Serebral palsili çocuk hastalarda Helicobacter pylori sıklığının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 922921
  2. Yazar: SEYYİDENUR ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ BALAMTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Nöroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Gastroenterology, Neurology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter Pylori, Serebral Palsi, Dispepsi, Dışkı HP Antijen Testi, Helicobacter Pylori, Cerebral Palsy, Dyspepsia, Stool HP Antigen Test
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Amaç: Helicobacter pylori(HP) çocukluk çağından itibaren insanlara bulaşabilen, bulaştıktan sonra mide ve duodenum mukozasında kronik kolonizasyon oluşturarak gastrointestinal sistem dokusunda hasar yapan bir bakteridir. Günümüzde dünya genelinde en yaygın bakteriyel enfeksiyonlardandır. Serebral palsili(SP) çocukların çoğunluğu kendilerini ifade edebilmekten yoksun ve bakım verene bağımlı yaşamaktadır.Bakım verenleriyle fiziksel temaslarının fazla olması HP bulaşı açısından sağlıklı çocuklara göre daha riskli yapmaktadır. Yakınmalarını dile getiremedikleri için hastane başvuruları gecikmektedir. Tanı konulması zorlaşmakta ve tanı gecikmesinin getirdiği risklerle karşı karşıya kalmaktadırlar.Çalışmamız ile SP'li hastaların dışkıda HP antijen sıklığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Böylece erken tanı konulması ve HP gastritine bağlı gelişebilecek komplikasyonların önlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Haziran 2021-Haziran 2023 arasında Ankara Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji ve Nörolojisi polikliniklerinde yapıldı. Çocuk Nörolojisi polikliniğinde serebral palsi nedeniyle takip edilen hastalardan gastrointestinal sistemle ilişkili yakınmaları (dispepsi, epigastrik ağrı, midede yanma hissi, bulantı, kusma, ağza acı su gelmesi, kabızlık) ve bulguları(beslenme bozuklukları, malnütrisyon) olan hastalar Çocuk Gastroenterolojisi polikliniğine yönlendirilmiştir. Bu hastalardan H. pylori enfeksiyonu olabileceği düşünülerek dışkıda H. pylori antijen testi yapılmış olan SP'li 50 çocuk hasta çalışmaya alındı. Bulgular: H. pylori antijen pozitifliği olan hastaların yaş ortalaması 13.1±3 yıl iken negatif olan hastalarda 9.3±4.4 yıldır (p=0.024). H. pylori antijen pozitifliği olan hastaların vücut ağırlığı 36.4±15.1 kg iken negatif olan hastalarda 26.3±12.3 kg'dır (p=0.047). Cinsiyet, doğum haftası, SP tipi, spastisitenin pleji tipi ve SP nedenleri ile dışkıda H. pylori antijeni pozitifliği arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki saptanmadı. Hastaların başvurudaki semptomları, öz bakımını yapabilmesi ve kendini ifade edebilmeleriyle dışkıda H. pylori antijen pozitifliği arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Diyette enteral ürünlere yer verilmesi, PEG yoluyla beslenme, beslenme formlarından katı ve sıvı tüketebilme ile dışkıda H. pylori antijen pozitifliği arasında istatistiksel anlamlılık tespit edilmedi. Beslenme formlarından püreyle beslenenlerde dışkıda H. pylori antijen pozitifliği oran olarak daha az saptandı(p=0.024). Sonuç: Çalışmamızda serebral palsili çocuk hastalarda H. Pylori enfeksiyonu toplumda bilinen sağlıklı popülasyonlara göre daha düşük oranda saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Helicobacter pylori (HP) is a bacterium that can infect humans from childhood, causing chronic colonization in the gastric and duodenal mucosa, which damages gastrointestinal tissue. It is one of the most common bacterial infections worldwide. Most children with cerebral palsy (SP) lack the ability to express themselves and depend on caregivers. Their frequent physical contact with caregivers poses a higher risk of HP transmission compared to healthy children. Because they cannot articulate their complaints, hospital visits may be delayed, complicating diagnosis and exposing them to associated risks. This study aims to determine the frequency of HP antigen in the stool of patients with SP, facilitating early diagnosis and preventing complications related to HP gastritis. Materials and Methods: This study was conducted between June 2021 and June 2023 at the Ankara Gülhane Education and Research Hospital, in the Child Gastroenterology and Neurology outpatient clinics. Patients with SP followed in the Child Neurology outpatient clinic, who had gastrointestinal symptoms (dyspepsia, epigastric pain, heartburn, nausea, vomiting, bitter taste in the mouth, constipation) and findings (nutritional disorders, malnutrition), were referred to the Child Gastroenterology outpatient clinic. Fifty children with SP were included in the study after stool HP antigen tests were performed due to suspicion of HP infection Results: The average age of patients with positive HP antigen was 13.1±3 years, while it was 9.3±4.4 years for those who were negative (p=0.024). The body weight of patients with positive HP antigen was 36.4±15.1 kg, compared to 26.3±12.3 kg in those who were negative (p=0.047). No statistically significant relationship was found between HP antigen positivity and gender, birth week, SP type, type of spasticity, and causes of SP. There was no significant relationship between the symptoms at admission, ability to perform self-care, and self-expression with stool HP antigen positivity. The inclusion of enteral products in the diet, feeding via PEG, the ability to consume solid and liquid forms of nutrition, and the presence of H. pylori antigen in stool were not found to have statistical significance. Among those fed with pureed food, a lower rate of H. pylori antigen positivity in stool was observed (p=0.024). Conclusion: In our study, H. Pylori infection was detected at a lower rate in children with cerebral palsy than in generally known healthy children.