12 haftalık temel basketbol eğitiminin 15-16 yaş grubu çocukların fiziksel uygunluk parametrelerine etkisi
The effect of 12 weeks of basic basketball training on physical fitness parameters of 15-16 years old children
  1. Tez No: 922951
  2. Yazar: SERHAT SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDEF HABİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: basketbol, fiziksel uygunluk, basketbol eğitimi, basketball, physical fitness, basketball training
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma 12 haftalık temel basketbol eğitiminin 15-16 yaş grubu çocukların fiziksel uygunluk parametrelerine etkisinin incelenmesi ve belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 15-16 yaş aralığında daha önce basketbol eğitimi almış 25 erkek çocuğu (n=25) gönüllü olarak katılmıştır. Bu çalışmada ölçümlerin tek grup üzerinde boy, kilo, dikey sıçrama, yatay sıçrama, sağ bacak esneklik, sol bacak esneklik, sürat, denge ve çeviklik değerleri üç farklı aşamada ölçülmüştür. Veri sayımız 30'dan az olduğu için Normallik varsayımını sınayan en güçlü test olan Shapiro-Wilk Testi kullanılarak ölçümlerin normallik durumları test edilmiştir. Normallik analizi sonucunda boy, kilo, sağ bacak esneklik, sol bacak esneklik, sürat, denge, dikey sıçrama, yatay sıçrama ve çeviklik ölçümlerinin normal dağılım gösterdiği saptanmıştır. Normal dağılım gösteren ölçümlerin analizinde tek grup için tekrar eden iki ölçümü karşılaştırılması durumunda kullanılan bağımlı örneklem Paired Sample T test kullanılmıştır. Bu ölçüm sonucunda elde edilen veriler SPSS 25.0 programından anlamlılık düzeyi 0,05 değeri baz alınarak analiz edilmiştir. Yapılan çalışmanın sonucunda daha önce basketbol oynamış 15-16 yaş grubu erkek çocukların yatay sıçrama değerlerinde anlamlı farklılıklar tespit edilirken boy, kilo, dikey sıçrama, sağ ve sol bacak esneklik, sürat, denge ve çeviklik değerlerinde, ölçümler arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine and determine the effects of 12-week basic basketball training on the physical fitness parameters of children aged 15-16. 25 boys (n=25) who had previously received basketball training between the ages of 15-16 participated in the study voluntarily. In this study, the height, weight, vertical jump, horizontal jump, right leg flexibility, left leg flexibility, speed, balance and agility values were measured in three different stages on a single group. Since our data number was less than 30, the ShapiroWilk Test, which is the most powerful test that tests the assumption of normality, was used to test the normality of the measurements. As a result of the normality analysis, it was determined that the height, weight, right leg flexibility, left leg flexibility, speed, balance, vertical jump, horizontal jump and agility measurements showed normal distribution. In the analysis of measurements showing normal distribution, the dependent sample Paired Sample T test, which is used in the case of comparing two repeated measurements for a single group, was used. The data obtained as a result of this measurement were analyzed using the SPSS 25.0 program based on a significance level of 0.05. As a result of the study, significant differences were found in the horizontal jump values of 15-16 year old boys who had played basketball before, while no significant differences were found between the measurements in height, weight, vertical jump, right and left leg flexibility, speed, balance and agility values.