Okul yöneticilerinin e-rehberlik modülünün kullanımına ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Investigation of school administrators' opinions on the use of the e-guidance module
- Tez No: 923379
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU GÜLBAHÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: e-Rehberlik modülü, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri, okul yöneticileri, rehber öğretmen, psikolojik danışman, e-Guidance module, guidance and psychological counseling services, school administrators, guidance counselors, psychological counselors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmada okul yöneticilerinin e-Rehberlik modülünün kullanımına ilişkin görüşlerini almak amaçlanmaktadır. Modülün avantajları, eksik yönleri ve modüle neler eklenebileceğiyle ilgili okul müdürlerinin görüşlerinin alınması da alt amaçlar olarak belirlenmiştir. Yöntem: e-Rehberlik modülüne ilişkin okul yöneticilerinin görüşlerinin tespit edilmeye çalışıldığı bu araştırmada kullanılacak olan yöntem, nicel araştırma yöntemlerine dayalı bir tarama çalışmasıdır. Veriler, araştırmacının geliştirdiği bir anketle toplanmıştır. Araştırmanın evrenini Muş ilinde görev yapan okul yöneticileri oluşturmaktadır. Örnekleme yöntemlerinden ise basit tesadüfi (rastgele) yöntem ile internet üzerinden gönüllü olan katılımcıların araştırmaya katılması sağlanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26 programı ile analiz edilmiştir. Anket maddelerinin t-testi, frekans ve yüzdelik istatistiklerine bakılmıştır. Bulgular: Araştırmaya toplamda 238 okul müdürü katılmıştır. Elde edilen bulgulara göre okul yöneticilerinin %80,7'sinin modülü açık ve anlaşılır bulduklarını, %77,3'ünün modülü aktif kullandıklarını, %83,2'sinin modülün PDR hizmetlerine katkı sağladığını düşündüğünü, %82,4'ünün modülün PDR hizmetlerinin kontrol edilebilirliğini arttırdığını düşündüğünü, %78,5'inin okul psikolojik danışmanlarının bireysel ve grup görüşmelerinin kolaylıkla takip etiğini, %51'inin haftalık planı takip etmediğini, %49,2'sinin modülün tercih dönemlerinde kolaylık sağlamadığını, %83,6'sının özel hedefleri kolaylıkla sisteme girdiğini, %84,8'inin yönlendirme formlarını kolaylıkla RAM'a gönderdiğini, %84,4'ünün yıllık planı kolaylıkla onayladığını, %76,1'inin modülü oldukça yeterli bulduklarını belirtmişlerdir. Yapılan t-testi analizinde ise katılımcıların okul türü ve kıdem yıllarına göre e-Rehberlik modülünün kullanımına ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark olduğu sonucu elde edilmiştir. Bununla birlikte modüle; rehber öğretmenler için online eğitim içeriği yüklenebileceği, sınıf rehber öğretmenlerine veri girişi yapma yetkisi verilebileceği, velilerin de istatistiklere ulaşma imkânı sunulabileceği gibi özelliklerin eklenebileceğini ifade etmişlerdir. Sonuç: Bu çalışmada elde edilen verilere göre okul yöneticileri modülü aktif kullanmaktadır ve modülün açık ve anlaşılır bulmaktadırlar, modülün pdr hizmetlerine katkı sağladığını düşünmektedirler, özel hedef girişi, yönlendirme işlemleri ve yıllık planı onaylama işlemlerini kolaylıkla yapmaktadırlar, haftalık planı takip etmemektedirler ve modülü yeterli bulmaktadırlar. Elde edilen verilere göre modülde haftalık plan bölümü geliştirilebilir ya da daha işlevsel hale getirilebilir, okul yöneticilerinin rehber öğretmenler tarafından oluşturulan haftalık plan bölümüne dair görüş bildirmesi istenebilir böylelikle haftalık planın daha işlevsel kullanılması sağlanabilir, okul yöneticilerinin okulda yürütülen rehberlik faaliyetleriyle ilgili görüşleri sistem üzerinden yapılabilir, tercih dönemlerinin daha verimli geçmesi için bu dönemle ilgili çeşitli içerikler modülde toplanabilir. Bu verilerin alan yazını zenginleştireceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to get the opinions of school administrators regarding the use of the e-Guidance module. Obtaining the opinions of school principals about the advantages of the module, its shortcomings and what can be added to the module were also determined as sub-objectives. Method: The method to be used in this research, which aims to determine the opinions of school administrators regarding the e-Guidance module, is a screening study based on quantitative research methods. Data were collected with a survey developed by the researcher. The population of the research consists of school administrators working in Muş province. Since it would be difficult to reach the entire universe, sampling was used. Participants who volunteered over the internet were recruited to participate in the research using the simple random method, one of the sampling methods. The data obtained was analyzed with SPSS 26 program. Frequency and percentage statistics of the survey items were examined. Findings: A total of 238 school principals participated in the study. According to the findings, 80.7% of the school administrators found the module clear and understandable, 77.3% of them actively used the module, 83.2% of them thought that the module contributed to the counseling and guidance services, 82.4% of them thought that the module increased the controllability of counseling and guidance services, 78.5% of them thought that the individual and group interviews of school counselors were easily followed, 51% did not follow the weekly plan, 49.2% stated that the module did not facilitate preference periods, 83.6% easily entered special goals into the system, 84.8% easily sent referral forms to CRC, 84.4% easily approved the annual plan, and 76.1% found the module quite sufficient. In the t-test analysis, it was found that there was a significant difference between the opinions of the participants regarding the use of the e-guidance module according to their school type and seniority years. In addition, they stated that features such as online training content for guidance counselors, authorization for class counselors to enter data, and the opportunity for parents to access statistics could be added to the module. Conclusions: According to the data obtained in this study, school administrators use the module actively and find the module clear and understandable, they think that the module contributes to counseling services, they can easily enter special goals, orientation procedures and approve the annual plan, they do not follow the weekly plan and they find the module sufficient. According to the data obtained, the weekly plan section in the module can be improved or made more functional, school administrators can be asked to give their opinions on the weekly plan section created by guidance counselors so that the weekly plan can be used more functionally, school administrators' opinions about the guidance activities carried out in the school can be made through the system, and various content related to this period can be collected in the module to make the preference periods more efficient. It is thought that these data will enrich the literature.