Anonim şirketlerde güç boşluğu sorunu ve çözüm yolları
Power gap problem and solutions in joint stock companies
  1. Tez No: 923129
  2. Yazar: İZGİ ÖNGÜNŞEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR CAN GÖKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Halka Açık Anonim Şirket, Genel Kurul, Pay Sahiplerinin İlgisizliği, Güç Boşluğu, Çağrı Yoluyla Vekâlet Toplanması, Elektronik Genel Kurul, Joint Stock Companies, General Assembly, Shareholder Apathy, Power Gap, Proxy Voting, Hybrid General Meetings
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Anonim şirketlerde genel kurul toplantılarında pay sahipleri oy haklarını kullanarak alınan kararlarda söz sahibi olma imkânı elde ederler. Bu sayede pay sahipleri şirketin idaresine etki ederler. Özellikle pay sahibi sayısı fazla olan halka açık anonim şirketlerde pay sahipleri yapılan genel kurul toplantılarına çeşitli nedenlerle katılmamaktadır. Pay sahiplerinin genel kurul toplantılarına katılmaması nedeniyle genel kurulda oluşan potansiyel kayıp güce güç boşluğu denmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde genel kurulun işlevi, güç boşluğunun temelini oluşturan kurumsal yönetim, pay sahipleri demokrasisi gibi olgular incelenmiştir. Pay sahiplerinin genel kurul toplantılarına katılmamasında pay sahibi sayısının fazla olması, genel kurul toplantı yerine ulaşımın masraflı ve zahmetli olması, zaman yokluğu, pay sahiplerinin genel kurul toplantılarında tartışılan konulara ilişkin teknik bilgiden yoksun olması, yatırımcı pay sahiplerinin şirkette etkin şekilde katılma amacının bulunmaması, kararlarda etkili olunmayacağı düşüncesi, bedava binici davranışı gibi çeşitli maddi ve psikolojik nedenler ive güç boşluğunun sonuçları incelenmiştir. İkinci bölümde güç boşluğunun giderilmesi için pay sahiplerinin genel kurul toplantılarına katılımını sağlayacak yöntemlerden kanun koyucu tarafından özellikle dikkat edilen temsil ve genel kurula elektronik ortamda katılım incelenmiştir. Temsil kapsamında halka açık anonim şirketlere odaklanılmış ve vekâleten temsil ve çağrı yoluyla vekâlet toplanması yöntemleri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In general assembly in joint stock companies, shareholders have the opportunity to have a say in the decisions by using their voting rights. Thus, shareholders influence the management of the company. Especially in joint stock companies which have a large number of shareholders, shareholders do not attend to general assembly for various reasons. The potential loss of power in the general assembly due to shareholders' failure to attend to general assembly is called power gap. In the first part of the study, the functions of the general assembly, corporate governance, and shareholder democracy that form the basis of the power gap are examined. Various material and psychological reasons such as the large number of shareholders, the costly and troublesome transportation to the general assembly meeting venue, lack of time, shareholders' lack of technical knowledge regarding the issues discussed in the general assembly meetings, the lack of effective participation of investor shareholders in the company, the idea that they will not be effective in general assembly, free rider behavior and the results of the power gap are examined. In the second part, representation in general assembly meetings and hybrid general meetings which are methods that will ensure the participation of shareholders in general assembly meetings in order to eliminate the power gap, which the legislator paid special attention to, are being examined. Within the scope of representation, focus was placed on joint stock companies and proxy voting.