Kliniğimizdeki transrektal ultrason eşliğinde prostat biyopsisi veritabanımızın değerlendirilmesi ve istatistiksel analizi
Evaluation and statistical analysis of the database of prostate bi̇opsy with transrectal ultrasound guidance in our clinic
- Tez No: 923361
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ CAN ALBAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, benign, komorbidite, minör komplikasyonlar, sepsis, transrektal prostat biyopsisi, Benign, comorbidity, minor complications, sepsis, pain, transrectal prostate biopsy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: 2000-2024 yılları arasında transrektal prostat biyopsisi yapılan ve benign olan 2000 hastamızın retrospektif olarak veri analizini yapmayı ve oranlarımızı güncel literatür ile karşılaştırıp literatüre 2000 hastalık veri kazandırmayı ve elde edilen veri tabanından yeni araştırmalar yapılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi Sağlık Bilimleri Etik Kurulu tarafından 20478486/2483 numaralı onay kararı sonrası prostat biyopsisi veri tabanımızdan 2000 ile 2024 yılları arasındaki prostat biyopsisi yapılan hastalarımızın verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Yaş, PSA değeri, prostat volümleri, rektal tuşe bulguları, alkol ve sigara kullanımı, ek hastalıkları (anjiyografi geçmişi, diyabetes mellitus, hipertansiyon, atriyal fibrilasyon, kronik böbrek yetmezliği, üriner sistem taş hastalığı geçmişi), işlem sırasındaki ağrı skalası, işlem sonrası ateş ve sepsis varlığı, işlem sonrası minör komplikasyonlar ( hematüri, rektal kanama, hematospermi, üriner retansiyon), profilaktik kullanılan antibiyotik grubu, ürolojik özgeçmiş (ailede prostat kanseri varlığı, TUR-prostat öyküsü, benign prostat hiperplazisi öyküsü, alfa blokör kullanım öyküsü), biyopside alınan kor sayıları, alt üriner sistem semptomları , IPSS skorları, MR prostat volümü ve TRUS ile ölçülen PV değerleri ile ilişkisi, rebiyopsi varlığı verilerinin yüzdeleri ve ortalamaları çıkarıldı. Bulgular: Çalışmaya 2000 hasta dahil edilmiştir. Ortalama yaş 65,69 yıl olarak bulunmuştur. %14 aktif sigara içicisi, %0,7 'si düzenli alkol içicisi, %15,9'unda diyabetes mellitus, %19,3'ünde hipertansiyon, %13'ünde anjiyografi, %0,3'ünde atriyal fibrilasyon, %1,4 kronik böbrek yetmezliği, %12,1'inde antikoagülan kullanımı, %6,4'ünde üriner sistem taş hastalığı öyküsü, %13,5'inde BPH, %19,8'inde alfa blokör ilaç kullanımı, %6,9'unda TUR-P öyküsü mevcuttu. 1834 hastanın ultrason ile ölçülen ortalama prostat volümü 45,32 cc iken 383 hastanın MR ile ölçülen prostat volümü 56,40 cc olarak belirlenmiştir. MR görüntülemesi mevcut olan ve prostat volümü ölçülen 383 hastanın TRUS görüntülemesindeki prostat volümü ölçümleri istatistiksel olarak incelendiğinde 316 (%83) hastanın ± 5-10 cc volüm ile benzerlik gösterdiği, 38 (%9) hastanın ± 20-40 cc volüm ile farklılık gösterdiği 29 (%8) hastanın ise ± >40 cc volüm ile farklılık gösterdiği hesaplanmıştır. Ortalama PSA değeri 15,68 ng/ml iken ağrı skalası açısından incelendiğinde ortalama RAS değeri 2,1 iken BAS ortalama değeri 1,27 olarak belirlendi. Hastaların %12'sinde PRM bulguları malign olarak tespit edilmiştir. Hastaların %5,2'sinde işlem sonrası ateş nedeniyle hospitalizasyon mevcut iken %0,15 inde sepsis tablosu mevcuttu. Mortalite görülmemiştir. %0,08'inde hematüri, %0,7'sinde rektal kanama, %1,7'sinde üriner retansiyon, %5,6'sında hematospermi nedeniyle poliklinik başvurusu vardı. Hastaların %27'si sefalosporin grubu, %70'i kinolon grubu, %3'ü diğer antibiyotik gruplarından profilaksi almıştır. Hastaların %85'5'inden 12 kor biyopsi alınmıştır. Hastaların %14'ü rebiyopsi hastası olmuş olup patolojileri benign prostat hiperplazisi olarak kodlanmıştır. Sonuç: Komplikasyon