Dini içerikli popüler romanlarda dindarlığın dönüşümü
Transformation of religiousness in popular novel with religious content
  1. Tez No: 923263
  2. Yazar: RUKİYE GEÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRCAN ŞEVKET AVCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dini içerikli popüler roman, din, dindarlık, dindarlık dönüşümü, gündelik hayat, Popular novel with religious content, religion, religiosity, transformation of religiosity, daily life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 365
Özet
Bu tez çalışmasında, 1980'li yıllardan bugüne dindarlığın dönüşümü analiz edilmiştir. Çalışmanın amacı, dini içerikli popüler romanlarda, kahramanlar aracılığıyla gösterilen dindarlıkların gündelik hayatın dönüşümü bağlamında incelenmesidir. Bu bağlamda çalışmada İslami bilginin ve kültürün görünürlüğü konusunda bireylerin inşa ettiği mesafelerin oluşum ve dönüşümü detaylı bir şekilde incelenmiştir. Tezin kuramsal arka planında, roman kahramanları deneyimini yapı ve fail etkileşimi bağlamında okumayı mümkün kılan bir çerçeve ön plana çıkarılmıştır. Çalışmada, gündelik hayatın değişen alan ve pratiklerini; dindarlık algısının oluşumu ve algının etkileme potansiyelini gösteren çevresel-toplumsal faktörler, toplumsal ilişkiler, benlik sunumu, gündelik pratikler ve mekânsal bulunma oluşturmuştur. Çalışma nitel araştırma yöntemiyle kurgulanmış, içerik analizi tekniğiyle çözümlenmiştir. Analizlerin kodlanmasında MAXQDA (2022) programı kullanılarak 655 kod elde edilmiştir. Analizler doğrultusunda dini bilgiyi uygulama konusundaki deneyimlerin, kuşatıcı etkiden bireyselleşme etkisine bir dönüşüme uğradığı sonucu elde edilmiştir. Ayrıca roman kahramanları deneyimleri, bireyselleşme etkisinin insanın dini bilgiyle gündelik yönelimini çerçevelendiren toplumsal koşullardan (tarihten, siyasetten, kültürden vs.) arınma, pozitif dini algı ve kendiliğindenliğe ulaşarak rasyonel bir insan-tanrı ilişkisi kurma, kendini gerçekleştirme şeklinde yansıdığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the transformation of religiosity from the 1980s to the present has been analyzed. The aim of the study is to examine the religiosity shown through heroes in popular novels with religious content in the context of the transformation of everyday life. In this context, the formation and transformation of the distances constructed by individuals regarding the visibility of Islamic knowledge and culture has been examined in detail in the study. In the theoretical background of the thesis, a framework that makes it possible to read the experience of novel heroes in the context of the interaction between structure and agency has been highlighted. In the study, the changing areas and practices of everyday life; environmental-social factors, social relations, self-presentation, everyday practices and spatial presence that show the formation of the perception of religiosity and the potential to affect perception have formed. The study was designed with the qualitative research method and analyzed with the content analysis technique. 655 codes were obtained by using the MAXQDA (2022) program in coding the analyzes. In line with the analyzes, it was concluded that the experiences in applying religious knowledge have undergone a transformation from an encompassing effect to an individualizing effect. In addition, the experiences of the novel heroes have shown that the effect of individualization is reflected in the form of purification from the social conditions (history, politics, culture, etc.) that frame the daily orientation of people with religious knowledge, establishing a rational human-god relationship by achieving positive religious perception and spontaneity, self-realization.