BDE toplam puanı ortalaması 14,53±7,95 ve İOÖ toplam puan ortalaması 86±8,9 olarak hesaplanmıştır. Hemşirelerin İYDÖ orta düzeyde olduğu, hemşirelerin hafif düzeyde depresyon, İOÖ sonuçları orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin İYDÖ puanı arttıkça, depresyon ve intihar olasılığı azalmakta olup aralarında düşük düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Tanımlayıcı özellikler ile ölçekler arasında ilişki incelendiğinde İYDÖ ile sadece aylık gelir (p: 0,017), İOÖ ile yalnızca çocuk sayısı arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p: 0,004). BDE ile anlamlı ilişki saptanmamıştır. Hemşirelerin daha verimli ve sağlıklı şekilde hizmet verebilmesi için ruh sağlıklarının desteklenmesi büyük öneme sahiptir. Hemşireler üzerine bu konuda ayrıntılı bir şekilde inceleyen uzun süreli araştırmalar yapılması, sağlık profesyonellerinin psikolojik sağlığının güçlendirilmesi, psikososyal müdahale stratejilerinin uygulanması, destek sistemlerinin etkinliğinin ölçme ve geri bildirim mekanizmalarının kurulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effect of nurses' work-life balance on depression and suicide likelihood. The research is a descriptive cross-sectional and relational study design. The population of the study consists of nurses working at Tokat State Hospital, Tokat Gaziosmapaşa University Hospital, and Tokat Dr. Cevdet Aykan Mental Health and Diseases Hospital. The sample of the study consists of 296 nurses who volunteered to participate. The study was conducted through face-to-face questionnaire administration. The data collection tools used in the study include the Personal Information Form, Work-Life Balance Scale (WLBS), Beck Depression Inventory (BDI), and Suicide Likelihood Scale (SLS). The data were analyzed using SPSS 24 (Statistical Program for Social Sciences). The average total score of the WLBS was 2.909±0.453, the average total score of the BDI was 14.53±7.95, and the average total score of the SLS was 86±8.9. It was determined that the nurses had a moderate level of work-life balance, mild depression, and moderate suicide likelihood scores. A low-level significant relationship was found between increasing WLBS scores and decreasing depression and suicid scores. When the relationship between the descriptive characteristics and the scales was examined, a statistically significant relationship was found between WLBS and monthly income (p: 0.017) and between SLS and the number of children (p: 0.004). No significant relationship was found between BDI and the descriptive characteristics. Supporting the mental health of nurses is crucial for them to provide more efficient and healthy services. It is recommended that detailed and long-term studies on this issue be conducted, strengthening the psychological health of healthcare professionals, implementing psychosocial intervention strategies, and establishing measurement and feedback mechanisms for the effectiveness of support systems.