Sosyal bilgiler dersinde öğrenme amaçlı yazma etkinliklerininin akademik başarıya, kültürel mirasa duyarlılığa ve yazma becerisine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of writing activities for learning purposes on academic success, cultural heritage sensitivity and writing skills in social studies course
  1. Tez No: 923362
  2. Yazar: SEMA POLAT KOTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP BAŞCI NAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler dersi, öğrenme amaçlı yazma, akademik başarı, kültürel mirasa duyarlılık, yazma becerisi, Social studies lesson, writing for learning, academic success, sensitivity to cultural heritage, writing skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Amaç: Bu araştırma, sosyal bilgiler dersinde öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin ilkokul 4.sınıf öğrencilerinin akademik başarısına, kültürel mirasa duyarlılığına ve yazma becerisine etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırmada, nicel araştırma yaklaşımlarından yarı-deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Erzurum ili Palandöken ilçesine bağlı bir ilkokulun iki farklı şubesinde öğrenim gören 76 (DG= 38, KG= 38) öğrencinin katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, veri toplama aracı olarak“Akademik Başarı Testi”,“Kültürel Mirasa Duyarlılık Ölçeği”ve“Öğrenme Amaçlı Yazma Bütüncül (Holistik) Rubriği”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin normallik varsayımını değerlendirmek için çarpıklık (skewness) ve basıklık (kurtosis) değerleri incelenmiştir. Araştırmada, deney grubunda uygulanan müdahalenin etkilerini kontrol grubuyla karşılaştırmak için hem bağımlı hem de bağımsız örneklemler için t-Testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın bulgularına göre, öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarıları üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin öntest puanları arasında herhangi bir fark bulunmazken, deney grubunda uygulanan öğrenme amaçlı yazma etkinlikleri sonrasında akademik başarı puanları arasında anlamlı bir artış tespit edilmiştir. Kültürel mirasa duyarlılığa ilişkin elde edilen bulgularda ise, öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin özellikle değer verme ve koruma boyutlarında olumlu etkiler sağladığı görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin yazma becerilerinde önemli bir gelişim sağlandığı tespit edilmiştir. Bu bulgular, yazma etkinliklerinin öğrencilerin yazılı ifadelerindeki özgünlük ve yapı açısından belirgin bir iyileşme sağladığını göstermektedir. Sonuçlar: Bu araştırma, sosyal bilgiler dersinde öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin akademik başarıları ve kültürel mirasa duyarlılıkları üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Deney grubundaki öğrenciler, yazma etkinliklerinin ardından akademik başarılarını artırmış ve kültürel mirasa duyarlılıklarında da anlamlı gelişim göstermiştir. Ayrıca, yazma becerilerinde önemli bir gelişim sağlanmış, öğrencilerin yazılı ifadeleri daha tutarlı ve özgün hale gelmiştir. Bu bulgular, yazma etkinliklerinin öğrenme sürecine katkıda bulunduğunu ve öğrencilerin daha etkili bir şekilde bilgi yapılandırmalarını sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to determine the effect of writing activities for learning purposes in the social studies course on the academic success, sensitivity to cultural heritage and writing skills of 4th grade primary school students. Method: In the study, a quasi-experimental design, one of the quantitative research approaches, was used. The research was carried out with the participation of 76 students (EG= 38, CG= 38) studying in two different branches of a primary school in Palandöken district of Erzurum province in the 2024-2025 academic year. In the research,“Academic Achievement Test”,“Sensitivity to Cultural Heritage Scale”and“Holistic Writing for Learning Rubric”were used as data collection tools. Skewness and kurtosis values were examined to evaluate the normality assumption of the data obtained as a result of the research. In the study, t-Test was used for both dependent and independent samples to compare the effects of the intervention applied in the experimental group with the control group. Findings: According to the findings of the study, it was determined that writing for learning purposes activities had a significant effect on the academic success of the students. While there was no difference between the pretest scores of the experimental and control group students, a significant increase was found in the academic success scores after the writing for learning activities applied in the experimental group. In the findings obtained regarding sensitivity to cultural heritage, it was seen that writing for learning purposes activities provided positive effects especially in the dimensions of appreciation and protection. It was also determined that a significant development was achieved in the students' writing skills. These findings show that writing activities provided a significant improvement in terms of originality and structure in the written expressions of the students. Results: This study revealed that writing activities for learning purposes in social studies course were effective on the academic success and sensitivity to cultural heritage of 4th grade primary school students. The students in the experimental group increased their academic success and showed significant development in their sensitivity to cultural heritage after the writing activities. In addition, a significant development was achieved in their writing skills, and the students' written expressions became more consistent and original. These findings show that writing activities contribute to the learning process and enable students to construct knowledge more effectively.