Cahit Uçuk'un öykülerinde benlik (kendilik) bilinci ve öteki kavramı
Self-consciousness and the 'other' in the stories of Cahit Uçuk
  1. Tez No: 922998
  2. Yazar: ZEHRA YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cahit Uçuk, Benlik Bilinci ve Öteki, Özne, Jacques Lacan, Cahit Uçuk, Self-Awareness and The Other, Subject, Jacques Lacan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
Bu çalışmada, Cahit Uçuk'un yetişkinlere yönelik kaleme aldığı öykülerde başkarakterlerin bireysel ve toplumsal düzlemde benlik bilinci ve özne olma durumları incelenmiştir. Cahit Uçuk'un uzun bir tarihi zaman aralığının nabzını tutan öykülerinin gerek işlediği mesele gerekse dil ve söylem özellikleri ile geniş bir dönemi aydınlattığı tespit edilmiştir. Cahit Uçuk'un“Cin Tayfası”“Altın Pabuçlar”Bir Işıklı Pencere“ ve ”Kurtların Saygısı“ isimli kitaplarındaki öyküler, bir piyes ve masal ”Özne“ kavramı, Fransız düşünür Jacques Marie Émile Lacan'ın, negatif öznesinin izleri, dil ile bilinçdışı arasında kurduğu ilişki, öznede yarılmanın ve bir yapının ortaya çıkmasında ”öteki“nin rolü, Lacancı kuramdan yararlanılarak tezin kavram alanı açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada ”benlik“ (kendilik) bilincinin ve ”öteki“ kavramının, Cahit Uçuk'un yetişkinlere yönelik öykülerinde kurmaca metnin dil ve söylem örgüsünde, öznenin inşasını fark etmemize, ”özne“nin inşasında ve ”öteki" ile olan ilişkisinde, dil ve söylem imkânlarının özne üzerindeki yansımalarının anlaşılmasına katkıda bulunması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the individual and social dimensions of self-awareness and the state of subjectivity in the main characters of Cahit Uçuk's short stories written for adults have been examined. It has been determined that Uçuk's short stories, which reflect a long historical period, illuminate a wide era with the issues they address as well as their language and discourse features. The short stories in Cahit Uçuk's books“Cin Tayfası,”“Altın Pabuçlar,”“Bir Işıklı Pencere,”and“Kurtların Saygısı,”along with a play and a fairy tale, are analyzed with respect to the concept of“Subject”and the traces of French thinker Jacques Marie Émile Lacan's negative subject, the relationship between language and the unconscious, the role of the“Other”in the emergence of a split subject and structure. The theoretical framework of Lacanian theory has been used to explain the conceptual field of the thesis. This study aims to contribute to our understanding of the construction of the subject in Cahit Uçuk's adult stories, particularly in relation to the concept of“self”(identity) awareness and the“Other.”By focusing on the language and discourse structure of the fictional text, it seeks to explore the impact of language and discourse possibilities on the construction of the subject and its relationship with the“Other.”