Tarımsal kredi müşterilerinin bankacılık hizmetlerinden memnuniyet düzeylerinin incelenmesi: Sivas ili örneği
Examining the satisfaction levels of agricultural loan customers with banking services: The case of Sivas province
  1. Tez No: 922941
  2. Yazar: REYHAN AYŞE AKPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ GÜNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım Sektörü, Tarımsal Finansman, Bankacılık Hizmetleri, Faktör Analizi, Non-Parametrik Testler, Agricultural Sector, Agricultural Financing, Banking Services, Factor Analysis, Non-Parametric Tests
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Tarımsal finansman, tarımda verimliliği artırmayı hedefleyen tüm tarımsal kalkınma operasyonları için kritik bir bileşendir. Çiftçiler arazi genişletme, tarımsal mekanizasyon, sulama vb. ihtiyaçlar için yeterli miktarda ve zamanında finansmana erişebilmelidir. Tarımsal finansmanda, finansal açıdan etkin aracılık yapabilecek, çiftçilere uygun koşullarda krediye erişim imkânı sağlayacak ve işlem maliyetlerini azaltacak uygulamaların geliştirilmesi, Türk tarım sektöründe sürdürülebilirlik açısından önemli görülmektedir. Ülkemizde, bankacılık sektörü ve bazı kuruluşların sunduğu tarımsal krediler ile gerekli finansman sağlanabilmektedir. Tarımsal kredilerin sağlanmasında müşterilerin memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi hem sektör paydaşları hem de finansman ihtiyacı olan kişiler için önemli bir yere sahiptir. Bu çalışma ile çiftçilerin, Türkiye'de bankalar tarafından sunulan tarımsal kredi ile ilgili mevcut yapı ve hizmetlerden duydukları memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca tüketicilerin tarımsal kredi hizmetlerine ilişkin düşüncelerinin çeşitli bağımsız değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi araştırmanın ikinci amacını oluşturmaktadır. Araştırmanın evrenini Sivas ilinde çiftçilik yapan 18 yaş ve üzeri kişiler oluşturmaktadır. Çalışmanın örnekleminde ise 390 kişi yer almaktadır. Araştırmada anket tekniği kullanılmıştır. Tasarlanan anketler kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak yüz yüze uygulanmıştır. Ankette, katılımcıların demografik özelliklerini yansıtan sorular ile birlikte ilgili literatür taranarak araştırmacı tarafından oluşturulan“Tarımsal Kredi Müşterilerinin Bankacılık Hizmetlerinden Memnuniyet Düzeylerinin Belirlenmesi Ölçeği”bulunmaktadır. Çalışmada Betimsel Araştırma Yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizi aşamasında Kolmogorov-Smirnov, Bonferroni Düzeltmeli Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H Testleri kullanılmıştır. Çalışmanın açıklayıcı faktör analizi adımında beş faktör (bankacılık hizmeti, kişiye özel hizmet, banka çalışan davranışı, kredi hizmeti, güven) ve 28 maddeden oluşan bir ölçme yapısı elde edilmiştir. Araştırma sonucunda; katılımcıların bankacılık hizmeti, kişiye özel hizmet, banka çalışan davranışı ve güven faktörlerine ilişkin olarak genel anlamda memnun oldukları fakat kredi hizmeti faktörüne yönelik genel anlamda memnun olmadıkları belirlenmiştir. Araştırmada, cinsiyet, yaş, eğitim durumu, tarımsal tecrübe süresi ve tarımsal kredi kullanım sayısı değişkenlerine göre tarımsal kredi müşterilerinin bankacılık hizmetlerine ilişkin memnuniyet düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılıkların olduğu, medeni durum ve faaliyet alanı değişkenlerine göre ise istatistiksel açıdan anlamlı farklılıkların olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Agricultural finance is a critical component for all agricultural development operations aiming to increase productivity in agriculture. Farmers should have access to adequate and timely financing for land expansion, agricultural mechanisation, irrigation, etc. In agricultural finance, the development of practices that can act as effective financial intermediaries, provide farmers with access to credit under favourable conditions and reduce transaction costs is considered important for the sustainability of the Turkish agricultural sector. In our country, the necessary financing can be provided through agricultural loans offered by the banking sector and some organisations. Determining the satisfaction levels of customers in the provision of agricultural loans has an important place for both sector stakeholders and people in need of financing. This study aims to determine the satisfaction levels of farmers with the current structure and services related to agricultural credit offered by banks in Turkey. In addition, determining whether consumers' opinions on agricultural credit services differ in terms of various independent variables constitutes the second objective of the study. The population of the study consists of people aged 18 and over who are farmers in Sivas province. There are 390 people in the sample of the study. Questionnaire technique was used in the research. The designed questionnaires were applied face to face using convenience sampling method. In the questionnaire, there are questions reflecting the demographic characteristics of the participants and the 'Scale for Determining the Satisfaction Levels of Agricultural Credit Customers with Banking Services' created by the researcher by reviewing the relevant literature. Descriptive research method was used in the study. Kolmogorov-Smirnov, Mann Whitney U and Kruskal Wallis H Tests with Bonferroni Correction were used to analyse the research data. In the explanatory factor analysis step of the study, a measurement structure consisting of five factors (banking service, personalised service, bank employee behaviour, credit service, trust) and 28 items was obtained. As a result of the research, it was determined that the participants were generally satisfied with the banking service, personalised service, bank employee behaviour and trust factors, but they were generally dissatisfied with the credit service factor. In the research, it was concluded that there are statistically significant differences between the satisfaction levels of agricultural loan customers regarding banking services according to the variables of gender, age, education level, duration of agricultural experience and number of agricultural loan utilisation, while there are no statistically significant differences according to the variables of marital status and field of activity.