İşletmelerin sürdürülebilirlik uygulamalarında kurumsal yönetimin etkisi: İMKB üzerine bir uygulama
Influence of sustainability applications on corporate governance structures of businesses: An implementation on ISE (İstanbul Stock Exchange)
  1. Tez No: 605538
  2. Yazar: RENAT BAIMURZIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİFE ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilirlik Raporlaması, Kurumsal Yönetim, Sustainability, Sustainability Reporting, Corporate Governance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada kurumsal yönetimin sürdürülebilirlik üzerindeki etkisi incelenmeye hedeflenmiştir. Bunun için sürdürülebilirlik kavramı ve bu kavramının kurumsal yönetim ile olan ilişkisi incelenmiştir. Tezin birinci bölümünde sürdürülebilirlik kavramı hakkında tarihsel gelişimi, önemi ve boyutları hakkında literatür araştırması yapılmıştır. Sürdürülebilirlik raporlaması ile ilgili kuruluşlar incelenmiştir ve örneklemi oluşturmak için en yaygın kullanılan Küresel Raporlama Girişiminin (GRI) oluşturduğu raporlama kılavuzu hakkında bilgiler verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde kurumsal yönetim kavramı, teorileri, ilkeleri hakkında literatür araştırması yapılmıştır. Ayrıca hem Yurtdışında hem de Türkiye'de yapılan, sürdürülebilirlik ve kurumsal yönetim ilişkisini inceleyen çalışmalar derlenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde ise, Borsa İstanbul'da işlem gören ve GRI Standartlarına göre sürdürülebilirlik raporu hazırlayan 17 işletmenin 2013-2016 yılları arasındaki 68 işletme/yıl verisi, tek tek işletmelerin konsolide mali tablolarından ve sürdürülebilirlik raporlarından toplanmıştır. Türkiye'de işletmelerin sürdürülebilirlikleri ile kurumsal yönetim arasındaki ilişkinin analizinde Dengeli Panel Veri Analizi kullanılmıştır. İşletmelerin sürdürülebilirlik uygulamalarının sürdürülebilir raporlama (GRI Raporlama Standartlarına uygun) hazırlamalarıyla ölçüldüğü çalışmada, kurumsal yönetim uygulamaları ise; yönetim kurulunun yapısına ilişkin özellikler (büyüklüğü, bağımsız üye sayısı, toplumu etkileyen üyelerin varlığı), ceo ikiliği ve sosyal sorumluluk komitesinin varlığı ile gerçekleştirilmiştir. Ayrıca işletmelerin büyüklüğü ve karlılığı da sürdürülebilirlik uygulamalarını etkilemesi muhtemel değişkenler olması sebebiyle modelde kontrol değişkenleri olarak dahil edilmiştir. Böylece işletmelerin sürdürülebilirliklerini etkileyen ve kısıtlayan kurumsal yönetim faktörleri belirlenmiştir. Yapılan analiz sonucunda işletmelerin sürdürülebilirlik uygulamalarını arttıran faktörler, yönetim kurulunda yer alan toplumu etkileyen üyeler ve işletme karlılığı olarak tespit edilmiştir. İşletmelerin sürdürülebilirlik uygulamalarını azaltan faktörler ise yönetim kurulu büyüklüğü, yönetim kurulunda yer alan bağımsız üyeler, sosyal sorumluluk komitesinin varlığıdır.
Özet (Çeviri)
The study aims to observe influence of sustainability on corporate governance structures of businesses. To observe it we have examined relationship between sustainability and corporate governance. First section include literature review about sustainability as meaning of the term, historical background, its importance and dimensions of sustainability. At next stage of literature review we have collected information about organisations which are supporting sustainability disclosure (reporting). We have observed that the most prefered organisation is Global Reporting Initiative (GRI) and we have collected information about its manual (guildline) for sustainability reporting. Second section of our study include literature review about corporate governance, as meaning of this term, theories and principles of the term. We have examined foreign and turkish studies which were investigating relationship between sustainability and corporate governance. Based on this literature review in the third part of our study we have chose 17 businesses (companies) which were registered at İstanbul Stock Exchange between the 2013-2016 years and also prepared sustainability reports for this period of time. We have collected information from financial and sustainability reports and created 68 data sets. For analysis of relationship between corporate governance and sustainability of turkish companies we have used“balanced panel analysis”type. For our data sets as sustanability applications we used sustainability reports prepared according to the GRI standarts. And as corporate governance applications we have used specifications of company board structure like: size, presence of independent and community influential board members, ceo duality and presence of corporate social responsibility committee. We have added to our data sets company size and profitability of the company as control variables which can effect on sustainability applications. In results of our investigation we observed that presence of community influential board members and profitability of the company are positive (increasing) factors on sustainability applications. Board Size, presence of independent board members and presence corporate social responsibility committee are negative (decreasing) factors on sustainability applications.