Sağlıklı adölesanlarda ayakkabı uygunluğu, ayakkabı alışkanlıkları, ayak biyomekaniksel özellikleri ve beden imajı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between healthy adolescents footwear suitability, footwear habits, foot biomechanical properties and body image
- Tez No: 922927
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULENUR YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ayak, ayakkabı, ayak biyomekaniği, fizyoterapi ve rehabilitasyon, Foot, footwear, foot biomechanics, physiotherapy and rehabilitation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protez-Ortez ve Biyomekani Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı, sağlıklı adölesanlarda ayakkabı uygunluğu, ayakkabı alışkanlıkları, ayak biyomekaniksel özellikleri ve beden imajı arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Çalışmaya 77 sağlıklı gönüllü adölesan dahil edildi. Ayakkabı uygunluğunu değerlendirmek için Ayakkabı Değerlendirme Ölçeği (ADÖ) kullanılırken ayrıca ayakkabı alışkanlıkları sorgulandı. Ayak biyomekanik özelliklerinden ayak arkı yüksekliği, Harris matı kullanılarak Staheli İndeksi (Sİ) ile analiz edildi. Ayak postürünün değerlendirilmesinde Ayak Postür İndeksi (APİ) kullanılırken, halluks valgus (HV) açısı gonyometre ile ölçüldü. Beden imajı değerlendirilmesinde Beden İmajı Ölçeği (BİÖ), ayak ağrısının değerlendirilmesinde ise Görsel Analog Skalası (GAS) kullanıldı. Çalışmamızda ayakkabı uygunluk oranı ortalaması %80'in üzerinde bulunmuş, katılımcılar öncelikli olarak rahatlığı esas alarak ideal topuk yüksekliği ve uygun saya genişliğindeki ayakkabıları tercih etmiştir. ADÖ ile APİ arasında düşük orta derecede anlamlı ilişki (rsağ= -0,306; rsol= -0,359; p0,05). Bu durum, APİ'nin çok boyutlu biyomekanik değerlendirme sunması, çalışma kapsamındaki diğer biyomekanik analizlerin ise iki boyutlu kalmasıyla açıklandı. Ayakkabı alışkanlıkları kapsamında ayakkabı kullanım süreleri ile ayak biyomekaniksel özellikleri arasında ilişki saptanmadı (p>0,05). Bu durum, örneklemimizin çoğunun uygun ayakkabı giymesiyle yani ADÖ ortalamalarının yüksekliği (>%80) ile bağdaştırıldı. Çalışmamızda BİÖ ve ADÖ arasında anlamlı bir ilişki bulunmaması (rsağ-sol= -0,139) ve ayakkabı seçiminde rahatlığın birincil kriter olması (%63,60), beden imajı algısının gençlerin ayakkabı tercihlerindeki etkisinin beklenenden daha düşük olduğunu düşündürdü. Adölesan dönemde ayağın normal gelişimini etkileyen parametrelerin belirlenmesi, doğru sağlık yönlendirmelerinin yapılmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the relationship between footwear suitability, footwear habits, foot biomechanical characteristics and body image in healthy adolescents. The study included 77 healthy adolescent volunteers. The Footwear Assessment Scale (FAS) was used to assess the participants' footwear fit and footwear habits were also assessed. Among biomechanical properties of the foot, arch height was analyzed with the Staheli Index (SI) using a Harris mat. Foot Posture was assessed using the Foot Posture Index (FPI), while the hallux valgus (HV) angle was measured using a goniometer. Body Image Scale (BIS) was used to assess body image. Visual Analog Scale (VAS) was used to evaluate foot pain. In our study, shoe suitability averages were above 80%, with comfort being the primary selection criterion, and participants mostly preferred ideal heel height and appropriate upper width. While there was a low to moderate significant correlation between FAS and API (rright= -0,306; rleft= -0,359; p0.05). This was explained by the fact that API provides a multidimensional biomechanical assessment, whereas the other biomechanical analyses in the study remained two-dimensional. In terms of footwear habits, no relationship was found between the duration of footwear use and foot biomechanical properties (p>0.05). This was attributed to the fact that most of our sample wore appropriate footwear, i.e. high mean scores (>80%) on the FAS. The fact that there was no significant correlation between the BIS and the FAS in the adolescents in our study (rright-left= -0,139) and that comfort was prioritized in shoe selection (%63,60), showed that the effect of body image perception on the shoe preferences of young people was lower than expected. Determining the parameters that influence the normal development of the foot during adolescence will allow for proper health guidance.