Numerical investigation of a slider canopy locking mechanism
Bir kayar kanopi mekanizmasına ait kilit yapısının sayısal olarak incelenmesi
- Tez No: 923106
- Danışmanlar: PROF. DR. SADETTİN ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kanopi, mekanizma tasarımı, eksantrik pinler, PH13-8Mo, sonlu elemanlar yöntemi, gerilme, Canopy, mechanism design, eccentric pins, PH13-8Mo, finite element method, stress
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kanopi kilitleri uçuş güvenliği için hayati öneme sahiptir. Kanopi kilitlerinden uçuş sırasında plastik deformasyona uğramaması, elastik deformasyonunun sınırlı olması ve farklı tolerans gerektiren durumlara uygun ayarlanabilir olması beklenmektedir. Bu çalışmada PH13-8Mo (AMS 5629) malzemeye sahip, dört farklı tasarım ele alınmıştır. Bu tasarımlarda ilki olan sabit kilit yapısı, farklı eksantriklik seviyesinde tasarlanmış üç farklı tasarım ile karşılaştırılmış ve sayısal olarak incelenmiştir. Bu doğrultuda, öncelikle sabit ve geleneksel bir pin tasarımı CATIA yazılımı ile modellenmiştir. Ardından aynı boyutlarda ayarlanabilir bir çözüm sunmak amacıyla tasarıma eksantrik pin eklenmiştir. ANSYS yazılımı kullanılarak yapılan sonlu elemanlar analizi sonucunda yapıda istenilen deplasman ve gerilme değerleri elde edilemediği için, pini destekleyen bağlantı noktalarında iyileştirmeler yapılarak çift duvar yapısı tasarlanmıştır. Tasarlanan çift duvara sahip pin yuvasının deplasman ve gerilme değerlerini düşürdüğünün fark edilmesi üzerine, alternatif olarak duvar aralıkları genişletilerek çift duvarlı uzatılmış eksantrik pin yuvası tasarlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda; tek destek duvarlı eksantrik pin yapısının en yüksek deplasman ve gerilme değerlerine sahip olduğu gözlemlenmiştir. Sabit pin yapısı tek destek duvarlı eksantrik pin yapısından daha iyi yapısal özellikler gösterse de çift destekli pinler kadar düşük gerilme ve deplasman performansına sahip değildir. Çift destekli eksantrik pin yapılarının benzer kilit mekanizmalarında tercih edilmesi, pin ve pin gövdesi üzerindeki yüklerin azalmasını ve yapıda beklenen deplasman değerlerinin düşmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Canopy locks are the basis of flight safety. It is essential to prevent plastic deformation during flight, the expected maximum elastic deformation within acceptable limits and adjustability capabilities for different tolerance situations for canopy locking mechanisms. In this study, four different designs of PH13-8Mo (AMS 5629) were considered. The first design, which is the fixed locking structure was compared with three different designs designed at different eccentricity levels and numerically examined. First, a fixed and traditional pin design was modelled by using CATIA software. Then an eccentric pin design was considered to provide an adjustable solution with the same dimensions. After the design stage, to obtain displacement and stress the finite element analysis was performed using ANSYS software. In this first step, the necessary displacement and stress values could not be obtained in the structure. For this reason, some improvements at the connection points of the pin support were accomplished and a double wall housing structure was designed. After realizing that the designed double walled pin housing reduced the displacement and stress values, an extended double walled eccentric pin housing was designed by expanding the wall gaps as an alternative. As a result of the analysis, it was observed that the highest displacement and stress values took place in the eccentric pin structure of the single-support wall . Although the fixed pin structure demonstrated better structural properties than the single support wall eccentric pin structure, it did not present as low as stress and displacement performance as the double supported pins. It was seen that the preference for double supported eccentric pin structures in similar locking mechanisms reduces the loads on the pin and pin body and reduces the expected displacement values in the structure.