oranlarımızı literatür ile karşılaştırıldığında birçok çalışma ile benzer oranlarda sonuçlanmıştır. Transrektal prostat biyopsisi ile ilgili çok merkezli çok hasta sayılı çalışmalar olsa da bu çalışmaların sayısı azdır. Kliniğimizdeki 2000 hastaya ait veri, hasta özellikleriyle birlikte literatüre ve yeni çalışmalara katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to retrospectively analyze the data of 2000 benign patients who underwent transrectal prostate biopsy between 2000 and 2024 and to compare our rates with the current literature, to add 2000 disease data to the literature and to conduct new researches from the database obtained. Materials and Methods: After the approval decision of Manisa Celal Bayar University Hospital Health Sciences Ethics Committee with the number 20478486/2483, the data of our patients who underwent prostate biopsy between 2000 and 2024 from our prostate biopsy database were retrospectively analyzed. Age, PSA value, prostate volumes, rectal touch findings, alcohol and smoking, comorbidities (history of angiography, diabetes mellitus, hypertension, atrial fibrillation, chronic renal failure, urinary system stone disease), pain scale during the procedure, presence of post-procedural fever and sepsis, minor post-procedural complications (hematuria, rectal bleeding, hematospermia, urinary retention), Percentages and averages of prophylactic antibiotic group, urologic history (family history of prostate cancer, history of TUR-prostate, history of benign prostatic hyperplasia, history of alpha blocker use), number of cores taken in biopsy, lower urinary tract symptoms, IPSS scores, MR prostate volume and its relation with TRUS-measured PV values, and presence of rebiopsy were extracted. Results: The study included 2000 patients. The mean age was 65.69 years. 14% were active smokers, 0.7% were regular alcohol drinkers, 15.9% had diabetes mellitus, 19.3% hypertension, 13% angiography, 0.3% atrial fibrillation, 1.4% chronic renal failure, 12.1% had anticoagulant use, 6.4% had a history of urinary tract stone disease, 13.5% had BPH, 19.8% had alpha blocker drug use, and 6.9% had a history of TUR-P. In 1834 patients, the mean prostate volume measured by ultrasound was 45.32 cc, while the mean prostate volume measured by MRI was 56.40 cc in 383 patients. When the prostate volume measurements in TRUS imaging of 383 patients with MR imaging and prostate volume measurements were analyzed statistically, it was calculated that 316 (83%) patients were similar to± 5-10 cc volume, 38 (9%) patients differed from± 20-40 cc volume and 29 (8%) patients differed from± >40 cc volume. While the mean PSA value was 15.68 ng/ml, when analyzed in terms of pain scale, the mean RAS value was 2.1 and the mean BAS value was 1.27. PRM findings were malignant in 12% of the patients. While 5.2% of the patients had hospitalization due to fever after the procedure, 0.15% had sepsis. There was no mortality. 0.08% had hematuria, 0.7% had rectal bleeding, 1.7% had urinary retention, and 5.6% had hematospermia. 27% of the patients received prophylaxis from cephalosporin group, 70% from quinolone group and 3% from other antibiotic groups. 12 core biopsies were obtained from 85'5% of the patients. 14% of the patients were rebiopsy patients and their pathology was coded as benign prostatic hyperplasia Conclusion: When we compared our complication rates with the literature, we found similar rates with many studies. Although there are multicenter studies on transrectal prostate biopsy with a large number of patients, the number of these studies is small. The data of 2000 patients in our clinic will contribute to the literature and new studies with patient characteristics.