Investigating the relationship between sustainability reporting and greenwashing in container transportation
Konteyner taşımacılığında sürdürülebilirlik raporlaması ve yeşil yıkama arasındaki ilişkinin araştırılması
  1. Tez No: 922940
  2. Yazar: EDA NUR ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YEŞİM DENİZ ÖZKAN ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Konteyner Taşımacılığı, Sürdürülebilirlik Raporlaması, Yeşil Yıkama, Container Transportation, Sustainability Reporting, Greenwashing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, küresel ticaretin yaklaşık %80'ini oluşturan deniz taşımacılığının kritik bir bileşeni olan konteyner taşımacılığı sektöründe sürdürülebilirlik raporlaması ve yeşil aklama (greenwashing) arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Şirketlerin çevresel ve sosyal sorumluluk taahhütlerini göstermek amacıyla sürdürülebilirlik raporlaması yaygın bir uygulama haline gelmiş olsa da, bu raporların doğruluğu ve şeffaflığı sıklıkla sorgulanmaktadır. Şirketlerin sürdürülebilirlik çabalarını yanıltıcı bir şekilde olumlu gösterdiği yeşil aklama uygulaması, bu raporların güvenilirliğini zedelemekte ve kurumsal performansı değerlendirmeye çalışan paydaşlar için önemli zorluklar yaratmaktadır. Araştırma, nitel verilerin sistematik olarak analiz edilmesini sağlamak amacıyla MAXQDA yazılımı kullanarak içerik analizi ve yarı yapılandırılmış mülakat tekniklerini uygulamaktadır. Bulgular, düzenleyici gereklilikler ve paydaş beklentileri gibi dış baskıların, bu raporların hazırlanmasında önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Çevresel performans ve sosyal sorumluluğa yapılan vurgulara rağmen, birçok şirket iddialarını somut ve doğrulanabilir verilerle desteklemekte yetersiz kalmakta ve bu durum yeşil aklama riskini artırmaktadır. Bu çalışma, konteyner taşımacılığı sektöründe sürdürülebilirlik raporlaması ve yeşil aklama konularını odaklı bir şekilde inceleyerek literatürde önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Şeffaflık ve hesap verebilirliğin artırılmasına yönelik şirketler ve politika yapıcılar için pratik içgörüler sunmaktadır. Bulgular, şirketlerin paydaşlarla güven ve güvenilirlik inşa etmek için daha veri odaklı ve nesnel yaklaşımları benimsemeleri gerektiğini öne sürmektedir. Ayrıca, yeni sürdürülebilirlik raporları yayımlandıkça ve kurumsal politikalar geliştikçe araştırma metodolojilerinin sürekli güncellenmesi ve revize edilmesi gerektiğine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship between sustainability reporting and greenwashing in the container transportation sector, a critical component of global trade that accounts for approximately 80% of sea freight. While sustainability reporting has become a standard practice for companies aiming to demonstrate their commitment to environmental and social responsibilities, the accuracy and transparency of these reports are often questioned. The practice of greenwashing, where companies present a misleadingly positive image of their sustainability efforts, undermines the credibility of such reports and poses significant challenges for stakeholders seeking to evaluate corporate performance. The research applies content analysis and semi-structured interviews, utilizing MAXQDA software to systematically analyse qualitative data from sustainability reports of the top container transportation companies. The findings reveal that external pressures such as regulatory requirements and stakeholder expectations significantly influence the preparation of these reports. Despite the emphasis on environmental performance and social responsibility, many companies fail to support their claims with concrete and verifiable data, increasing the risk of greenwashing. This study fills a notable gap in the literature by providing a focused examination of sustainability reporting and greenwashing in the container transportation industry. It offers practical insights for companies and policymakers to enhance transparency and accountability in sustainability practices. The findings suggest that companies should adopt more data-driven and objective approaches to sustainability reporting to build trust and credibility with stakeholders. Moreover, the study highlights the need for ongoing updates and revisions to research methodologies as new sustainability reports are published and corporate policies evolve.