Öğretmen ve öğrencilerin gözünden ortaokullarda İngilizce öğretiminde güncellenen ölçme ve değerlendirme uygulamaları
Current assessment practices in English language teaching in secondary schools from the perspectives of teachers and learners
  1. Tez No: 922950
  2. Yazar: MERVE KARAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: yabancı dilde ölçme değerlendirme, dil ölçme değerlendirme uygulamaları, dil ölçme değerlendirme okuryazarlığı, foreign language assessment, language assessment practices, language assessment literacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu çalışma, Türkiye'de ortaokul İngilizce derslerinde güncellenen ölçme değerlendirme uygulamalarına yönelik öğrenci ve öğretmenlerin görüş ve tecrübelerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Bu çalışma, nitel araştırma desenine dayalı betimsel bir durum çalışması olarak yürütülmüştür. Çalışmanın katılımcıları Türkiye'nin çeşitli illerinde ortaokullarda görev yapan 12 İngilizce öğretmeni ve Gümüşhane'de bir ortaokulda eğitim görmekte olan 12 öğrenciden oluşmaktadır. Veriler görüşme tekniği ile elde edilmiş ve içerik analizi yöntemi ile temalar ve kodlar belirlenerek analiz edilmiştir. Veri analizi esnasında nitel verileri işleme ve analiz etmede yardımcı araç olarak kullanılan MAXQDA analiz programı kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcı öğretmenlerden elde edilen bulgular, öğretmenlerin güncellenen ölçme değerlendirme uygulamalarını gerekli bulduklarını ancak hazırlık aşaması olmamasından, ders saati yetersizliğinden ve yazılı sınavlarda yalnızca açık uçlu soru kullanımından dolayı eleştirdiklerini göstermektedir. Katılımcı öğrencilerden elde edilen bulgular ise; öğrencilerin başlangıçta korku ve endişe duyduklarını ancak sınavlardan endişe duydukları kadar kötü sonuçlar almadıklarını göz önüne sermiştir. Sonuçlar: Ortaokullarda görev yapan İngilizce öğretmenleri ve eğitim gören öğrencilerin güncellenen İngilizce dersi ölçme değerlendirme uygulamalarına yönelik görüş ve tecrübelerinin incelendiği bu çalışmada, öğretmenlerden elde edilen bulgulara göre sunulan ölçme değerlendirme uygulamaları ön hazırlık süreci yeterli olmasa da doğru ve yerinde bir karar olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, ölçme değerlendirme uygulamalarındaki değişiklik öğrencilerde öncelikle önyargı ve kaygı oluştursa da doğru ve etkili şekilde yürütüldüğünde bu kaygı ve önyargıları ortadan kalkmakla birlikte öğrencilerin hem sınavlara hem de İngilizce derslerine daha olumlu yaklaşmasını da sağlamaktadır. Bu nedenle, daha etkili ölçme değerlendirme uygulamaları için İngilizce öğretmenlerine ölçme değerlendirme üzerine hizmet içi eğitim faaliyetleri düzenlenebileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to find out the views and experiences of students and teachers about the updated assessment and evaluation practices in secondary school English courses in Türkiye. Method: This study was conducted as a qualitative case study research design. The participants of the study are 12 secondary school English teachers working in various provinces of Türkiye and 12 students studying at a secondary school in Gümüşhane. The data were obtained through the interview technique and analyzed by determining themes and codes with the content analysis method. In addition, MAXQDA analysis software, which processes and analyses qualitative data, was utilized. Findings: The findings obtained from the teachers indicate that teachers consider the revised assessment and evaluation practices essential but criticized them for the lack of a preparation phase, insufficient class hours, and the use of only open-ended questions in written exams. The findings obtained from the students reveal that the students were initially afraid and anxious, but they did not get as bad results from the exams as they were worried about. Conclusions: Based on the findings obtained from the teachers in this study, investigating the opinions and experiences of English teachers and students in secondary schools regarding the updated assessment and evaluation practices in English courses, the assessment and evaluation practices presented can be considered as a correct and appropriate decision even though the preliminary preparation process is not sufficient. In addition, although the change in assessment and evaluation practices creates prejudice and anxiety in students, when carried out correctly and effectively, these anxieties and prejudices are eliminated and students approach both exams and English lessons more positively. Therefore, it is suggested that in-service training on assessment and evaluation can be organised for English teachers for more effective assessment and evaluation practices.