Küresel denizcilik sektöründe Türk iş gücünün konumu ve vasıflandırma sorunları: Ordu -Samsun bölgesi üzerine bir araştırma
The position and qualification problems of the Turkish workforce in the globalizing maritime sector: A research on Ordu-Samsun region
- Tez No: 923041
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ İHSAN ÇELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Globalization, Maritime Sector, Qualification, Education, Employment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu yüksek lisans tezi, küresel denizcilik sektöründe Türk iş gücünün konumunu ve vasıflandırma sorunlarını incelemektedir. Çalışma, Ordu ve Samsun illerindeki denizcilik sektöründeki farklı paydaşlar—tersaneler, tekne imal, bakım ve onarım atölyeleri, ilçe liman başkanlıkları, liman işletmeleri ve meslek yüksekokulları—üzerindeki vasıflandırma sorunlarını yerel düzeyde belirlemeyi ve çözüm önerileri sunmayı hedeflemektedir. Eğitimle ilgili teorik ve pratik karşılaştırmalar ile iş yaşamında karşılaşılan vasıflandırma sorunları çalışmanın ana konusunu oluşturur. Nitel ve nicel araştırma yöntemleri çerçevesinde, anket ve yüz yüze görüşme teknikleri kullanılarak Türk iş gücünün denizcilik sektöründeki vasıflandırma sorunları anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu yöntemler aracılığıyla elde edilen veriler, sektördeki vasıflandırma sorunlarının anlaşılmasına ve çözüm önerilerinin geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Elde edilen bulgular, küreselleşen dünyada denizcilik sektörünün büyük önem taşıdığını göstermektedir. Denizcilik sektörü, denizlerde ticari yük ve yolcu taşımacılığı, balıkçılık, kara tarafında ise tersaneler, limanlar ve sektöre iş gücü sağlayan eğitim kurumlarıyla geniş bir yelpazeye sahiptir. Dünya ticaretinin büyük bir kısmı deniz ulaşımı ile gerçekleşmektedir ve sektörde yüksek oranlarda iş gücü talebi bulunmaktadır. Bu iş gücü talebi, ülkelerin işsizlik sorunlarına çözüm sunarak ülke ekonomilerine olumlu yansımaktadır. Eğitimli ve vasıflı iş gücünün varlığı, denizcilik sektöründeki kazalar gibi olumsuz gelişmeleri önlemeye yardımcı olur ve sektörün sorunsuz bir şekilde işlemesini sağlar. Bu çalışma, Ordu ilindeki Fatsa Meslek Yüksekokulu'nda öğrenim gören 123 öğrenci ile anket çalışması yapmıştır. Ayrıca, Ordu ilindeki Ünye'de bulunan tersane yöneticisi, liman işletme yöneticileri, Fatsa'daki tekne imal ve çekek yeri işletme sahibi, ilçe liman müdürlüğü yetkilileri ile Samsun ilindeki liman işletme yöneticileri ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler sonucunda, küreselleşen denizcilik sektöründe vasıflandırma sorunlarının, teorik eğitimin yanı sıra pratik eğitimin gerekliliği ve mesleki İngilizce bilgisi gibi unsurları içerdiği vurgulanmıştır. Ayrıca, eğitim sonrası istihdama geçişte yaşanan problemler de belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis examines the position of the Turkish workforce and qualification problems in the globalizing maritime industry. The study aims to determine the qualification problems of different stakeholders in the maritime sector in Ordu and Samsun provinces - shipyards, boat manufacturing, maintenance and repair workshops, district port authorities, port enterprises and vocational schools - at the local level and to offer solutions. The main subject of the study is theoretical and practical comparisons regarding education and qualification problems encountered in business life. Within the framework of qualitative and quantitative research methods, it was tried to understand the qualification problems of the Turkish workforce in the maritime sector by using survey and face-to-face interview techniques. The data obtained through these methods aim to contribute to understanding the qualification problems in the sector and developing solution suggestions. The findings show that the maritime sector is of great importance in the globalizing world. The maritime sector has a wide range of services, including commercial cargo and passenger transportation at sea, fishing, and on the land side, shipyards, ports, and educational institutions that provide workforce to the sector. A large part of world trade is carried out by sea transportation and there is a high demand for labor in the sector. This labor demand reflects positively on the country's economies by providing solutions to the unemployment problems of the countries. The presence of an educated and skilled workforce helps prevent negative developments such as accidents in the maritime sector and ensures the smooth functioning of the sector. This study conducted a survey with 123 students studying at Fatsa Vocational School in Ordu.In addition, face-to-face interviews were held with the shipyard manager, port business managers in Ünye in Ordu province, the boat manufacturing and dockyard business owner in Fatsa, district port directorate officials and port business managers in Samsun province. As a result of the interviews, it was emphasized that the qualification problems in the globalizing maritime sector include elements such as the necessity of practical training and professional English knowledge in addition to theoretical education. Additionally, problems experienced in the transition to employment after education were also noted.