Streptozosin ile diyabet oluşturulan ratlarda karaciğer iskemi reperfüzyon hasarında ozonun koruyucu etkisi
Protective effect of ozone on liver ischemia reperfusion injury in rats with diabetes induced with streptozocin
  1. Tez No: 923363
  2. Yazar: BİLGE DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY KİP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, İschemia Reperfusion, Ozone, Liver
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmada, diyabetiklerde İ/R hasarının en çok etkilediği organlardan olan karaciğerde ozon tedavisinin etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 30 adet Wistar albino rat kullanıldı. Ratlar diyabet uygulanmayan kontrol grubu (K) (n=6) ve diyabet oluşturulan DK (n=8), DIR (n=8), DIR-O (n=8) olarak rastgele 4 gruba ayrıldı. Bu ratlardan 24 tanesine 55 mg/kg İP STZ verildi ve diyabet oluşturuldu. Diyabetin organlar üzerindeki etkisini görebilmek için 1 ay beklendi. 1 ay sonunda DIR ve DIR-O gruplarına karaciğerde İ/R hasarı oluşturuldu. DIR-O grubuna İ/R hasarı oluşturulmadan 1 saat önce intraperitoneal ozon-oksijen karışımı 0.7 mcg/kg (50 mcg/ml) verildi. Daha sonra tüm gruplar derin anestezi altında intraabdominal aortadan kan alınması yöntemi ile sakrifiye edilerek karaciğer dokuları çıkartıldı ve histopatolojik ve biyokimyasal incelemeye gönderildi. Doku örnekleri, histopatolojik değerlendirme yapılıncaya kadar %10'luk formaldehid solüsyonu içinde saklandı. Biyokimyasal değerlendirme yapmak için ise -70 derecede saklandı. Bulgular: Karaciğer histopatolojik incelemesinde; hidropik dejenerasyon, sinüzoidal dilatasyon, nekroza giden hücreler ve parankimde mononükleer hücre infiltrasyonu gruplar arasında anlamlı olarak farklı bulundu. DIR grubunda bu bulgular D ve DK grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek, DIR-O grubunda ise daha düşük bulundu. Piknotik çekirdek gruplar arasında benzer bulundu. Sonuç: Çalışmamızda diyabetin ve İ/R hasarının karaciğer üzerindeki yıkıcı etkilerinin ozon tedavisi ile önlenebileceğini gösterdik. Klinik olarak ozon tedavisinin etkin dozda ve yöntemle uygulanabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to investigate the effects of ozone therapy on the liver, which is one of the organs most affected by I/R damage in diabetics. Material and Method: In this study, 30 Wistar albino rats were used. Rats were randomly divided into 4 groups as the control group (C) (n=6) without diabetes and the DK (n=8), DIR (n=8), and DIR-O (n=8) groups with diabetes. 24 of these rats were given 55 mg/kg IP STZ and diabetes was induced. It was waited for 1 month to see the effects on the organs of diabetes. At the end of 1 month, ischemia reperfusion injury was induced in the liver in DIR and DIR-O groups. DIR-O group was given intraperitoneal ozone-oxygen mixture 0.7 mcg/kg (50 mcg/ml) 1 hour before the I/R injury was created. Then, all groups were sacrificed under deep anesthesia by taking blood from the intra-abdominal aorta, and liver tissues were removed and sent for histopathological and biochemical examination. Tissue samples were stored in 10% formaldehyde solution until histopathological evaluation. They were stored at -70 degrees for biochemical evaluation. Results: In histopathological examination of the cells; hydropic degeneration, sinusoidal dilatation, necrosis and mononuclear cell infiltration in the parenchyma were found to be significantly different between the groups. These findings were found to be significantly higher in the DIR group than in the D and DK groups and it was found to be lower in the DIR-O group. Conclusion: Our study showed that the destructive effects of diabetes and I/R damage on the liver can be prevented with ozone therapy. We believe that further studies are needed to clinically apply ozone therapy in an effective dose and method.